Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Nakon Zagreba, novi Fakultet dentalne medicine i u Rijeci!

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci dano je zeleno svjetlo za osnivanje Fakulteta dentalne medicine i stvoreni temelji za razvojni iskorak riječkog biomedicinskog područja.

30. srpnja 2019 15:46
Nakon Zagreba, novi Fakultet dentalne medicine i u Rijeci!

Nakon Zagreba, novi Fakultet dentalne medicine i u Rijeci! Foto: MojFaks

Kroz nekoliko mjeseci doći će do formalnog izdvajanja studija dentalne medicine iz Medicinskog fakulteta. Radit će se i na uvođenju novih studijskih programa pa će se za godinu dana moći upisati i studij dentalne tehnologije, kao i dentalne higijene, piše riječki Novi list. 


...Liječit će nas doktori bez dana staža? Ove godine na medicinskim fakultetima diplomirat će liječnici koji neće morati na \'pripravnički\'...


Nakon Zagreba, ovo će biti drugi Fakultet dentalne medicine u Hrvatskoj i s 46 godina postojanja drugi studij po starosti. Nova ustanova značit će proširenje prostornih kapaciteta, uvođenje novih studijskih programa, i veći broj studenata.

Foto: Pixabay

"Svojim kontinuiranim napretkom tijekom 46 godina djelatnici su pokazali snagu i želju za razvoj struke i studija pa vjerujemo da smo stasali i stvorili uvjete da budemo Fakultet dentalne medicine. Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta u Rijeci je na svojoj sjednici dalo podršku ovoj inicijativi, a podržalo ju je i Sveučilište u Rijeci te imamo i jaku podršku Hrvatske komore dentalne medicine, kao i Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravstva. Ovog proljeća dobili smo u najam od grada Rijeke prostore u Krešimirovoj 42, čime se rješava ključni preduvjet razvoja dentalne medicine, a to je prostor. Dentalna medicina je do sada imala iznimno loše i neadekvatne prostorne uvjete. Studenti nisu imali primjerene uvjete za presvlačenje, a ograničenja su bila i u prostorima za provedbu nastave.", govori prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić za Novi list.

...Situacija je alarmantna: Na Medicini nedostaje profesora, a žele otvarati nove fakultete...


U prostoru novog fakulteta, nalazit će se i prostori za vježbaonicu. U planu je osposobljavanje pet praktikuma, predavaonice i prostora za administraciju. Planirano je uređenje i prostora u kojem će studenti moći predahnuti za vrijeme pauze, kao i uređenje kabineta pretkliničkih vještina.

Foto: Pixabay

Nekoliko faza


Preddiplomski sveučilišni studij dentalne higijene pokrenut je 2016. godine i upisao jednu generaciju, a sada je ponovno pokrenut i ide se u postupak akreditacije preddiplomskog sveučilišnog studija dentalne tehnologije, na čijem kurikulumu se intenzivno radilo prethodne dvije godine, piše Novi list.  Priprema se i izrada kurikuluma za poslijediplomski specijalistički studij, povećanje upisne kvote studija dentalne medicine i izvođenje nastave na engleskom jeziku.

...\'Sapunica\' na zagrebačkoj Medicini: Profesori na Facebooku ružno komentirali studente - reagirao i studentski zbor...


Suradnja s Medicinskim fakultetom, pogotovo u predkliničkom dijelu programa će se nastaviti, a činjenica da se znanja iz biomedicinskog područja svakih nekoliko godina udvostručuju povlači za sobom potrebu za stalnim izmjenama studijskih programa, ali i prilagodbu nastavnika i studenata takvim promjenama, piše Novi list. 

"Kao učitelji, znanstvenici i stručnjaci stalno smo izloženi novim izazovima zbog nedjeljivosti struke, obrazovanja i istraživanja. Naš trud je uvelike nagrađen zadovoljstvom naših studenata, a čije smo rezultate imali prilike vidjeti u ovogodišnjoj sveučilišnoj anketi gdje su nas studenti po svim parametrima ocijenili vrlo visokim ocjenama.", poručuje prof. dr. Pezelj Ribarić u razgovoru za Novi list.

A.Z.
Izvor: Novi list
Foto: Freepik

Još vijesti