L.B. u Akademska četvrt

Munjeviti porast: U samo 5 godina broj hrvatskih studenata u OVOJ zemlji skočio za 227 %

Velika Britanija bilježi siloviti porast hrvatskih studenata u proteklih pet godina. Postotak mladih Hrvata koji studiraju na britanskim sveučilištima porastao je za 227 posto.

6. srpnja 2021 15:28
Cambridge

Cambridge Foto: Shutterstock

Tijekom akademske godine 2014./2015., u Velikoj Britaniji je studiralo 360 studenata iz Hrvatske no taj je broj narastao na 1 180 u akademskoj godini 2019./2020., piše Dubrovnik Times prema podacima portala Erudera.com.


>>>Čeka ju Cambridge: Marina je prva studentica iz BiH koja je dobila stipendiju Billa Gatesa<<<


Prema službenim statistikama, tijekom 2019./2020. godine, većina hrvatskih studenata, njih 1000, studirala je u Engleskoj. Ostatak, njih 120, diplomu je stjecao u u Škotskoj, a najmanje ih je bilo u Walesu 55 studenata.


Pristupanje EU izazvalo boom hrvatskih studenata


Gent Ukëhajdaraj iz Erudere ističe da je jedan od glavnih razloga za sve brojniji dolazak Hrvata u Veliku Britaniju ulazak Hrvatske u EU što je nakon 2013. godine mladima iz Hrvatske omogućilo da studiraju u ovoj zemlji bez apliciranje za studentsku vizu.


>>>[FOTO] Je li ova najljepša studentska soba koju ste vidjeli? Pogledajte zašto su ove fotografije postale viralne<<<


"Otkako je Hrvatska postala članicom EU, broj studenata u Velikoj Britaniji raste. Statistika pokazuje da je tijekom 2013./2014. godine u Velikoj Britaniji studiralo samo 210 hrvatskih studenata, a ova je brojka 2018./2019. dosegnula 1125 studenata. Prije ulaska u EU, nije bilo hrvatskih studenata na studijima u Velikoj Britaniji", dodao je Ukëhajdaraj.


Ukëhajdaraj je također kazao da su i troškovi studiranja zasigurno utjecali na ovaj porast jer su i školarine postale povoljnije jednom kad je Hrvatska postala članicom EU.


Školarine kao i za "domaće" studente


2019. godine, Chris Skidmore je izjavio da će brucoši koji su sa studijem počeli 2020./2021. godine, plaćati jednaku cijenu školarine kao i "domaći" studente, a obećana im je i financijska podrška tijekom cijelog trajanja studija.


Strani studenti navode brojne razloge zbog kojih su odabrali studiranje u Velikoj Britaniji. Kvaliteta obrazovanja i pozitivno i poticajno okruženje kao i prilika da studiraju na nekima od najstarijih sveučilišta u svijetu, samo su neki od razloga zbog kojih mladi odabiru ovu zemlju za stjecanje visokoškolskog obrazovanja.


>>>Mlada Varaždinka stigla do Oxforda: Na ispit obavezno nosi karanfil, a osim njenih ocjena i cijena školarine je – boli glava!<<<


Još je jedna prednost i ta što Britanija najboljim studentima omogućava da ostanu u zemlji te doprinose društvu, zahvaljujući Graduate Route programu koji se, kako je najavljeno, pokreće u srpnju ove godine.


Novi načini financiranja studenata stupaju na snagu nakon Brexita, uz napomenu da izlaskom Velike Britanije iz EU nisu nestale i mogućnosti studiranja za hrvatske (i druge europske) u ovoj zemlji. Britanska sveučilišta i dalje računaju na europske studente na svojim kampusima, zbog čega su brojna sveučilišta pripremila stipendije za europske/hrvatske studente, a neki su odlučili ostaviti dosadašnju cijenu od 9.250 GBP i u sljedećoj akademskoj godini za europske studente pod opcijom "EU Transitional Fees".