V.K. u Akademska četvrt

Na prestižnom sveučilištu nude kolegij o Taylor Swift: Mjesta već popunjena, a postoji i lista čekanja

Ovu planetarno uspješnu glazbenicu odsad 'obrađuju' i na prestižnom fakultetu.

21. veljače 2022 14:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S nebrojeno mnogo nagrada, dva dokumentarca, devet studijskih albuma i tri snimanja uživo, rasprodane arene i stadione diljem svijeta, javnim istupima za ženska prava i veća prava glazbenika, Taylor Swift jedna je od najvećih zvijezda današnjice, a sada o tome svjedoči i kolegij posvećen njenoj karijeri.


Teško da se danas može pronaći osoba koja nije čula za 32-godišnjakinju koja mijenja glazbenu industriju ili koja ne zna barem jedan njen radijski hit.


Postoji lista čekanja


Njena popularnost zavrijedila je očito i izučavanje akademske zajednice, pa je prestižni institut "Clive Davis" Sveučilišta u New Yorku pokrenuo kolegij o Taylor Swift. Kolegij za sada traje samo jedan semestar, a počeo je 26. siječnja ove godine.


Kako piše Variety, ovaj kolegij vodit će Brittany Spanos, jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih mladih novinarki Rolling Stonea, a na predavanjima će studenti obrađivati razvoj Taylorinog glazbenog poduzetništva, njenog pop-naslijeđa te nje kao tekstopisca. Druge teme uključuju diskurs mladosti i politiku rase u suvremenoj popularnoj glazbi, a prema riječima predstavnika programa, koji je ujedno kazao da je kolegij odmah popunjen, postoji i lista čekanja.


>>>Kim Kardashian položila prvi pravosudni ispit iz 4. pokušaja: Ne odustaje od sna da postane odvjetnica<<<


Nakon pokretanja kolegija, s Instituta su pozvali i samu Taylor da dođe kao gostujući predavač, no zasad još nije dogovorila.


Kako se navodi u opisu kolegija, "predlaže dekonstruiranje privlačnosti i odbojnosti prema Taylor Swift kroz pažljivo čitanje njene glazbe i javnog diskursa jer se odnose na njen vlastiti razvoj kao umjetnice i slavne osobe. Kroz lektire, predavanja i još mnogo toga, grupa se upušta u analizu kulture i politike tinejdžerskog rasta djevojaka u pop -glazbi, fandomima, medijskim studijima te moći u odnosu na njen imidž i slike onih koji su joj prethodili i koji je nasljeđuju", prenosi Variety.

"Također ćemo razmotriti teme kao što su autorska prava i vlasništvo, američki nacionalizam i stalni utjecaj društvenih medija na industriju pop kulture", dodaju.


Cilj kolegija je bolje razumijevanje pop-kulture


Ciljevi kolegija podijeljeni su nekoliko različitih kategorija. Osim što će studenti razviti razumijevanje i uvažavanje Taylor Swift kao kreativne glazbene poduzetnice, učit će o nasljeđu pop i country tekstopisaca koji su utjecali na Swift, kao i o diskursima "djece čuda" u povijesti pop-glazbe.


"Studenti će steći razumijevanje o tome kako se diskursi mladih djevojaka iskorištavaju u medijima i glazbenoj industriji", samo su od nekih ciljeva kolegija.


>>>[VIDEO] Htjela odustati od fakulteta zbog Harryja Stylesa, a on ju ohrabrio: 'Bit ću star, samo nastavi s medicinom'<<<


Nositelj kolegija je poznati veteran i glazbeni pisac te glazbenik Jason King koji je za Variety otkrio da nisu mnogo dvojili pri odluci pokrenuti ovak kolegij ili ne. "Za mene je uvođenje ovog kolegija bila brza odluka, kada ga je Brittany prvi put predložila. Ona je obožavateljica Taylor Swift, ali također i razumije kako kulturološki kontekstualizirati i navesti studente da dublje promišljaju o njoj i njenoj glazbi kroz prizmu roda, feminizma, rase, klase i drugih kategorija povezanih s identitetom i tim dubljim promišljanjem o čemu se sve radi u ovom programu. Ona je također alumni Sveučilišta u New Yorku  i moja bivša studentica i gledao sam je kako raste kao novinarka i osoba i jako sam uzbuđen što ću je dovesti", hvali King svoju bivšu studenticu Brittany.


"Ovo je moj san"


I sama Spanos kao predavačica ovog kolegija kazala je da joj ovaj angžaman predstavlja ostvarenje sna.


"Predavanje kolegija na institutu 'Clive Davis' moj je san otkako sam pohađala NYU. Slušala sam nekoliko kolegija poput 'Teme u snimljenoj glazbi' na svom preddiplomskom studiju i oni su bili temelj za moj rad kao glazbene novinarke. Pratim Taylor Swift otkako sam započela svoju spisateljsku karijeru prije desetak godina, a još sam dulje njen obožavatelj. Velika mi je čast što mogu podijeliti svoje znanje o Taylor s ekspertnom grupom studenata. Nadam se da ću im pomoći da preispitaju kako da se uključe u diskurs najvećih svjetskih zvijezda koje ponekad izazivaju podjele, a to želim učiniti na isti način na koji su profesori s Clive-a poput Jasona Kinga, Vivien Goldman i Joea Levyja učinili za mene kada sam pohađala njihove kolegije", kazala je.


>>>Mladi glumac iz popularne serije 'Stranger Things' od jeseni je BRUCOŠ: Ovaj emotivni video podijelio i Netflix<<<


izvor: variety.com

Još vijesti