Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!

Na svim fakultetima u Republici Hrvatsko od 18. ožujka nastava se održava na daljinu. Prvotnom odlukom najavljeno je da će takva situacija potrajati najkraće do 19. travnja, a jučer je Stožer civilne zaštite produljio odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja do 4. svibnja.

20. travnja 2020 13:40
Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!

Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto! Foto: MojFaks

S obzirom na trenutnu situaciju, nastava na daljinu održavat će se još minimalno dva tjedna, a iz razgovara sa studentima proteklih mjesec dana mogli smo pratiti kako se početni entuzijazam oko online nastave lagano stišavao. Prelazak u online sferu došao je naglo i za profesore i studente te su prvih dana bila potrebna prilagođavanja i dodatna zajednička suradnja kako bi stvari profunkcionirale dok su se svi trudili da izvuku ono najbolje iz trenutne situacije. 

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Međutim, već nakon prvog tjedna pokazalo se da ovisno o fakultetu, odsjeku i profesorima ovisi i to kako će online predavanja izgledati, a studenti koji već mjesec dana svoje profesore nisu vidjeli niti preko Skypea ili Zooma, počeli su se pitati može li se postavljanje prezentacija uopće nazvati online predavanjem?

"Cijelo vrijeme ista priča, a to je: profesori postavljaju prezentacije i ne održavaju online predavanja", komentirala nam je studentica Ekonomskog fakulteta. 

...\'Puk\'o\' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: \'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...\' VIDEO...


Kako je odmicao ljetni semestar, počeli su se približavati termini kolokvija i ispita, a fakulteti su počeli donositi odluke kako će i na koji način vrednovati znanja studenata. Tako su pojedini fakulteti obavijestili student da se ispiti iz pojedinih kolegija neće održati, neki usmeni će biti putem Skypea, a neki će se odvijati postavljanjem pitanja na Intranet. 

...Od \'cool online pismenog\' do \'skajpanja\' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


"Cool su mi takve online provjere znanja.Vidim da se namjerno daje malo vremena da se ne stigne prepisati, ali postoji li uopće način online kolokvija, a da se ne može prepisati?", rekla nam je svojevremeno studentica Fakulteta političkih znanosti. 

Prošloga petka, fotografija studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji polažu kolokvij s povezima na očima postala je viralna. Nakon mnoštva komentara kako se radi o onemogućavanju studenata da prepisuju, u večernjim satima oglasilo se i HKS.
 
"Riječ je o kolegiju Percepcija, koji se održava na 1. godini preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, a kolokvij je održan u četvrtak, 16. travnja, pomoću platforme Microsoft Teams. Po očitovanju nositeljice predmeta izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić, izvedba i način kolokvija održan je u dogovoru i uz prethodni puni pristanak uključenih studenata", stigla je obavijest s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Kao dodatna otežavajuća okolnost održavanju online nastave, pojavio se problem studijskih programa koji imaju veliki broj praktičnih sati – na koji način ih studenti mogu nadoknaditi?
 
"Dosad smo imali praksu u učionicama tako da dolazimo na nastavu slušati ili držati sate (sve pod vodstvom mentora naravno). Za satove koje držimo pišemo pripreme. Kao što znate ovo je izvanredna situacija pa nije bilo predviđenog pravilnika za \'online praksu\'. Ono što sada radimo je navedeno u dokumentu - pomažemo mentorima oko digitalnih sadržaja  te pišemo pripreme za sat", kaže nam studentica nastavničkog smjera matematike i informatike koja trenutno odrađuje obje prakse u školi.

S obzirom da je prošlo mjesec dana od početka online nastave te da su studenti pojedinih fakulteta već polagali i kolokvije na ovaj način, odlučili smo napraviti anketu i pitati ih koji oblik nastave im se čini zahtjevniji - online nastava ili klasična predavanja?

Online nastava ili nastava u predavaonicama?


Anketu smo objavili u grupi Studentski dom "Stjepan Radić – Sava" na Facebooku, a glasalo je ukupno 482 studenta, od kojih je čak 90% izjavilo da online nastavu smatraju zahtjevnijom. 


foto:Screenshot @Facebook "Sava"

Nakon što je 22. ožujka potres pogodio Zagreb i prouzrokovao štetu mnogim sastavnicama Sveučilišta, nakon pregleda statičara objavljeno je da se studenti Pravnog fakulteta ovaj ljetni semestar neće vraćati u učionice. S obzirom na to da su i Medicinski i Ekonomski fakultet pretrpjeli značajna oštećenja, nazire se isti scenarij. 

"Zgrada fakulteta je dosta stradala tijekom prošlotjednog potresa, tako da je vrlo izvjesno da u ovom semestru više nećemo imati klasične nastave uživo", kaže nam studentica zagrebačke Ekonomije. 

...Ništa od predavanja uživo do jeseni? Na ovim fakultetima studenti već govore da povratka u predavaonice – nema...


Kada sumiramo posljednji mjesec dana, prelazak na online predavanja, potres, stalno iščekivanje kako će i hoće li ispiti biti organizirani shvatljivo je zašto studenti online predavanja vide kao zahtjevnija. Na kraju, ispostavilo se da ipak nisu tolike prednosti ostanka u pidžama, po cijenu naknadnog velikog štrebanja kako bi se sve stiglo i nadoknadilo.

...Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: \'Ove godine mora biti drugačije!\' Imamo odgovor prodekanice...


"Kolokviji ne postoje, a to nam inače uvelike olakšava polaganje pojedinih predmeta, pogotovo zbog velikog broja praktičnih elemenata. Nadam se da će se što prije unormaliti jer ionako je mali broj studenata koji godinu daju u roku, a ako se ovakvim ritmom nastavi, smatram da će ih biti još i manje", kazao nam je početkom mjeseca student Kineziološkog fakulteta, izrazito nezadovoljan organizacijom online nastave na njegovom fakultetu.

Anja Zulić
foto: MojFaks/privatna arhiva