Anja Z u Akademska četvrt

Kafići se otvaraju, a fakulteti? O studentima i dalje nitko ne misli: 'Trule po svojim sobama i glume da studiraju'

Ljetni semestar službeno je započeo od 22. veljače, a na većini fakulteta nastava će se održavati kao i dosad – na daljinu.

24. veljače 2021 13:44
Studentica i indeks

Studentica i indeks Foto: MojFaks

I dok se od prvog ožujka zbog poboljšanja epidemiološke situacije očekuje otvaranje terasa kafića, čini se da za povratak studenata u predavaonice još uvijek nije povoljan period, barem ako je suditi po odlukama sastavnica sveučilišta diljem Hrvatske. Dosad se samo manjina odlučila na nastavu uživo, dok će se na većini fakulteta nastava odvijati online ili po mješovitom modelu.


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


...Ljetni semestar stiže, a nastava? Neslužbeno: Predavanja online na još 2 zagrebačka faksa i jednom sveučilištu...


Kolumnistica Glasa Istre, Borka Petrović, u jučerašnjoj kolumni osvrnula se na položaj i situaciju u kojoj su se našli pulski studenti. Kako piše "za studente se nitko ne bori i nitko na njih ne misli".

Kolumnu u nastavku prenosimo u cijelosti.

Vlasnici kafića bore se za sebe i svoje konobare, vlasnici teretana za svoje djelatnike i vježbače, ljutimo se što nisu otvoreni restorani i što ne možemo popiti kavu kako spada. Vrtići rade, u školske su se klupe vratili osnovci, sada i srednjoškolci. Samo se za studente nitko ne bori i nitko na njih ne misli. Trule po svojim sobama, cijelo vrijeme ispred ekrana laptopa i glume da studiraju.


...Ovo Svečilište – prvo u Hrvatskoj – u POTPUNOSTI prelazi na online! Roditelji ogorčeni: 'Do kad će to trajati i moramo li nastaviti plaćati stanove iz kojih nam djeca odlaze?'...


Nemaju normalnih predavanja, ispiti su mnogima on line, pitaju se kakvo je to studiranje. No, kakvo je studiranje uopće bez kave prije predavanja, bez druženje po kafićima poslije predavanja, bez međusobne i interakcije s profesorima?


Manje plaće profesorima?


U Puli su se fakulteti među prvima zatvorili i dok sve ostalo pomalo dolazi u normalu, o studentima nitko ne govori. Pulsko je sveučilište na nastavu na daljinu u potpunosti prešlo još 20. listopada prošle godine, uz obećanje da će se, u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije ponovno uvesti hibridna nastava, a onda i povratak u klupe. Istra je skoro pa 'zelena', mjere popuštaju na sve strane, no studente još uvijek nitko ne spominje.


Kada bi i sveučilišni profesori i djelatnici, baš poput mnogih kojima je pao promet i ne mogu raditi normalno, za 'novo normalno' dobivali manje plaće, vjerujem da bi se itekako borili da se što prije vrate u fakultetske aule. Ako ne radi studenata i kvalitete studiranja, onda barem radi toga što Pula pretendira biti studentski grad ili, kako navode na svojim stranicama, 'atraktivna i omiljena lokacija za studij, pravi studentski grad koji, uz brojne studijske programe nudi mogućnost brzog pronalaska zaposlenja u jednoj od najrazvijenijih regija u zemlji kao i mogućnost rada uz studij'."


izvor: Glas Istre

Još vijesti