V.K. u Akademska četvrt

Odluka o nastavi stiže 'na vrijeme'? Evo što ova 3 hrvatska sveučilišta studentima najavljuju za ovu jesen

U posljednjih tjedan dana mediji su prepuni vijesti početku školske godine. Studenti i dalje čekaju informacije o tome kako će izgledati njihova nastava u novoj akademskog godini, iako započinje za nešto malo više od mjesec dana.

26. kolovoza 2021 15:39
Studentice ispred faksa

Studentice ispred faksa Foto: MojFaks

S obzirom na činjenicu kako se trenutno puno u medijima priča o početku školske godine, a početak akademske nam je za skoro mjesec dana, odlučili smo kontaktirati nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj i Ministarstvo znanosti i obrazovanja za više informacija. Prema sadašnjim podacima, jedino studenti Sveučilišta u Rijeci znaju nešto više o tome kako će njihova nastava izgledati, dok ostali moraju čekati razvoj epidemiološke situacije u rujnu.


Početak nastave na pojedinim fakultetima ovisi o nekoliko ključnih točaka: epidemiološkoj situaciji tijekom rujna, odlukama Senata pojedinih sveučilišta, pa i o odlukama profesora koji izvode pojedini kolegij.


>>>Kako koji fakultet odluči? Studenti ne znaju kako će izgledati nastava: Evo što o predavanjima kažu iz Ministarstva<<<


Iz Ministarstva nam javljaju općenite i šture informacije što se oblika nastave tiče. "Što se tiče izvođenja nastave na fakultetima, nastava na visokim učilištima počinje 01.10. dok do tada traju ispitni rokovi za koje su donesene ublažene mjere, temeljem kojih je dozvoljeno održavanje ispita uživo", poručuju vezano za polaganje ispita u jesenskim rokovima.


"Mjere za izvođenje nastave na fakultetima bit će donesene na vrijeme, a uvelike će ovisiti o epidemiološkoj situaciji tijekom rujna", kažu iz Ministarstva.


Na isto pitanje dobili smo odgovore od Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Osijeku. Kako smo svojevremeno i prenosili, iz Rijeke nam javljaju da je Senat donio odluku početkom ljeta kako će se izvoditi hibridna nastava.


Sveučilište u Rijeci odabralo hibridnu nastavu najesen


Foto: screeshot via Facebook@ Sveučilište u Rijeci /University of Rijeka


>>>I sljedeće godine u istome stilu? Na ovom sveučilištu već odlučili – predavanja najesen i dalje u hibridnom obliku<<<


Prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete na Sveučilištu u Rijeci, prof. dr. sc. Marta Žuvić javila nam je sve detalje vezane uz organizaciju nastave na ovom sveučilištu.


"Senat Sveučilišta u Rijeci još je u lipnju 2021. donio odluku o nastavku hibridnog modela nastave u 2021/22, kojeg smo uveli u prethodnoj akademskoj godini. Hibridni model dopušta (u uvjetima kada je dozvoljen dolazak na nastavu, odnosno bez većih epidemioloških ograničenja kretanja) do 40 posto online oblika nastave na cijelom studijskom programu, uz mogućnost da se na izbornim predmetima nastava odvija do 100 posto online", kazala je za MojFaks.


"Način odvijanja nastave za svaki nastavni sat mora specificirati u izvedbenim nastavnim planovima, koji se donose zaključno u rujnu. Preporuka je da se online način odvijanja nastave koristiti uglavnom za predavanja, a svi ostali oblici u načinu licem u lice, pri čemu svi nastavni materijali i ispitna literatura moraju biti dostupni putem sustava za e-učenje. Budući da su nastavnici već u pripremi prošle akademske godine obavili intenzivne edukacije o izvođenju online nastave, te ih nadogradili i samim izvođenjem tijekom godine, stekli su važne kompetencije i za temeljitu pripremu u nadolazećoj akademskoj godini", kaže prorektorica te nadodaje kako je model hibridne nastave u opisanom obliku, prema ocjeni i studenata i nastavnika uspješno proveden u prošloj akademskoj godini te da ima podršku svih dionika sustava.


Uz to, spomenula je i da je tijekom ove, 2020/21 akademske godine za njega razvijen i sustav praćenja i osiguranja kvalitete koji će se evaluirati tijekom akademske godine 2021/22.


Pozivaju studente na cijepljenje putem sustava prijava


Sa Sveučilišta ipak napominju da i oni čekaju daljnji razvoj situacije. "Za sam početak akademske godine 01. listopada 2021. nismo donijeli specifične upute u odnosu na epidemiološke uvjete dolaska i boravka u institucijama (fakultetima i odjelima), s obzirom da čekamo upute nadležnih tijela sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji", poručuje.


Na kraju dodaje da su organizirali "jednostavan sustav prijave za cijepljenje studenata, koje se odvija još od svibnja ove godine. Nedavno je upućen i novi poziv na cijepljenje studentima, a za sada imaju relativno visoku procijepljenost nastavnika i djelatnika."


Split i Osijek čekaju smjernice HZJZ-a


foto: Pero Mihajlovic via Shutterstock


Kako nam javljaju iz Splita, a u vezi očekivanja što se oblika predavanja ove jeseni tiče, aktivno surađuju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo od samog početka pandemije COVIDA-19 i sve aktivnosti na Sveučilištu provođene su sukladno važećim epidemiološkim mjerama u danom trenutku. "Prema trenutno važećim napucima HZJZ-a, ali i Ministarstva znanosti i obrazovanja u planu je što više kontakt nastave tj. predavanja uživo, ali i to je različito od fakulteta do fakulteta tj. od kapaciteta i potreba u nastavi svake sastavnice Sveučilišta u Splitu zasebno", odgovaraju nam s ove visokoobrazovne institucije.


"Uprava Sveučilišta kao i uprave pripadajućih sastavnica o svemu komuniciraju na redovitim sjednicama Senata Sveučilišta u Splitu, te na sastancima prodekana za nastavu. Odluke o svim potrebnim epidemiološkim mjerama biti će donesene promptno aktualnim napucima HZJZ-a te će o istima svi studenti biti obaviješteni na vrijeme", odgovaraju nam s odsjeka za odnose s javnošći Sveučilišta u Splitu.


Prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Loredana Farkaš kratko nam je pojasnila kako će se nastava izvoditi s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


S obzirom da je, očito, većina očiju (kad su domaća sveučilišta, ali i MZO u pitanju) uprta u preporuke koje će stići iz HZJZ-a, isto smo pitanje uputili i nadležnima unutar ove institucije, no do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.


Slijedom informacija koje očekujemo, obavijestit ćemo i naše čitatelje o novostima što se održavanja nastave tiče.

Još vijesti