Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Nakon našeg članka o MEV-u promijenili Odluku: Studenti tvrde da ih veleučilište nije upozorilo na povećanje školarine - neki odustaju od studija

Prošli tjedan pisali smo o studentima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i njihovoj novonastaloj, nezavidnoj situaciji. Naime, Veleučilište je promijenilo Odluku o upisu studenata u drugu godinu tako da osim ECTS bodova koje prenose, moraju platiti i punu školarinu.

15. rujna 2017 17:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sve je obavljeno bez pečata i potpisa Ministarstva znanosti i obrazovanja, a kako doznajemo od studentskih predstavnika, na sastancima Stručnog vijeća uopće nije bilo rasprave o tome.

Kao što smo već izvijestili, studenti s MEV-a koji su trebali upisati drugu godinu studija ostali su neugodno iznenađeni promjenom "Odluke o uvjetima upisa redovnih studenata u drugu godinu preddiplomskih stručnih studija u akademskoj godini 2017./2018." Promjenom Odluke odlučeno da se mijenjaju kriteriji za upis više godine, a koji se tiču ECTS bodova. Konkretno, za upis druge godine više vam nisu dovoljni svi potpisi i 42 ECTS boda, nego je sada u pitanju 55 ECTS bodova ukoliko student želi biti oslobođen plaćanja participacije u troškovima studija.

...Gdje je pečat? Poskupjele školarine na MEV-u: Šokirani studenti najavili prekid studiranja - sve je napravljeno bez potpisa i žiga Ministarstva?...


Osnivač ovog veleučilišta kao i drugih visokih učilišta je Republika Hrvatska, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je dužno izvršavati prava i obaveze u ime države kao osnivača. Potpisa i pečata MZO-a na dokumentima nije bilo, nakon čega smo uputili upit Veleučilištu od kojeg nismo dobili nikakav odgovor. No, dobili smo nešto drugo – na dan objave članka MEV je na svojim stranicama objavio novu Odluku pod nazivom "Odluka o modelu participacije studenata u troškovima studija u akademskoj godini 2016.-2017. i 2017.-2018.". Razlog za ovo vjerojatno je činjenica što u ovoj odluci na početku teksta piše da je donesena uz suglasnost osnivača, što nije bio slučaj s prethodno objavljenom verzijom Odluke. Bez obzira na navedeno, ni ova nema pečat MZO-a niti potpis odgovorne osobe koja predstavlja ovu instituciju. Dalje ostaje nejasno kako nova odluka o promjeni ECTS bodova koji studentima trebaju za upis u višu godinu (donesena ove godine) može biti antedatirana (na dnu Odluke stoji datum iz 2016. godine). Podsjetimo, redakcija je sa stranice MEV-a sačuvala screenshot objave u kojoj se navodi broj ECTS bodova koji je prije bilo potrebno ostvariti za upis u višu godinu, a koji je bio dostupan u trenutku pisanja prošloga članka.

Budući da model participacije studenata u troškovima studija utvrđuje Stručno vijeće, uz potrebnu suglasnost Upravnog vijeća te osnivača, rukovodeći se načelom osiguravanja pristupa visokom obrazovanju što većem broju studenata, razgovarali smo se predstavnikom studenata iz Stručnog vijeća.

Student Sven Rede rekao nam je da ga je Odluka šokirala jer, kako tvrdi, o tome se nije raspravljano na sastancima Vijeća niti se glasalo tome.

Prema riječima predstavnika studenata, na fakultetu su ga uvjeravali da je odluku donio MZO i da \'on tu ne može ništa\'


U Stručnom vijeću Međimurskog veleučilišta u Čakovcu sjede predstavnici studenata kojih bi trebalo biti 15% od ukupnog broja članova Vijeća. Prošli tjedan pitali smo se zašto studenti nisu digli ruku protiv ove Odluke i pobunili se te zašto nisu iskoristili mogućnost suspenzivnog veta koja im je osigurana Statutom.

Rede, jedan od predstavnika studenata u Vijeću, tvrdi da uopće nije bilo ni riječi na sastancima o povećanju školarine pa zato nije niti digao ruku protiv. No, i on se sam iznenadio i šokirao novom Odlukom jer je za nju saznao od kolega, ne na sastancima Vijeća.

