Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ne žele plaćati više: Studenti Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli peticiju protiv poskupljenja školarina

U akademskom i studentskom svijetu, ovog tjedna glavna je vijest moguće poskupljenje ECTS bodova pa samim time i školarina na Sveučilištu u Zagrebu. Rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, poručio je da su to 'realni troškovi', ali studenti ne misle tako pa su pokrenuli peticiju.

16. travnja 2019 11:31
Ne žele plaćati više: Studenti Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli peticiju protiv poskupljenja školarina

Ne žele plaćati više: Studenti Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli peticiju protiv poskupljenja školarina Foto: MojFaks

Studenti Sveučilišta u Zagrebu nisu odlučili čekati poskupljenje školarina za 1 200 kuna nego su pokrenuli peticiju protiv poskupljenja. Podsjećamo, prema pisanju Jutarnjeg lista, Sveučilište u Zagrebu pripremilo je odluku čije bi usvajanje značilo porast participacija školarina za redovne studente čiji trošak studiranja ne pokriva država. U odluci koja je prošlog tjedna većinom glasova prihvaćena na Odboru za proračun, povećani su iznosi maksimalne participacije školarina.

Izvor: enciklopedija.hr

Prema pisanju Jutarnjeg, u novoj odluci koja čeka potvrdu Senata, visina maksimalne participacije podignuta je na 8 400 kuna za društveno i humanističko područje, 9 600 za interdisciplinarno, odnosno 10 200 kuna za umjetničko, biomedicinsko, biotehničko, prirodno i tehničko područje. Odluče li se fakulteti za povećanje maksimalnog iznosa, cijena ECTS-boda u, primjerice, humanističkom području rasla bi sa 120 na 143 kune, a u slučaju pada godine student bi plaćao 8 400 kuna umjesto 7 200, odnosno 1 200 kuna više. Po objašnjenju iz Rektorata, to su iznosi za one studente koji sami plaćaju studij, odnosno nisu ispunili uvjete studiranja i prikupili dovoljan broj ECTS bodova.

Rektor Damir Boras poručio je da se radi o realnim troškovima nastalim povećanjem životnih troškova... izvor:
screenshot HRT

Ono što je najveći problem u cijeloj priči jest što će Rektorat dobiti više novca. Prihvaćanje novih iznosa značilo bi zeleno svjetlo fakultetima i akademijama za povećanje cijene ECTS-boda, što im donosi dodatne prihode od školarina. S druge strane, kako je vidljivo iz dokumenta ustupljenog Jutarnjem listu, a koji prikazuje pregled materijalnih troškova Rektorata u 2018., rastu izdvajanja za sam Rektorat. Iz državnog proračuna za Sveučilište u Zagrebu izdvaja se oko 156 milijuna kuna, od čega na ukupne materijalne i financijske rashode Rektorata odlazi 39,345.345 kuna, pri čemu oko 18 milijuna iznose materijalni i financijski rashodi uknjiženi kao rashodi koji nemaju pokriće iz drugih izvora financiranja. No, studentima je dosta.

Pokrenuta peticija protiv poskupljenja školarina


U ponedjeljak su studenti Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli online peticiju protiv poskupljenja ECTS bodova, odnosno, školarine. Studenti u opisu peticije napominju da ako odluka bude usvojena na Senatu, najviše bi mogli nastradati džepovi studenata biotehničkih, prirodoslovnih, tehničkih i interdisciplinarnih fakulteta. Ukupna cijena participacije školarine od jeseni bi im mogla porasti za 1 800 do 2 400 kuna, odnosno cijena ECTS boda porasla bi im za 30 do 40 kuna.

...Rast će cijena ECTS-a? Sveučilište u Zagrebu želi podići školarine, rektor Boras tvrdi da su to realni troškovi...


...Studirate u Hrvatskoj? Evo koliko ćete i na što potrošiti novac tijekom jedne godine studija...


Ono što studenti preko peticije zahtijevaju jest da Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na sjednici Senata 16. 4. uloži suspenzivni veto na točku dnevnog reda koja se odnosi na poskupljenje ECTS bodova. Time se dobiva najmanje novih 8 dana za organiziranje studenata po ovom pitanju. K tome, žele da se pronađe održivi model kako se poskupljenje ne bi prelilo na studentske džepove (primjerice, smanjenje materijalnih troškova sveučilišta i sastavnica kako bi racionalizacijom poslovanja prestala potreba za povećanjem školarine). Isto tako, najavljuju da ako se njihovi zahtjevi ne ispune, da će se organizirati i pronaći način kako spriječiti poskupljenje, naravno, u demokratskim okvirima.

Izvor: FreePik

Ako ste protiv poskupljenja školarina na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, možete peticiju potpisati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Jutarnji list
foto: Shutterstock

Još vijesti