Ivana Petrić u Akademska četvrt

'Doći ću opet' ili 'Ma, piši dva': Studenti otkrili kad je bolje odbiti, a kad prihvatiti ocjenu

Tijekom svoje 'akademske karijere' studenti imaju pravo prihvatiti ili odbiti ocjenu koju je na ispitu dobio, a neki to pravo često i koriste. U tome nema ništa loše, čak je i pohvalno da student ima ambiciju za većom ocjenom, ali mnogi nisu 'izbirljivi' pa prihvaćaju sve što je pozitivno.

24. svibnja 2017 17:34
indeks, ocjene

indeks, ocjene Foto: MojFaks

Gdje bismo dospjeli da nismo prihvatili sve one dvojke na faksu? Vjerojatno nigdje jer tko smo mi da biramo? Šalu na stranu, istina je da tijekom studiranja postoji ta vječna borba između odbijanja ocjene i prihvaćanja iste pa kad jednom dospijemo na mračnu stranu odbijanja, više nema nazad.

No, kada nas stisnu ispiti sa svih strana proklinjemo sami sebe i taj "odbijanac" jer ipak kod nekih profesora ne možemo zadržati tu prethodnu ocjenu u slučaju da u pokušaju dizanja ocjene dobijemo manju ili još gore – padnemo!

Gledajući s osobne strane, ocjene nisam odbijala jer sam većinom bila zadovoljna njima, a i uvijek sam smatrala, pomalo klišejski, da ocjena nije mjerilo znanja. I vjerujte – nije. Na poslu me nitko nije ispitivao koliku sam ocjenu imala iz "Povijesti novinstva" ili iz "Medijskih produkcijskih sustava" jer važno je obavljam li dobro posao za koji sam se školovala.

...Za onih drugih 90% u generaciji: Zašto ti ne treba 5,0 da uspiješ u životu...


Budući da još uvijek radim, valjda to dobro obavljam te me još nitko nije pitao o ocjenama. Sjećam se jednom prilikom da me profa hrvatskog na fakultetu "natjerala" da odbijem ocjenu jer je smatrala da mogu bolje, a realno i bilo je tako te sam taj semestar zaključila peticom iz tog kolegija. No, bilo je kolega koji su redovito odbijali ocjene smatrajući da će na sljedećem ispitu briljirati, a protiv toga nisam imala ništa.

Neki odbijaju ocjene zbog prosjeka i upisa na diplomski


Andrea s diplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti kaže da je prije, na preddiplomskom studiju u Rijeci "ganjala" ocjene i brinula se o tome, ali sada je situacija drugačija.

"Na preddiplomskom studiju u Rijeci sam bila ambiciozna i ganjala sam ocjene jer sam znala da će mi trebati za upis na diplomski studij. Sada na diplomskom sam fokusirana na izvanfakultetske aktivnosti pa su ocjene pale u drugi plan, u prijevodu potrudim se imati solidne rezultate, ali mi to nije prioritet. Prioritet mi je prikupiti što više znanja iz prakse jer se na kraju isključivo ona računaju", kaže studentica.

Branimir koji je nedavno završio fakultet kaže da je četvorke uvijek odbijao jer je znao da može dobiti više i naučiti za peticu pa je zato i diplomirao s "petardom". Student Antun s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu ispričao je da uvijek prihvaća ocjene i to bez iznimke.

"Uvijek prihvaćam ocjene. Termodinamiku koja je kao jedan od najtežih predmeta na našem faksu sam kolokvirao s 4, a na usmenom dijelu ispita nisam ništa znao. Profesorica mi je ponudila dvojku i bio sam jako sretan", kaže Antun.

Iva, studentica iz Osijeka kaže da je na početku studija prihvaćala sve ocjene, ali s godinama, to je prestao biti slučaj. Prosjek joj je bio važan zbog upisa na diplomski studij, a kaže da se trud isplatio.

...60% učenika smatra da je obrazovanje korumpirano: ocjene ne garantiraju upis na fakultet...


"Na samom početku studija sam prihvaćala ocjene u gotovo svim slučajevima, najviše jer nisam bila upoznata s profesorima i imala sam nekakav strah od usmenog. Kasnije, tamo negdje od treće godine sam počela malo više odbijati ocjene, što zbog sebe, ali i zbog vijanja prosjeka koji mi je bio bitan za upis na diplomski. Na diplomskom sam postala prava mala štreberica pa su se tu dosta često ocjene odbijale, pogotovo ako sam kolegij riješila preko seminara, kolokvija i zadaća i ako mi je nedostajalo zbilja malo bodova za veću ocjenu. U većini slučajeva trud se isplatio, pa mi indeks sada krasi i poveći broj petica i četvorki", prepričava Iva.

