Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Što se mijenja za stručne i sveučilišne studije? Izmjene HKO-a neće ići na ruku privatnim željama

Ocjenom Ustavnog suda, donesena je presuda da se jedna sporna točka u Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) treba mijenjati, a radi se o upisu specijalističkih poslijediplomskih studija.

3. Siječnja 2017 16:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Povjerenstvo za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru sastalo se još prošli tjedan u Ministarstvu obrazovanja kako bi utvrdili u kojem smjeru bi se taj okvir trebao mijenjati.

Sve je krenulo tako što je rektor Damir Boras otišao na Ustavni sud, a naši sugovornici, poput Miranda Mrsića koji je 2006. radio na donošenju Zakona, smatrali su kako će Ministarstvo ići na ruku Rektorskom zboru pa promijeniti i točke koje nisu sporne, ali čini se to ipak neće dogoditi.

...Rasprava o jednakosti stručnih i sveučilišnih studija: \'Ministar će stati na stranu Rektorskog zbora\'...


...Do kraja tjedna nova radna verzija izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru...


Kako neslužbeno doznajemo od jednog člana Povjerenstva, zadnji prijedlog izmjena i dopuna koje su napravili ljudi iz uže radne skupine je vrlo pragmatičan, odnosno odgovara presudi Ustavnog suda koja nalaže da se izmijeni samo jedna sporna točka Zakona - ona o statusu specijalističkih poslijediplomskih studija.

Naš izvor nam je rekao kako se preko novog Zakona o HKO-u neće pokušati realizirati neke skrivene želje pojedinaca iz institucije koja je podigla ustavnu tužbu. Zapravo se ništa ne bi trebalo promijeniti po pitanju razina stručnih i sveučilišnih studija jer ipak je temeljni prigovor ustavnosti bio pristup doktorskim studijima, što će ovom promjenom biti i riješeno.


Izvor: Pixabay

K tome, neslužbeno doznajemo da se većina dionika slaže s ovom odlukom, osim jednoga. Iz Ministarstva obrazovanja kažu da će "nakon zaključivanja izrade Nacrta prijedloga Zakona pokrenuti postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Tijekom savjetovanja zainteresirana javnost moći će dati svoje komentare na predložena rješenja".

...Boras na Ustavnom sudu pobija ravnopravnost sveučilišnog i stručnog obrazovanja...


...Nova anketa studenata stručnih studija: titula im odmaže prilikom zapošljavanja...


Srećom po studente, najcrnje prognoze se ipak nisu ostvarile te Ministarstvo obrazovanja nije išlo "niz dlaku" Rektorskom zboru RH niti rektoru Borasu.

Ivana Petrić
foto: Pixabay