V.K. u Akademska četvrt

Imaju li studenti pravo na ustavnu tužbu zbog COVID potvrda? Podolnjak: 'Odluke dolaze ishitreno – propitivat će se njihova ustavnost'

Od najave novih, strožih protu-pandemijskih mjera koje će se primjenjivati i na fakultetima, necijepljeni studenti tijekom zadnjih nekoliko dana sve češće razmišljaju o dobrovoljnome izlaganju zarazi jer vjeruju da je bolje preboljeti 'koronu' nego se cijepiti.

12. studenog 2021 18:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S obzirom da će COVID potvrde od utorka, 16. listopada biti obavezne svim sugrađanima koji planiraju posjet državnim i javnim institucijama, slijedom ovih naputaka fakulteti su krenuli obavještavati studente da će se i na ulazu u određene visokoobrazovne institucije provjeravati potvrde.


>>>Veliki povratak online nastave: I ovo sveučilište prelazi 'na daljinu'! Evo što se mijenja od 15.11. i na kojim fakultetima<<<


>>>[FOTO] Sve samo ne 'pikanje': Studenti koji se ne žele cijepiti traže način kako da se zaraze: 'Tko ima koronu nek' mi se javi...'<<<


Jučer je pak ministar obrazovanja Radovan Fuchs u svom obraćanju medijima napomenuo da Stožer studentima ne uvjetuje obavezu COVID potvrda prilikom dolaska na fakultete, ali da ovu obavezu može donijeti svaki fakultet na temelju autonomije sveučilišta. "U ovom trenutku odlukom Stožera civilne zaštite RH nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status COVID potvrdama ili antigenskim testiranjem", kazao je.


>>>COVID potvrde ipak od utorka: Stožer ih studentima ipak ne uvjetuje? Provjerite tko o tome odlučuje<<<


Ovo je  među studentima koji se ne žele cijepiti izazvalo revolt. Osim poziva na dobrovoljno izlaganje kontaktu sa zaraženim osobama kako bi se i sami zarazili i preboljeli "koronu" jer ovo smatraju boljim rješenjem od cijepljenja, sve više studenata spominje opciju prosvjedovanja protiv ovih mjera jer, kako smatraju, ugrožavaju njihove slobode zajamčene im Ustavom RH.


foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"

foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Mnogo je objava na društvenim mrežama u kojima se mlade poziva i potiče na prosvjedovanje, a jučer je osnovana i Facebook grupa "STOP diskriminaciji, SLOBODA obrazovanju" koja je do danas, samo dan nakon pokretanja, sakupila više od 1300 članova s jednim ciljem: kako bi ujedinila studente i sve druge građane kako bi se izborili za pravo na obrazovanje i slobodu izbora.


"Vrijeme je za pokazati otpor režimu koji uvođenjem covid potvrda krši sve ustavne odredbe te potiče diskriminaciju", stoji u opisu motiva za pokretanje ove grupe.


foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Sklizak pravni teren


Kako neslužbeno doznajemo do jedne zagrebačke pravnice (identitet poznat redakciji), radi se o skliskom terenu stoga nam ne može dati konačan odgovor na ovo pitanje. "Uvijek se može pokrenuti tužba. Konkretno za ustavnu tužbu mislim da nema osnove, u ovom obliku se radi o takozvanoj kolektivnoj tužbi za koju postoje procesne pretpostavke", pojašnjava.

Dodaje da sveučilište kao sveučilište ima privilegij autonomije pa je, u nekom dijelu, neovisno čak i od države. No napominje da Stožer ima neki back-up na temelju kojeg donosi odluke. "Ustavni sud njihove je odluke već potvrđivao, to treba imati na umu", govori nam.


Zbog učestalog pozivanja na građanske i ustavne slobode i prava, upitali smo profesora Roberta Podolnjaka s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stručnjaka za ustavno pravo, imaju li osnove za ovakve tužbe i jesu li mjere Stožera zbilja u skladu s Ustavom RH.


"Odluke dolaze ishitreno"


"Odluke dolaze ishitreno, bez obrazloženja, na koga se i što odnosi. Zbunjujuće su za vas i ja nisam siguran na kog se odnose točno. Odnose se na mene kao zaposlenika u javnom sektoru i ja sam cijepljen, ne znam odnosi li se na studente", govori nam Podolnjak. "A s druge strane, ako studenti na primjer idu u druge javne službe i državni ured, onda moraju imati potvrde jesu li testirani ili cijepljeni", govori za MojFaks.