Student iz Bosne, Raif, kaže da ga prosjek na kraju nikada nije zanimao, već samo diploma u rukama. Što je i krajnji cilj fakulteta.


Indeks Indeks Foto: Screenshot

screenshot via Njuskalo.hr


"Iskreno, mislim da postoje dvije vrste studenata. Oni koji prihvaćaju ocjenu, uglavnom idu na minimum, da dobiju šesticu. I postoje oni koji se trude za mnogo više i pokušaju dobit' što veću ocjenu moguću, a nekad čak ponovo pokušaju položiti ispit u nadi da dobiju tu famoznu 'desetku'. Ja sam od onih što ih samo zanima da dobijem diplomu na kraju krajeva. Koje ocjene sam imao ili koji mi je prosjek bio na kraju me ne zanima", komentira Raif.

Studentica ekonomije, Kristina, uz fakultet i radi u struci te kaže da joj ocjene nikada nisu bile važne, a da ju, između ostalog, nitko nikada na poslu nije pitao primjerice, što je imala iz "Mikroekonomije".

...Rezultati ankete pokazali: 86% studenata podržava ideju javne 'crne liste' loših profesora...


"Divim se ljudima koji imaju živaca i hrabrosti odbijati ocjene na fakultetu - s obzirom na rad uz studiranje, od prvog dana do danas, nikada mi nije bila opcija odbiti ocjenu. Vrijeme za ponovno spremanje ispita radije potrošim na spremanje sljedećeg ispita. Na poslu me nikada nitko nije pitao koliku sam ocjenu imala iz kojeg predmeta - zanimalo ih je samo koliko si sposoban odraditi posao i donijeti korist tvrtki", kaže Kristina.

Neki uvijek prihvaćaju ocjenu jer im se odbijanje "obilo o glavu"


Milan s Fakulteta prometnih znanosti kaže da je jednom odbio ocjenu i nakon toga nikada više jer je, kako kaže, "naučio lekciju". Upravo tom filozofijom se vodi većina studenata koji su se opekli na svoju ambicioznost odgovaranja za ocjenu više ili pisanja ispita.

...Šokantni rezultati: Profesori na fakultetu bolje ocjenjuju fizički atraktivne studentice...


"Jednom sam učio za ispit stvarno dugo i dobio sam četvorku. Nisam bio sretan i išao sam opet na ispit. Ponovno sam dobio četvorku i naravno nisam bila sretna. Treći put je 'pala' trojka morao sam ju upisati. Nakon toga više nisam odbio niti jednu ocjenu", iskren je Milan.

Maja s Ekonomskog fakulteta kaže kako se više ne kocka s odbijanjem ocjene jer ju je to jednom skoro koštalo i profesor joj je skoro srušio ocjenu.

"Treba prepoznati kod kojeg profesora ima, a kod kojeg nema smisla odbijati ocjenu. Jedan profesor mi je tako zbog krivo postavljenog pitanja srušio ocjenu, i kad sam je sutradan htjela otići odbiti i prodiskutirati s njim zašto, srećom ga nije bilo na faksu. Kasnije sam saznala da je rušio ljude kako je htio i kako mu je došlo, tako da je na kraju ipak bilo 'Hvala lijepa, doviđenja!'", kaže Maja.

Mirna
s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti u Zadru kaže da nekada treba cijeniti i dvojku, a osobito kada ona stigne onda kada nam najviše treba – na dekanskom roku.

"Za neke ispite sam učila minimalno i dobila odličnu ocjenu, a za neke mjesecima za prolaz. Jedan iz ove druge kategorije toliko me izmučio da mi je dvojka bila velika k'o kuća jer sam ju dobila tek na dekanskom roku, iz četvrtog pokušaja. I nisam ni pomišljala da ju odbijem", tvrdi Mirna.

...Zbog negativne ocjene traži drugog ispitivača: molba studenta s Prava izazvala masu komentara...


Bez obzira na to pripadali "mogu bolje" ili "piši dva" timu, vaše je pravo odbiti ocjenu kada niste njome zadovoljni te naučiti za više. No, nemojte upasti u zamku pa sami sebe zavaravati da možete bolje ako ste svjesni da nećete stići naučiti za višu ocjenu. Spasite živce i sebi i profesorima pa se dobro pripremajte za ispite i kolokvije tijekom cijele godine jer kao što znate uvijek je bitno znanje, a ne ocjena.