V.K. u Akademska četvrt

Hrvatska dobiva još jedan sveučilišni grad: Najbolje veleučilište u zemlji sada postaje fakultet

Požega preustrojem svog Veleučilišta u Požegi postaje Fakultet turizma i ruralnog razvoja kao sastavnica Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

2. rujna 2021 11:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Veleučilište u Požegi utemeljeno je 1998. godine i to Odlukom Vlade RH, kao javna visokoškolska ustanova, s misijom, kroz ustrojavanje i izvođenje stručnih studija, pružiti primjerenu razinu znanja i vještina studentima te ih na taj način osposobiti za neposredno uključivanje u radni proces.


Veleučilište u Požegi broji nešto više od 800 studenata iz cijele Hrvatske, a ove je godine doživjelo potpuni redizajn u smislu obrazovnih programa te se dalje razvija povezivanje sa Sveučilištem u Osijeku, a nedavno je  otvorilo i dva nova studija Enogastronomiju i Informatiku, piše pozega.eu.


Povodom ovog velikog spajanja, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić održao je radni sastanak s rektorom Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vladom Gubercem, prorektorom za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Dragom Šubarićem, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta, te dekanom Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Borislavom Miličevićem.


>>>Malo Veleučilište pokreće jedinstveni program u RH: Preko 70% maturanata ovih škola odlučilo – želimo taj studij<<<


"Drago mi je istaknuti jednu uspješnu dugogodišnju suradnju između Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku i Veleučilišta u Požegi koja je rezultirala time da je Veleučilište u Požegi, kroz reakreditaciju od strane međunarodnog povjerenstva ocijenjeno kao najbolje veleučilište u Republici Hrvatskoj. Postupak koji traje već gotovo godinu dana sada polako privodimo kraju. Počelo je tako da je dekan Veleučilišta u Požegi u ime Veleučilišta izrazio namjeru da veleučilište preraste u sveučilišnu sastavnicu. Novi fakultet bi time postao neovisna i punopravna sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. To znači da fakultet u Požegi ima i dalje sve ono što kao sastavnica sveučilišta uprihoduje na tržištu ili kroz školarine. Druga velika stvar je da svi studiji koji se trenutno odvijaju dobivaju sveučilišnu razinu što sa sobom povlači i drugačije kriterije u nastavi. Dugoročno gledano to je velika stvar za Požegu koja postaje sveučilišni grad", rekao je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vlado Guberac.


Među govornicima bila je i županica Jozić, koja je iskazala podršku osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.


>>>Poljoprivreda i informatika? Novi studij idealan je odabir za sve koji znaju da je selo nezamislivo bez računala i dronova<<<


"Kako bi Požegu ponovno svrstali u red sveučilišnih gradova i nastavili tradiciju Academie Posegana podržavamo osnivanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u okviru Sveučilišta J.J. Strossmayera sa sjedištem u Požegi. Na taj će način Veleučilište u Požegi nastaviti doprinositi jačanju poduzetničkog regionalnog sektora kao i poduzetništva diljem Republike Hrvatske, pružajući primjerenu razinu znanja i vještina koje osposobljavaju studente kako za rad, tako i za daljnje obrazovanje", dodao je gradonačelnik Glavić ovim povodom.

izvor: pozega.eu

Još vijesti