V.K. u Akademska četvrt

300 puta više studentica nego prije: Na ovom sveučilištu čak 50% budućih informatičkih stručnjaka su – žene

Dodaju da kurikulum nisu morali mijenjati da bude više 'ružičast', ni u kojem smislu.

14. svibnja 2021 18:44
300 puta više studentica nego prije: Na ovom sveučilištu čak 50% budućih informatičkih stručnjaka su – žene

300 puta više studentica nego prije: Na ovom sveučilištu čak 50% budućih informatičkih stručnjaka su – žene Foto: MojFaks

Prema istraživanju provedenome 2016. godine, samo je 17,9% posto žena imalo diplomu preddiplomskog studija računarstva. Na Sveučilištu Carnegie Mellon više ne vjeruju u ovakve brojke.


"Ovo nije raketna znanost"


Na spomenutom su Sveučilištu počeli davati puno veću pažnju kulturološkim asplektima i okolišu, stoga su zauzimanjem kulturološkog pristupa, a ne njegovanjem rodnih razlika, uspjeli povećati broj studentica u ovom znanstvenom polju. Postotak žena koje upisuju, a potom i diplomiraju u računalnim znanostima na CMU premašio je njihov nacionalni prosjek, kako prenosi brinknews.comFokus javnosti i medija na ovaj se fakultet usmjerio kada je broj upisanih žena na smjerovima u računalnim znanostima dosegao nevjerojatnih 48% sveukupno upisanih studenata za 2016. godinu. Sljedeće akademske godine upisalo ih  se 1% više, a skoro 50% svih studenata 2018. godinu bile su – žene.


No, prema njima, ovo Sveučilište nije jedino s velikim brojem žena u računalnim znanostima. Kako pišu, koledž Harvey Mudd je od 2006. godine sa samo 10% upisanih studentica stigao do čak 40% studentica 2012. godine, nakon što je Maria Kawe proglašena dekanicom spomenutog koledža.


"Ove obrazovne institucije dokaz su da investiranje u promjene, kako bi se poboljšala rodna jednakost, nije raketna znanost!", kaže profesorica Lenore Blum.


Kultura je ta koja vrijedi, ne samo kurikulum


Još od 2002. godine vode studije slučaja kako bi bolje shvatili velike promjene u upisnim kvotama po pitanju spola u računalnim znanostima. "Morali smo promijeniti kulturu i okoliš te stvoriti i održati programe koji funkcioniraju, bez da se studentice osjećaju kao zasebna vrsta", prenosi birknews.com


"Nismo morali mjenjati kurikulum da bude 'ružičast' ni u jednom smislu. Dapače, podržavanje rodnih razlika, odvraća žene od karijere u poljima u kojima su dosad dominirali muškarci.
Nadamo se da priča o CMU-u može pomoći u osporavanju rodne podjele u računalnim znanostima, pokazati da žene mogu uspješno svladati ovo područje i potaknuti druge da šire razmišljaju o intelektualnim i akademskim očekivanjima. Ovaj se uspjeh dogodio bez kompromisa u akademskom integritetu, bez mijenjanja kurikuluma koji odgovara ženama niti prilagođavanja onoga što se smatra 'ženskim stilovima učenja' i stavova prema informatici"
, poručuju s ovog Sveučilišta.


Podrška institucija je ključna


Institucionalna podrška također je presudna za stvarne promjene i krajnji uspjeh, a ona uključuje financiranje, usmjeravanje i filozofsko zagovaranje za izjednačavanje uvjeta. CMU je sveučilište koje nije strahovalo dati ženama glas, saslušati ih i pustiti žene da preuzmu vodstvo, omogućujući im da imaju vrijednu ulogu u promjeni kulture sveučilišta.


Na sveučilištu smatraju kako moraju uvijek pitati određena pitanja, poput imaju li muškarci i žene slične mogućnosti za stvari poput vodstva, vidljivosti, umrežavanja, mentorstva i zagovaranja te jesu li žene uključene i daje li im se središnji glas u oblikovanju kulture.


Za kraj napominju da ne bi treba podcjenjivati vrijednost studentskih organizacija i društvenih događaja na kojima se razmjenjuju informacije, stvaraju prijateljstva i oformljavaju zajednice  te gdje svi imaju priliku biti uključeni u najnovije studentske rasprave.


izvor: birknews.com