"Dobio sam poziv za sastanak Stručnog vijeća na koji sam se i odazvao kao i svaki put dosad. Uz mene poziv je dobila još jedna koloegica. Došli smo tamo i skoro nijedna tema nije se ticala studenata. Jedina stvar o kojoj smo glasali vezano za studente je to da se prag za upis diže s 42 na 45 ECTS boda i nakon te teme studenti se više nisu spominjali. Nakon par dana me kontaktirao netko od kolega s godine s pitanjem zašto moramo plaćati školarinu. Ja nisam znao o čemu on priča, a kada sam otkrio da su pod Odluku stavili da smo glasali o tome ostao sam u šoku. Odmah sam se javio referadi i dekanici pa su me uvjeravali da smo o tome pričali na tom sastanku. Kada sam rekao da sam bio na njemu i da o tome nije bilo ni riječi, rekli su da se onda raspravljalo na Vijeću odjela te sam im reko da sam bio na svakom Vijeću odjela na koji sam dobio poziv. Poslije toga su mi rekli da je tu odluku donijelo Ministarstvo i da ja tu ništa ne mogu te da postoji dokument na njihovoj stranici pa sam ga tražio nisam mogao naći. Zamolio sam ih da mi ga pošalju pa su rekli da mi ga sam nađem. Također, uvjeravali su me da je tako na svim veleučilištima pa sam kontaktirao kolegu s Veleučilišta u Šibeniku koji je rekao da to nije istina, barem koliko on zna. Druga veleučilišta je kontaktirala kolegica iz Zbora. Obrazloženje MEV-a je da je Odluka donesena zbog toga što studenti prenose previše predmeta i onda ništa ne stignu riješiti", ispričao nam je Sven.

Student je poslao i upit MZO-u koji je odgovorio s hrpom dokumenata i bio bez konkretnog odgovora na upit. Nakon što se javio Uredu za studentski standard pri MZO-u, rekli su mu da taj problem riješi s dekanicom Nevenkom Breslauer i prodekanima. Kako kaže, osim njega problem je pokušala riješiti i kolegica, također studentica iz Vijeća pa je razgovarala s profesorom koji je bio na spomenutom sastanku. Profesor je isto tako bio začuđen ovom Odlukom i potvrdio je da se nije na sastanku razgovaralo o povećanju školarine.

L.J., također student MEV-a, tvrdi da je nekoliko desetaka studenata pred odustajanjem od fakulteta."Nekoliko desetaka nas vjerojatno neće upisati drugu godinu. Danas sam razgovarao s kolegama", kazao nam je. "Tutorica prve godine rekla mi je da je tako kako piše. Na to sam pitao znači li to da izvanredni student može položiti dva predmeta manje od mene, (znači 30ects-a) dok ja moram imati 45 minimalno, a sve da bi on platio 7500 upis u novu godinu, a ja morao pasti godinu ispod 45 platit prvo 2500kn pa upis u drugu 7500? Stvarno ima logike! Na to sam dobio odgovor: \'Eh, to vam je tako kolega\' ", požalio se ovaj student.

S veleučilišta nije stigao odgovor kao niti od odgovornih ljudi iz MZO-a koji sjede u Upravnom vijeću


Podsjećamo, u Upravnom vijeću MEV-a sjedi Ivana Bulešić, ujedno načelnica Samostalnog sektora za pravne poslove MZO-a. Njeni potpisi su na drugim dokumentima veleučilišta, poput Statuta o izmjenama i dopunama statuta MEV-a kojemu možete pristupiti ovdje. Odgovor gospođe Bulešić još uvijek nismo dobili.

No, odgovor nije stigao niti od samog Veleučilišta kao niti od dekanice Breslauer. Studenti će prema novoj Odluci morati plaćati i školarinu i ECTS bodove što, neslužbeno doznajemo, nije bila praksa dosad i to niti na jednom studiju.

Budući da je osnivač MEV-a Republika Hrvatska te je samim time dijelom financiran iz džepa građana, odnosno roditelja ovih studenata, ponovno ćemo tražiti službeno očitovanje članova Upravnog vijeća, ovoga puta i Stručnog vijeća te samog Veleučilišta pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama.

Ivana Petrić, L.B.
foto: arhiva

Još vijesti