V.K. u Akademska četvrt

Sve više studenata u SAD-u uči 'naš jezik': Besplatni online tečaj postao HIT na prestižnom sveučilištu

Svi mogu učiti 'naš jezik' – online i potpuno besplatno!

27. prosinca 2021 15:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kada u inozemstvu čujemo da netko priča "našim jezikom", obično se prešutno podrazumijeva da se radi o hrvatskom, bosanskom ili pak srpskom jeziku.


Milica Iličić doktorandica je i predavačica na prestižnom Sveučilištu Columbia u New Yorku na Katedri za slavenske jezike. Ona se bavi "našim" jezikom i književnošću, a njena katedra je upravo u finišu s jednim vrlo korisnim projektom.


>>>Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'<<<


Svi narodi s područja bivše Jugoslavije relativno se dobro razumiju na "našem jeziku", a upravo se ovako zove kolegij koji Iličić predaje na Columbiji. Kolegij objedinjuje jezične standarde Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a odsad svi koji to žele, mogu učiti "naš jezik" online i potpuno besplatno.


Predavači spomenute katedre napravili su digitalni udžbenik kroz sva tri jezika. Hrvatski, srpski i bosanski uče istovremeno, a svaki student u mješovitoj grupi uči jednu varijantu, a da pritom razumije sve, piše Blic.rs. "Nama je na nastavi u SAD-u taj pristup revolucionaran, uveli smo ga u nastavu na Columbiji, Yaleu, Cornellu i na Sveučilištu u Chicagu, a od naredne godine se nadamo i šire", kaže Iličić.


Dodaje kako je primjetan i sve veći broj upisanih studenata. "Više se ljudi upoznaje s našim jezikom i kulturom na fakultetima, a sve je dostupno i besplatno online širom svijeta", kaže Milica.


>>>Ni najprestižniji fakulteti više ne garantiraju dobar posao: 'Sveučilišta ne odgovaraju za mit koji prodaju studentima'<<<


Najveći broj studenata koji pohađaju kolegij "našeg jezika" planiraju nakon školovanja raditi u međunarodnim diplomatskim i nevladinim organizacijama.


Sadržaj se sastoji od PDF udžbenika koji je u potpunosti grafički opremljen, a na stranicama nude i interaktivne vježbe pmoću kojih polaznici mogu vježbati bez pomoći nastavnika jer im se na stranici pokaže kad su dali točan, a kada krivi odgovor.


"Sve je prilagođeno, ne samo studentima i učenicima, već i ljudima koji žele obnoviti svoje znanje jezika ili čija bi djeca naučila jezik svojih roditelja", zaključuje Milica za kraj.

izvor: blic.rs

Još vijesti