V.K. u Akademska četvrt

'Nema snižavanja kriterija!' Oglasio se dekan zagrebačke Medicine o poraznom rezultatu prijemnog

Punih 20 godina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisivao je nove brucoše u ljetnom roku. Ove godine, čak ni na jesenskom roku nisu ispunili kvotu.

14. rujna 2021 16:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon velikog debakla na ljetnom roku na prijamnim ispitima za Medicinski fakultet o kojem smo izvještavali, povijest se ponovila i za jesenske rokove. Naime, nedavno smo pisali detalje o tome kako ni na jesenskom roku maturanti nisu uspjeli riješiti prijemni ispit za Medicinski fakultet za ovu akademsku godinu, a to se posljednji put dogodilo prije 20 godina.


>>>Tko je kriv za debakl na prijemnom za Medicinu? S faksa tvrde: 'Učenici zadnje 2 godine uče u vrlo teškim uvjetima'<<<


Ponovimo, na ljetnom je roku prošlo 274 pristupnika, stoga je ostalo mjesta i za jesenske rokove, a slabu prolaznost komentirala je i Jasna Lovrić, prodekanica i koordinatorica prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu. Tada nam je kazala kako nije do težine ispita već do uvjeta u kojima su maturanti učili. "U ljeto smo imali 274 pristupnika koji su zadovoljili kriterije i mogli su upisati Medicinu, ali ih se odlučilo 241. Ostali su odabrali drugi fakultet, iako su kod nas položili. To znači da nam je od 300 ostalo 59 mjesta", kazala je Jasna Lovrić te nadodala kako su i kriteriji za prolaz na držanoj maturi bili "sramotno niski".


>>>'Jesenski debakl' na prestižnom fakultetu: Prvi put u 20 godina ostalo mjesta na zagrebačkom Medicinskom fakultetu<<<


Kako navodi HRT, na jesenskom je roku bilo uspješno samo 46 kandidata od njih 174 koji su pisali prijemni ispit. Uz to, navode riječi i buduće brucošice Dore Bedenic, koja je bila u sto najboljih koji su riješili prijemni ispit. "U jednom trenu kemija je doslovno bila samo pogađanje. Sveukupno, prijemni je bio stvarno težak", komentirala je i nadodala ako je matura bila "dječja igra prema trosatnom prijamnom ispitu". "Zadnjih pola sata glava je stvarno bila, ono… razmišljala sam više o životnim pitanjima nego o pitanjima s prijemnog", kaže.


'Ne mislimo snižavati kriterije'


Kako je priča o manje upisanih studenata na Medicinu ove godine dobilo i medijsku pažnju, oglasio se i dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica. On se naime, slaže s Jasnom Lovrić te kaže kako prolaz na Medicinskom fakultetu s 55 posto točnih odgovora nije previše, već da je 25 posto prolaznosti na držanoj maturi premalo. Kako navodi, naučili su to na primjeru jedinog naraštaja upisanog bez prijamnog ispita. "Nekoga naučiti da mi je dovoljno 20 posto je vrlo loša poruka. Mi na Medicini ne namjeravamo snižavati kriterije, to je ono najvažnije što želim reći", kazao je za HRT.


>>>Brutalno predobre ocjene? Ovogodišnji maturanti briljirali: Svaki drugi se može pohvaliti peticom<<<


Kako nastavljaju, selekcija koju vrši Medicinski fakultet je stroga, ali opravdano, jer, 80 posto upisanih brucoša zagrebačkog Medicinskog fakulteta u roku završava studij. Prema tome, kandidata za ovaj fakultet ne manjka, a nepopunjena se kvota pripisuje pandemijskom obrazovanju. „"Ta generacija, s obzirom na to da je imala dvije godine manjka, možda je trebala malo dulje pripremno razdoblje. I to se sad vidi. Oni koji su se stvarno pripremali, oni su i položili", kazao je Klarica, a brucošica Dora potvrdila dekanov stav. "Definitivno je online škola utjecala na rezultate. Znam po sebi, nisam toliko učila i nisam toliko pratila nastavu", priznala je.


Gotovo tisuću liječnika otišlo iz RH


Poražavajuće podatke o upisu komentirali su i iz Hrvatske liječničke komore te su rekli da, ako se ponovi problem s upisima budućih liječnika i dogodine, fakulteti će znati balansirati između kriterija selekcije i velike potrebe za liječnicima. "Mogu reći da nam je svaki liječnik važan, pa tako i svaki budući liječnik, svaki student medicine, a posebno u kontekstu da je od ulaska u EU gotovo tisuću naših liječnika napustilo Hrvatsku", komentirao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore koji je usto i nadodao da bi nam glavna misija trebala bit zadržati liječnike u našoj zemlji.
 
izvor: HRT.hr

Još vijesti