Nadalje pojašnjava da po njemu to nije najbolje regulirano ako COVID potvrde vrijede kao obaveza je za sve institucije osim za fakultete i nastavu. "To bi onda značilo da u djelu javnog sektora vi morate imati potvrde, a u visokom školstvu ne. Moram reći da ja ne vidim logiku takve odluke Stožera ako i je ili nije donesena. Nema ih smisla obvezati da za sve institucije to moraju imati, a za nastavu ne", poručuje profesor za MojFaks.


"Zasigurno će se propitivati ustavnost odluka"


Upitali smo profesora da ako fakulteti na temelju autonomije sveučilišta sami donesu odluku o obvezi COVID potvrda, obavezi testiranja ili dokazu o preboljenju, može li im to s pravne strane potencijalno donijeti neke probleme.


"Teško je reći jer su to odluke s kojima se sada prvi put susrećemo. Zasigurno će se opet propitivati ustavnost i zakonitost tih odluka. Dakako da se onda odluke fakultetima mogu osporavati, ali ja smatram da ako se uvedu potvrde za sve javne službe i za zaposlenike, za sve nas profesore koji dolazimo na fakultet, onda nema smisla da svi mi to moramo imati, a studenti ne. Ispada da onda štitimo koga?", upitao je profesor i ispričao nam kako uvijek postoji mogućnost zaraze zbog manjka kontrole i necijepljenih.


Mogu li se studenti pozivati na Ustav RH?


Kako se trenutno vodi žustra rasprava među studentima koji su protiv COVID potvrda i cijepljenja, dio njih se poziva i na Ustav Republike Hrvatske. Upitali smo profesora postoji li mogućnost da se oni uistinu pozovu na Ustav i ako da, kako. "Ne znam na koju će se ustavnu odredbu pozvati. Određene slobode i prava koje svi uživamo imamo naravno. No, s druge strane, dio njih je ograničeno kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba. Zato sam i ja cijepljen kako bi smanjio širenje zaraze, a to očekujem i od drugih s kojima moram biti u istoj prostoriji satima i u stalnom kontaktu. Zar nije logično da svi međusobno štitimo jedni druge?", upitao je profesor. 


Testiranje kao najblaži oblik mjera


Podolnjak nam je pojasnio i da je testiranje zapravo najblaža mjera koju imamo, a da neke druge države to nemaju.Također, kazao je kako se to ne bi smjelo ukinuti.


"Po meni je testiranje i dalje neki najblaži oblik mjera, jer s time možemo koliko toliko biti sigurni da osoba ne nosi virus u javni prostor u koji ulazi. Dakako da postoji mala mogućnost da ju netko prenese, ipak se virus prenosi komunikacijom, interakcijom… Kada smo u javnom prostoru, socijalnoj ustanovi, visokoj školi, svima nam je bitno bez obzira na naše slobode i prava da zaštitimo jedni druge. Time što sam se ja cijepio u jednu ruku štitim sve one koji dolaze u prostor gdje sam ja", kaže za MojFaks.


foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Obaveza za cijepljenje ušla bi na mala vrata ako se ukinu testiranja


Kako nadalje tvrdi, testiranje je najblaži oblik svojevrsnog dokaza da virus ne nosite sa sobom u neki prostor. "Kod nas je to još taj blaži oblik, dok je u drugim državama rigoroznije jer se kod njih traži isključivo preboljenje ili cijepljenje", govori.


Štoviše, kada bi se isključilo testiranje kao dokaz o tome da osoba nema virus, to bi de facto značila obveza za cijepljenje. "Ja sam to rekao da se to ne može donijeti odlukom Stožera. Takvu odluku Stožer ne može donijeti jer to onda znači obvezu cijepljenja. Ako ste i preboljeli virus pa imate potvrdu u tom smislu je dovoljno jedno vrijeme, no kasnije dolazi do problema. Jedini način da opet ne dobijete virus je cijepljenje. Na taj način 'na mala vrata' bi se time uvela obveza cijepljenja osoba koje nisu preboljele kovid ili na kraju krajeva, i nakon preboljenja kada prođe podređeno vrijeme, vi opet morate imati tu potvrdu koja istekne nakon nekoliko mjeseci. Dakle, po mom mišljenju to ne može donijeti svojom odlukom ni Stožer, pa ni fakultet. To se jedino može propisati zakonom", kazao je za kraj.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<

Još vijesti