L.B. u Akademska četvrt

Na FFZG-u od jeseni novi kolegij: Karamarko, 'ustašonostalgija' i povijest HDZ-a – neke su od tema koje će slušati studenti

Sljedeće akademske godine će studenti povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu moći slušati i predavanja o nekadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i njegovoj Domoljubnoj koaliciji.

24. lipnja 2021 14:47
Filozofski fakultet u Zagrebu

Filozofski fakultet u Zagrebu Foto: MojFaks

Sredinom mjeseca, Vijeće fakulteta dalo je zeleno svjetlo izbornom kolegiju Hrvatska radikalna desnica (1989. – 2019.), čiji je nositelj Ivo Goldstein, a predavač će biti znanstveni suradnik Velimir Veselinović, koji se u svojoj karijeri ponajviše bavi hrvatskom desnicom, s naglaskom na HSP i ostale pravaške frakcije.


Kako je za Novi list rekao Goldstein, bilo je na Vijeću fakultetu disonantnih tonova, nije sve prošlo skroz glatko, ali novi izborni kolegij ipak je potvrđen velikom većinom glasova i od 1. listopada će studenti Odsjeka za povijest moći učiti o djelovanju hrvatske radikalne desnice kroz tridesetak godina.


>>>Ovo su najpopularniji fakulteti tik pred maturu: Na top studiju čak se 8 maturanata bori za 1 upisno mjesto<<<


"Prigovaralo nam se da na fakultetu ne tematiziramo novije razdoblje hrvatske povijesti, pa smo onda imali izborni kolegij Domoviski rat, a sada ćemo i jedan o hrvatskoj radikalnoj desnici. Kolega Veselinović je politolog, ali koristi se historiografskim metodama, radi kvalitetno, napisao je o ovome već dvije knjige i niz članak pa će on biti predavač. Ne treba tu ništa mistificirati", govori Goldstein za Novi list.


Inače, o stranci koju je osnovao Miroslav Škoro, a koju se također povremeno svrstava u radikalnu desnicu, to, primjerice, čini premijer Andrej Plenković, neće biti govora u okviru ovog kolegija jer će se on odnositi na vrijeme do 2019. godine.


>>>Povratak u klupe i uživo: Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta opet poziva studente u predavaonice<<<


Iz silabusa, koji je napisao Veselinović, jasno je da će najviše prostora biti posvećeno HSP-u i pravaškim strankama koje su formirane nakon raskola između Dobroslava Parage i Ante Đapića 1993., ali, teme će biti i "Politika povijesti HDZ-a", zatim "Ustašonostalgija: kultura sjećanja", obilježavanje 10. travnja, Bleiburg, kao i "Od normalne patologije do patološke normale: Domoljubna koalicija HDZ-a, dokument dijaloga, revizionizam".


Više pročitajte ovdje.


izvor: Novi list

Još vijesti