L.B. u Akademska četvrt

Nedovoljno prakse? Studenti stomatologije u problemima: Zbog korone će ponavljati godinu studija

Ministri škotskog parlamenta tvrde su da su zbog restrikcija uvedenih tijekom pandemije koronavirusa studenti stomatologije u deficitu kliničkog iskustva.

19. veljače 2021 13:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svi studenti stomatologije u Škotskoj morat će ponavljati godinu studija nakon što ih je omela korona, odlučeno je u škotskome parlamentu. Ministri tvrde da studenti nisu mogli steći dovoljno kliničkog iskustva jer su mnogi zahvati bili ograničeni ili potpuno ukinuti tijekom pandemije, posebice oni u kojima se koristi aerosol ili u kojima se zrakom šire čestice ili kapljice sline iz usne šupljine, što je čest slučaj prilikom intervencije na zubima.


Ne žele ugroziti kvalitetu stomatoloških usluga u zemlji


Studentima će ponuditi financijsku potporu u visini od £6,750 funti kako bi im pomogli tijekom sljedeće godine studija, piše Times Higher Education.


...Doktor se ne postaje online... Studenti medicine u čudu: 'Ne daju nam da odradimo praksu, a ne želimo biti loši liječnici'...


Mairi Gougeon, ministrica javnog zdravstva i sporta, kaže da je odluku bilo teško donijeti, no smatraju je nužnom. "Kvaliteta i kalibar stomatoloških usluga u Škotskoj su izvanredni što je potrebno osigurati i dalje uz pomoć adekvatnih obrazovnih mjera. Ovako ćemo osigurati da svi budući profesionalci zadovolje standarde kliničkih kompetencija Općeg stomatološkog savjeta i uđu u profesiju sa samopouzdanjem", pojasnila je odluku vladajućih.


...Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Odgađaju se promocije apsolvenata


Promocija apsolvenata stomatoloških fakulteta, sastavnica sveučilišta u Dundeeju i Glasgowu odgađa se do ljeta 2022. godine, dok će apsolventi Sveučilišta u Aberdeenu pričekati do Božića ove godine. Svi studenti ostalih godina studija ponavljat će akademsku godinu.


...Presedan u povijesti: Čak će se i medicina u Zagrebu studirati – online!...


Matt Crilly, škotski predstavnik u Nacionalnoj udruzi studenata, tvrdi da će ponavljanje godine biti "duboko razočaravajuće2 za sve studente. "Pozdravljamo financijsku pomoć škotske Vlade koju obećavaju studentima sljedeće godine, no sada nam od njih treba transparentnost i jasna odluka da će svim studentima osigurati pomoć kako bi se izbjegle situacije u kojima, zbog propusta, neki studenti zbog ove odluke ispaštaju", kazao je. "Tržišna bitka među sveučilištima znači da mnogi studenti plaćaju astronomske svote za pristup obrazovanju. Stoga je jedina ispravna odluka da se studentima stomatologije u potpunosti plati godina školarine", zaključio je.


izvor: Times Higher Education

Još vijesti