L.B. u Akademska četvrt

MOŽE LI KRAĆE? Zbog radnog vremena ove referade 'gori' internet: 'Lakše je doći do ministra nego do njih'

Rade svaki dan, to je istina, ali uz poseban uvjet i vrlo, vrlo kratko.

7. veljače 2022 12:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako je nešto predmet broj jedan studentskog folklora i oštrih kritika studenata, onda je to referada. Gužve, čekanje u redu da biste pred šalter došlo taman u vrijeme pauze, neljubazne "tete", onaj jedan papir koji vam uvijek nedostaje… Sve je to dio iskustva odlaska u referadu na fakultetu.


>>>Referada naša žalosti: Studenti nam ispričali kako su im odlasci u referadu zagorčali studiranje<<<


I iako postoje i referade u koje studenti uživaju svratiti i hvale zaposlenike i zaposlenice referade na sva zvona, češće je to ipak neugodno iskustvo koje se mora "odraditi" između svih ostalih obaveza.


>>>FER, PMF, Medicina... Studenti otkrili na kojim fakultetima rade NAJBOLJE tete u referadi<<<



Ništa bez najave


U tome svakako ne pomaže skraćeno radno vrijeme s pauzom usred radnoga dana, a upravo je zbog toga obavijest s jednog fakulteta u Srbiji postala hit na društvenim mrežama.

Kako stoji u obavijesti, referada će za studente raditi svaki dan čak jedan sat dnevno, od podneva do 13 sati no uz poseban uvjet.


"Novo radno vrijeme studentske službe. Svakog radnog dana od 12 do 13 sati. Uz prethodnu najavu putem elektronske pošte", piše u obavijesti na oglasnoj ploči.


Fotografija obavijesti ubrzo je postala viralna, a komentari na Twitteru samo se nižu. Najviše je onih koji ukazuju da ovo nije ništa novo jer referade na fakultetima "već sto godina tako funkcioniraju".


Kao da ideš kod ministra


"Ovo je da plačeš od smijeha. Moraš pismeno zatražiš audijenciju, kao kod ministra da ideš", jedan je od komentara.


"I to svakog osmog četvrtka u mjesecu. Od dvanaest do podne!", samo je jedan od komentara koji su radnom vremenu dodali dio o petom ili već kojem četvrtu u mjesecu, aludirajući da je referada za studente otvorena – skoro nikad.


"Davno to bjaše, ali sjećam se kako stojimo u redu za ovjeru semestra, radno vrijeme od 11-13. Došao u 11, stao u red i taman kad sam se dokopao šaltera snajka zalupi ona vratanca šaltera, zamalo da ostanem bez prstiju. 13h, kraj, boli je...", prisjetio se jedan korisnik Twittera.


>>>Tko još brine o ć i č? Student dobio odgovor 'tete iz referade' – pravopis 'službene komunikacije' će vas iznenaditi<<<


"Ja mislim da je idealno radno vreme 12:00-12:15, sa pauzom nekom između, naravno", smatra jedan od korisnika Twittera koji nije usamljen u naglašavanju činjenice da u obavijesti ne stoji kad je zaposlenicima pauza.


Javila se i jedna "teta" iz referade


No, u moru posprdnih komentara i uspomena na frustracije izazvane susretima s tetama u referadi u vrijeme studija, našlo se i onih "s druge strane pulta" koji su pokušali ukazati na "nevidljivi" dio posla koji se odvija iza zatvorenih vrata i mimo rada sa studentima.


>>>Student 'opleo' po REFERADI svog faksa: 'Razina neprofesionalnosti je zgražavajuća! Neka netko obavi inspekciju rada...'<<<


 "Nepopularno, ali istine radi: prije i poslije šaltera postoji kvadrilijun stvari koje se moraju obaviti da bi nastava mogla funkcionirati. Redoslijed dnevnih aktivnosti se obavlja po prioritetima: studenti, nastavnici, sveučilište, MPNTR. Svakog dana postoji niz situacija koje se rješavaju  u studentskoj službi. Na primjeru svog fakulteta znam da nam se studenti obraćaju u radno i neradno vrijeme, vikendom, mailom ili telefonom i da ne postoji NITKO kome nismo pravovremeno riješili problem, posebno u ovom izazovnom vremenu u protekle dvije godine", piše u jednom od komentara zaposlenica jedne takve referade.

Još vijesti