Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ne šalju prijedloge niti se informiraju: Studenti zasad nezainteresirani za izradu Zakona o studentskom radu

Sredinom mjeseca u Ministarstvu znanosti i obrazovanja okupila se Radna skupina zadužena za izradu prijedlog Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad. Između ostalog, tu se našao i zahtjev za rad 'preko studentskog' za izvanredne studente, a kako doznajemo, studenti rijetko šalju svoje prijedloge.

29. ožujka 2017 17:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studente u spomenutoj Radnoj skupini predstavljaju dva člana Hrvatskog studentskog zbora, odnosno Marko Lepoglavec iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Šimun Rogoznica iz riječkog Studentskog zbora. Svaki student može pomoći svojim prijedlozima, a kako doznajemo od Vanje Uzelca, povjerenika za medije HSZ-a, studenti rijetko šalju svoje prijedloge.


Foto: Bruno Zlomislić/MojFaks

Jučer je HSZ trebao prijedloge uputiti Radnoj skupini, a premda nije mogao ulaziti u detalje kada je o tome riječ, Vanja nam je rekao da je njihov prijedlog informatizacija čitavog sustava studentskih ugovora. Osim toga, razmatraju se modeli kojima bi se izvanredni studenti mogli uključiti u sustav rada preko studentskog servisa.

...Priprema se Zakon o studentskom radu: Saznali smo koji će studentski predstavnici raditi na njemu...


...Osnovana Radna skupina za studentski rad: Zašto nitko iz Ministarstva nije obavijestio studente?...


No, treba imati na umu sve stvari koje bi trebale ući u plaće, razmotriti kako će se plaćati jer se izvanredni studenti nalaze u statusu nezaposlenih osoba stoga je tematika vrlo kompleksna. To je zato što se treba uskladiti više zakona te dobiti mišljenje više ministarstava, od Ministarstva znanosti i obrazovanja pa do Ministarstva rada.

HSZ ponovno apelira i poziva studente da sudjeluju u izradi Zakona


Nažalost, studenti kao da su nezainteresirani kada je riječ o davanju prijedloga na ovu temu, a ona se tiče svih studenata. Iako je HSZ javno pozvao preko studentskih portala te društvenih mreža na sudjelovanje, studenti se ne odazivaju pa smo zbog toga pitali neke od njih zašto je to tako.

...Kreće izrada budućeg zakona o studentskom radu: Hoće li izvanredni studenti moći raditi preko SC-a?...


...Trebaju li izvanredni studenti raditi na studentski ugovor? Suprotstavljena mišljenja mladih i stručnjaka...


Većina kaže da je čula da je Zakon u izradi, ali da nemaju vremena za prijedloge ili ih uopće nemaju. Jedan student kaže da bi bilo dobro da je obavijest o tome prošla fakultetima ili da studentski servisi mailom informiraju sve studente koji su ikada radili preko studentskog ugovora o ovoj mogućnosti. Mnogi kažu da se o tome ne piše na news portalima pa zato ne znaju, a budući da je sve još u povojima, logično je da o temi pišu studentski portali te su apel o tome mogli ondje vidjeti.


Foto: arhiva/MojFaks

"Studentski portali pišu o ovoj tematici, do sada se najviše pisalo o peticiji, ali sada kada su krenuli sastanci Radne skupine o tome će se i više pisati. Nacionalni mediji još ne pišu o ovoj tematici jer je Zakon u fazi izrade, ali će izvještavati kada bude aktualnije. Budući da je ovo sam početak za očekivati je da će zainteresiranost biti mala, no HSZ koristi svaki javni nastup vezan uz ovu tematiku da pozove studente da nam se jave, a radimo i na planu podizanja svijesti o ovome kada bude vrijeme. Sada je više u fokusu HKO i javno savjetovanje koje je u tijeku. Studenti se i tu trebaju uključiti jer je i to jako bitno za njih i za njihovu budućnost. Što se tiče studentskog rada studenti se mogu sada uključiti javljanjem HSZ-u i moći će se uključiti kao zainteresirana javnost u postupku javnog savjetovanja kada Zakon bude u toj fazi i tada će isto biti jako bitno uključiti se u to", prokomentirao je Vanja.

Ovim putem HSZ ponovno apelira na studente da se uključe sa svojim prijedlozima, a to mogu napraviti tako da ih pošalju HSZ-u preko linka.

Ivana Petrić
foto: Bruno Zlomislić/MojFaks

Još vijesti