Anja Z u Akademska četvrt

Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima

Maturanti i budući studenti koji se nalaze pred dilemom što upisati, mogu se voditi preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

8. Siječnja 2020 16:03
indeks ocjene

indeks ocjene Foto: MojFaks

Naime, HZZ svake godine objavljuje preporuke za upisne politike i stipendiranje studenata. Stoga, ako još uvijek niste sigurni  što točno upisati podaci objavljeni u publikaciji HZZ-a donose analizu kojih zanimanja je previše na hrvatskom tržištu rada - a za kojima stalno raste potražnja. Nekada ljubav presudi, a nekada osigurano zaposlenje nakon studija. Idealno je kada se zadesi jedno i drugo. 

...Poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima: Evo kojih nam studenata treba više, a kojih manje...


Grad Zagreb


Prvi na listi u Publikaciji je grad Zagreb i Zagrebačka županija. Tako su prikupljeni rezultati pokazali da na ovom području nedostaje studenata medicine, nastavničkog smjera matematike, fizike, biologije i kemije, te studenata rehabilitacije, logopedije, strojarstva, germanistike i farmacije. 

Na suprotnoj strani preporučuje se smanjivanje broja studenata koji upisuju politologiju, filozofiju, novinarstvo, tekstilni i modni dizajn, grafički dizajn, agronomiju, poslovnu ekonomiju. 

Split


Lista deficitarnih zanimanja na splitskom području dulja je od one na zagrebačkom. Studiji na koje bi trebalo upisati više studenata ili ih stipendirati su računarstvo, strojarstvo, fizioterapija, medicina, farmacija, psihologija, matematika, informatika, elektrotehnika, brodogradnja, njemački jezik  i književnost, engleski jezik i književnost. 

Preporuka je da se smanji broj studenata koji upisuju pravo, poslovnu ekonomiju, kemijsku tehnologiju, učiteljski studij. 


Zadar 


U Zadru broj upisanih i stipendiranih studenata treba se povećati na medicini, farmaciji, građevinarstvu, rehabilitaciji, također nedostaje studenata elektrotehnike, strojarstva, nastavničkih smjerova matematike, biologije, informatike, likovne kulture.

Ne preporučuje se upis i stipendiranje studenata kulture i turizma, učiteljskog studija, ekonomije i prava

Rijeka 


Podaci prikupljeni za Primorsko-goransku županiju pokazuju da obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata su sljedeći: računarstvo, strojarstvo, elektrotehnika, medicina, farmacija,brodogradnja, građevinarstvo, rani i predškolski odgoj i obrazovanje te nastavnički smjerovi matematika, matematika i informatika, geografija, glazbena pedagogija.

...Posao ili 'burza'? Evo koje su diplome poželjne, a koje su 'višak' u 2017. godini...


Kao i u prethodnim područjima, preporuka HZZ-a je smanjivanje upisanih studenata poslovne ekonomije, poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, prava, te logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu. 

Osijek


Za Osječko-baranjsku županiju broj upisanih i stipendiranih studenata treba povećati na medicini, strojarstvu, matematici i računarstvu, dentalnoj medicini, ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, te nastavničkom smjeru geografije. Studiji logopedije, edukacijske rehabilitacije i socijalne pedagogije označeni su zvjezdicom što znači da se ti obrazovni programi ne provode na lokalnom tržištu rada. 

Lista obrazovnih programa u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih studenata Osječko-baranjske županije dulja je od Zagrebačke. HZZ preporučuje smanjivanje broja studenata prava, poslovne ekonomije (smjerovi: financijski menadžment, marketing, menadžment, poduzetništvo, poslovna informatika, ekonomska politika i regionalni razvitak), zatim upis i stipendiranje studenata hrvatskog jezika i književnosti, informatologije, filozofije i hrvatskog jezika i književnosti, filozofsko-teološkog studija, kulture, medija i menadžmenta, te psihologije.  

...Dekan poznatog fakulteta 'opleo' po HZZ-u: 'Kako možemo znati tko će se za 5 godina najlakše zapošljavati?'...


Novi studenti i stipendiranje prema preporukama HZZ-a u svih pet navedenih županija najtraženiji su na studijima medicine, matematike, logopedije, farmacije dok su, sudeći po rezultatima posljednjih par godina na crnoj listi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje studenti prava i poslovne ekonomije. Na zagrebačkoj ekonomiji očito ne slijede ove smjernice, te su prošle godine kvote povećali, iako je burza pretrpana ekonomistima, a iz godine u godinu logopeda nedostaje. Hoće li ovogodišnje preporuke utjecati na neku promjenu, sljedeći upisni rok će pokazati. 

"Budući da se preporuke izrađuju i upućuju svake godine, opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba pridavati sve veću težinu i uzimati ga u obzir sve ozbiljnije prilikom donošenja odluka. Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada", napominju iz HZZ-a. 

Još vijesti