L.B. u Akademska četvrt

'Možete li mi riješiti Međunarodnu ekonomiju?' Studenti plaćaju 'masne' cifre da netko drugi polaže ispite umjesto njih

Zbog odluke da se ispiti i dalje polažu na daljinu, studenti u Velikoj Britaniji osobama koje drže instrukcije nude novac da im pomažu tijekom ispita ili ih čak rješavaju umjesto studenata.

10. lipnja 2021 13:16
Varanje na ispitu

Varanje na ispitu Foto: Shutterstock

Naomi Wilson bavi se instrukcijama iz ekonomije. Tvrdi da od prošloga ljeta dobiva upite studenata koji joj nude od 250 do 300 funti za uslugu pisanja ispita umjesto njih, a ove se cifre penju i do nekoliko tiuća funti kad su disertacije u pitanju.


Kaže da je ovakve ponude uvijek odbijala i prijavljivala ih sveučilištima na kojima studenti koji traže ovakve usluge studiraju. "Ne radi se o tome da ti studenti dolaze sa deset funti i mole te za pomoć. Radi se o ozbiljnim iznosima. Nejednakost i nepravda čitave situacije ljute me jer mnogo bogatih klinaca na ovaj način pokušava izmigoljiti iz problema", tvrdi Naomi za The Tab.


"Možete li mi riješiti ispit iz Međunarodne ekonomije?"


"Zanima me jeste li upoznati s Međunarodnom ekonomijom i biste li mi mogli ponuditi odgovore na pitanja ako bih vam poslao ispit taj dan u 10 sati ujutro?", glasio je jedan od upita koji je dobila.

U drugoj ponudi nudi joj se čak 250 funti za rješavanje online ispita.


>>>Kako se vara na online ispitima? Sara sa zagrebačkog fakulteta pokušala i uspjela: 'Treba samo instalirati jedan program…'<<<


Naomi kaže da poznaje drugu osobu koja nudi instrukcije, a koja je prihvatila ponudu od tri tisuće funti za pisanje disertacije. "Jako je skupo imati principe. Teško je reći ne kad znaš da će netko drugi pristati i zaraditi novac", govori Naomi.


U jednoj po poruka student nudi i stalni angažman. Ako mu Naomi pomogne tijekom ovog ispita, voljan ju je angažirati i za pomoć pri sljedeća tri.


Procvalo crno tržište varanja na ispitima


Naomi smatra da je oduvijek postojalo tržište za pisanje zadaća i seminara, no s pojavom pandemije i online predavanja, stvorilo se i tržište za polaganje ispita "na crno". Ne misli da su rješenja ovog problema jednostavna. "Imate možda 180 studenata koje uopće niste upoznali i o kojima znate jako malo zbog pandemije. Kako ćete onda ikada znati? Ljudi pretpostavljaju da je dovoljno neko tehnološko rješenje da problem nestane, no nije tako jednostavno. Neki studenti iskorištavaju i nesnalaženje njihove institucije u pandemijskim uvjetima", tvrdi ova mentorica.


Smatra da je rješenje u odbacivanju standardiziranih testova. "Vjerujem da je pandemija odlična prilika da preispitamo načine na koje ocjenjujemo studente", govori. "Ova opsesija standardiziranim testovima problematična je, što su ove okolnosti i dokazale", smatra.


Na fakultetima provode istrage


Naomi je prijavila pokušaje varanja na ispitima brojnim fakultetima poput Brunela i London School of Economics (LSE) s kojega su i reagirali na prijavu.


"Plagiranje i kršenje akademske čestitosti oštro se osuđuju na LSE-u stoga provodimo istrage svih prijavljenih slučajeva", tvrdi glasnogovornik ovog prestižnog fakulteta. "Sve zadatke koje studenti predaju, moraju riješiti samostalno. Bilo koja pomoć osoba koje pišu radove ili uređuju ili korigiraju radove studenata zabranjena je. Svaki student koji koristi takve usluge riskira stroge penale od kojih je jedan i izbacivanje sa studija", objašnjava.


>>>'Oprao' sve koji po grupama 'žicaju' druge da im rješavaju zadatke s ispita: 'Studenti bi trebali biti stupovi napretka društva, a ne varalice...'<<<


Sličnog su stava i na Brunelu. "Postupamo ozbiljno ukoliko se dokaže da su optužbe za varanje istinite i utemeljene jer je takvo ponašanje ugroza akademskih standarda i integriteta. Istražujemo svaku takvu prijavu, uključujući i varanje po narudžbi, koristeći naše procedure u slučaju kršenja akademske čestitosti. Gdje je to moguće, poduzimamo sve moguće korake kako bismo izbjegli mogućnost varanja, kao što su mjere otkrivanja izvora akademskog nepoštenja. Prošlog tjedna privatni mentor skrenuo nam je pozornost na neke slučajeve što je privuklo pažnju čitavog odjela. Istraga je u tijeku. Nismo dosad zaprimili slične prijave nijednog drugog tutora", oglasili su se s ovog fakulteta.


izvor: The Tab