Anja Z u Akademska četvrt

Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online

Krajem studenog u sklopu uvođenja restriktivnijih mjera, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su fakultetima preporuku za prelazak na online nastavu, osim onih studija koji podrazumijevaju izvođenje praktikuma, laboratorijskih vježbi i sl.

5. Siječnja 2021 16:57
Radni stol

Radni stol Foto: MojFaks

Zimski blagdani na većini hrvatskih fakulteta završavaju ovaj tjedan ili su već završili. Na mnogim sveučilištima nastava se, sukladno preporukama, pred blagdane odvijala online, a izgledno je da će se takav oblik održavanja nastave nastaviti. Iako je prethodno odlučeno da najstrože mjere, trenutno na snazi, vrijede do 10. siječnja, one će vjerojatno biti produljenje. Na današnjoj presici Nacionalnog stožera, ministar Božinovića kazao je da "promišljanja o nekom popuštanju mjera u ovom trenutku u Stožeru nema". S obzirom na to da trenutna epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije povoljna, pojedini fakulteti već su obavijestili studente o odluci da se nastava na daljinu produlji. 


...Tko je sve online u Hrvatskoj? U posljednjih 5 dana, sve više sveučilišta donosi NOVE ODLUKE...


S obzirom na to da epidemiološka situacija u Hrvatskoj još uvijek nije povoljna, četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu donijela su i službene odluke o produljenju online nastave i nakon praznika. Na njima će se u tom obliku održavati do kraja zimskog semestra.


Šumarski fakultet


"Zbog aktualne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, a sukladno Nadopuni Preporuka za održavanje nastave na visokim učilištima, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu će do kraja održavanja nastave u zimskom semestru ove akademske godine, do 22. siječnja 2021., nastaviti s modelom održavanja nastave na daljinu za sve preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studijske programe Fakulteta. Uz održavanje predavanja, vježbi, seminara, praktične i terenske nastave na daljinu, na isti će se način u navedenom periodu održavati provjera svih vrsta ishoda učenja (ispiti, parcijalni ispiti – kolokviji i sl.) te konzultacije",  stoji u odluci dekana Šumarskog, Tibora Penteka.


...Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja...


O načinima održavanja ispita i kolokvija tijekom zimskog ispitnog roka studenti će biti dodatno obaviješteni, ističe dekan.


"I dalje na snazi ostaje obaveza promptnog javljanja studenata prodekanima odgovarajućeg odsjeka u slučaju zaraze bolesti COVID-19, odnosno u slučaju potrebe samoizolacije zbog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom. Za sva potrebna pojašnjenja u svezi održavanja nastave na daljinu studenti se mogu obratiti predmetnim nastavnicima, voditeljima odgovarajućeg studija i prodekanu svojega odsjeka, a nastavnici voditeljima odgovarajućeg studija i prodekanima svojega odsjeka"
, poručuje dekan Šumarskog.


FKIT


Još uoči božićnih blagdana sličnu je odluku donio i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.


"Predavanja i seminari izvodit će se sukladno akademskom kalendaru od 7. siječnja 2021. do kraja zimskog semestra isključivo online prema rasporedu nastave",  priopćili su s FKIT-a. Prethodne, zbog propusnica koje su bile na snazi, navedeno je kako će se nastava u kontaktnom obliku (laboratorijske vježbe i kolokviji) održavati od 11. siječnja.


FOI


Sve do kraja ovog mjeseca nastavu na daljinu imaju i studenti Fakulteta organizacije i informatike.


"Nastava na fakultetu na sveučilišnim preddiplomskim i diplomskim studijima te stručnom preddiplomskom studiju (Varaždin i studijski centri) u razdoblju od 7. siječnja do 31. siječnja 2021. će se izvoditi u potpunosti na daljinu (scenarij C)", stoji u odluci dekanica Nina Begičević Ređep.


Građevina


Dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Stjepan Lakušić, još sredinom prosinca produljio je odluku o modelu C nastave na tom fakultetu.


...Ovo su BROJKE zaraženih po hrvatskim sveučilištima - zagrebačko Sveučilište NAJGORE! Još uvijek se ne prelazi na 100% online nastavu...


"Zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj i Zagrebu, nastava na Građevinskom fakultetu održavat će se na daljinu do kraja zimskog semestra"
, navodi se u odluci.
Uprava Građevinskog fakulteta u stalnom je kontaktu s upravom Sveučilišta i Ministarstvom, te će u narednom periodu pratiti razvoj situacije i sukladno tome donijeti odluku o održavanju nastave u ljetnom semestru ove akademske godine.


"Na 1. i 2. godini preddiplomskog studija nastava na daljinu održavat će se prema rasporedu A, na 3. godini preddiplomskog studija te na diplomskom studiju prema važećim rasporedima. Održavanje kolokvija bit će moguće u klupama uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera",  stoji u odluci Građevinskog fakulteta.