Anja Z u Akademska četvrt

Na Sveučilištu u Rijeci ostalo još 1.130 mjesta za jesen: 'Zbog lošijih rezultata državne mature i demografskih razloga ovakav upisni rezultat je očekivan'

Sveučilište u Rijeci popunilo je 68 posto planirane upisne kvote, a iako se na prvu čini da se radi o nešto lošijem upisnom rezultatu, prorektorica za osiguravanje i unapređenje kvalitete Marta Žuvić za Novi list ističe da je riječ o očekivanom upisnom rezultatu.

23. srpnja 2019 14:00
Na Sveučilištu u Rijeci ostalo još 1.130 mjesta za jesen: 'Zbog lošijih rezultata državne mature i demografskih razloga ovakav upisni rezultat je očekivan'

Na Sveučilištu u Rijeci ostalo još 1.130 mjesta za jesen: 'Zbog lošijih rezultata državne mature i demografskih razloga ovakav upisni rezultat je očekivan' Foto: MojFaks

Nakon ljetnog upisnog roka Sveučilište u Rijeci bogatije je za 2.440 brucoša, a za jesenji upisni rok ostalo je slobodnih 1.130 mjesta. Njih 641 namijenjeno je redovnim studentima, 434 mjesta su za izvanredne studente, dok će strani zauzeti 55 mjesta. Među upisanim studentima najveći broj brucoša dobio je status redovnih studenata, njih 2.002, dok je izvanredni studij upisao 431 maturant, a među upisnicima ukupno je i 7 stranaca, piše Novi list. 

"S obzirom na lošije rezultate državne mature i pad broja kandidata, odnosno demografske razloge, ovakav smo upisni rezultat i očekivali. Upisne kvote u odnosu na lani nismo mijenjali i bilo je za očekivati da se upisi neće do kraja realizirati u ljetnom upisnom roku, no vjerujemo da će se upisna mjesta nakon jesenjeg roka mature i našeg jesenjeg upisnog roka popuniti.", kaže prorektorica za osiguravanje i unapređenje kvalitete Marta Žuvić.

Foto: Freepik

Gotovo svi fakulteti otvaraju svoja vrata i na jesen


Studijski programi koji su popunili upisnu kvotu između 90 i 100 posto te su izazvali najveći interes maturanata ove su godine: fizioterapija, povijest umjetnosti, medicina, radiološka tehnologija, sestrinstvo u Karlovcu, psihologija, medicina na engleskom, dentalna medicina, biotehnologija i istraživanje lijekova, računarstvo, engleski jezik i književnost, kulturologija, povijest, rani predškolski odgoj i obrazovanje, hrvatski jezik i književnost te učiteljski studij, piše Novi list. 

Upisnu kvotu u potpunosti je popunio samo Odjel za biotehnologiju, dok su neki fakulteti popunili mjesta na pojedinim smjerovima, a ostale sastavnice riječkog Sveučilišta ponovno otvaraju svoja vrata na jesen. Tradicionalno, Medicinski fakultet popunio je studije medicine i dentalne medicine, dok na preddiplomskom sveučilišnom studiju sanitarnog inženjerstva čeka još 14 brucoša. S većim brojem popunjenih studijskih programa može se pohvaliti i Fakultet zdravstvenih studija koji ima još svega 24 slobodna mjesta i to na studijima sestrinstva i primaljstva, a pravilo popunjenosti upisnih kvota pojedinih studijskih programa vrijedi i za Filozofski fakultet koji će jesenji upisni rok provesti za studijske programe hrvatski jezik i književnost, pedagogija, njemački jezik i književnost, talijanski jezik i književnost te filozofija, piše Novi list. 

Ekonomija i Pravo


Na jesenjem roku najveći broj upisnih mjesta imat će Ekonomski fakultet koji može upisati još 224 brucoša, od kojih je 18 mjesta namijenjeno izvanrednim studentima. Slijedi ga Pravni fakultet na kojem su ostala još 192 slobodna mjesta, na kojem je većina, njih 123, namijenjeno redovnim studentima. Poveći broj studenata može se u jesenjem roku upisati i na Tehnički fakultet, jer nepopunjeno je 168 upisnih mjesta, a jedini studijski program koji je popunio upisnu kvotu u cijelosti je računarstvo. Pomorski fakultet u jesenji rok upisa ide sa 131 upisnim mjestom, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu raspolaže pak s još 106 mjesta. Najveći broj tih mjesta namijenjen je izvanrednim studentima, jer takvih se može upisati još 94. Građevinski fakultet očekuje upis još 43 kandidata, a na jesenjem roku upisa budući studenti imaju šansu upisati i Odjel za fiziku na kojem je još 21 mjesto slobodno, Odjel za informatiku koji čeka 38 brucoša te Odjel za matematiku koji ima 27 slobodnih mjesta. Preddiplomski studij politehnike može pak upisati još 20 studenata, a studije Učiteljskog fakulteta njih 9, piše Novi list. 

Izvor: Novi list
Foto: Pixabay

Još vijesti