Mojfaks.hr u Akademska četvrt

'Neću doći na predavanje kao na plažu, ali ovo je previše': Studenti komentiraju kontrovezni kodeks odijevanja na fakultetu

Većini je jasno da se u određene institucije, kao što su uostalom fakulteti, jednostavno ne može doći u odjeći kao za plažu. Treba izbjegavati kratke hlačice, suknjice, potkošulje i slične odjevne predmete. No, što je s drugim odjevnim predmetima (poput papuča i trenirki) ili tetovažama i piercingom?

20. srpnja 2018 17:18
'Neću doći na predavanje kao na plažu, ali ovo je previše': Studenti komentiraju kontrovezni kodeks odijevanja na fakultetu

'Neću doći na predavanje kao na plažu, ali ovo je previše': Studenti komentiraju kontrovezni kodeks odijevanja na fakultetu Foto: MojFaks

Kodeks ponašanja i oblačenja zaposlenika i studenata koji se pokušao progurati na Univerzitetu u Sarajevu naišao je na otpor kako profesora, tako i studenata. Osim što ne žele da im se određuje kako će se odjenuti i koji će nakit nositi, studenti i zaposlenici smatraju da im se tako ukida sloboda izražavanja.

Sporni dio pravila u \'Kodeksu ponašanja i oblačenja zaposlenika i studenata Univerziteta u Sarajevu\'... izvor: unsa.ba

Srećom, predloženi kodeks je samo nacrt, a studenti iz Hrvatske koji su pratili situaciju kolega u Sarajevu sigurno su odahnuli što se tako nešto nije predložilo ni na jednom domaćem fakultetu. Studentima je jasno da kratkim hlačama, potkošuljama i sličnim odjevnim predmetima koji više "otkrivaju" nego sakrivaju nije mjesto na fakultetu pa se većina toga i pridržava. Naravno, za vrijeme ljetnih dana, i profesori progledaju kroz prste studentima koji su se malo "razgolitili" kako bi preživjeli vrućine tijekom stresnih ispitnih razdoblja.

O kodeksu koji ne propisuje samo "primjerenu odjeću" nego zabranjuje papuče, tetovaže, piercinge, trenirke itd., razgovarali smo s hrvatskim sadašnjim i bivšim susjedima. Pitali smo ih da nam malo prokomentiraju ova predložena pravila odijevanja i ponašanja na Univerzitetu Sarajevo te odgovore kako bi oni reagirali da se tako nešto pokuša "progurati" na nekom domaćem fakultetu.

"Svatko ima svoj stil - bitno je da njime ne vrijeđa nikoga drugog"


"Neka od ovih pravila odijevanja su skroz normalna i trebala bi se podrazumijevati bez da se moraju dodatno naglašavati propisima, tipa odjeća i cjelokupni izgledi za izlaske ili plažu ne bi trebala biti i za faks. Ali koliko ta pravila imaju smisla, toliko i nemaju. Svatko ima svoj stil u koji se fakultet ne bi trebao miješati, dok god ne vrijeđa nikoga, a koga vrijeđaju trenirka, bermude, nečija šminka ili piercing? Uostalom, ako Meghan Markle ne poštuje u potpunosti pravila kraljevskog oblačenja, zašto bi studenti trebali poštovati ovakva suluda pravila - doći na ranojutarnja predavanja u udobnoj trenirci ili ljeti u topu na naramenice je najdraže svima", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Meni su to gluposti, a naročito ovo u vezi tetovaža i piercinga. Ne vidim ništa uvredljivo u tome. I jako je glupo da fakultet to nekome ima pravo zabraniti", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Splitu.

Šminka kao u članova grupe Kiss definitivno nije primjerena


"Dobro, kodeks valjda govori o napadnim tetovažama ili o piercingu. Misli se valjda po licu kada osoba ima brdo toga. Napadan nakit ne znam što bi podrazumijevao, možda onaj kojim se možeš ozlijediti. Za uvredljive poruke se apsolutno slažem te pristojnu pokrivenost podržavam. Mislim da bi se svatko smio našminkati, ali ne ako će mu faca kasnije izgledati kao da je član grupe Kiss. Mislim da sve to treba ovisiti o fakultetu koji student pohađa. Nama logopedima bilo kakav piercing u usnoj šupljini ili na artikulatorima nije baš fora. Mislim da ni studenti medicine s određenim nakitom ne bi mogli izvoditi neke lakše vježbe", studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Studenti bi prije odlaska na fakultet trebali prekriti tetovaže? ...izvor: Unsplash

Rolanje na faksu?!


"Kad sam ja studirao, Filozofski je bio leglo i možda zadnje utočište punkera i metalaca i baš smo dolazili svakakvi na faks - poderani, prljavi, često smrdljivi i nitko nikome nije prigovarao. Čak smo znali često nositi i bedževe koji bi danas možda vrijeđali osjećaje sve većeg broja vjernika. Sjećam se da je jedna kolegica jednom prilikom došla u rolama i u rolama se kretala kroz zgradu faksa da bi odmah sutradan na ulaznim vratima stavili da je zabranjeno voziti role u zgradi. Ja sam za potpunu slobodu odijevanja, što kao osobni izraz pojedinca, što kao poruku čak i progresivne politike javnog prostora koji pripada svima. Istina je da su fakulteti neovisne institucije i mogu donositi ovakve i slične kodekse po svom nahođenju i internom dogovoru, ali nema smisla ljudima braniti slobodu odijevanja, bez obzira bili oni studenti ili profesori", bivši student Filozofskog fakulteta u Osijeku.

"Hmmm...da si iščupam piercing iz nosa i otkinem tetovažu na ključnoj kosti? Men\' se čini da sva sveučilišta imaju puno veće požare za gasiti nego glumiti Modnog mačka",
studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci.

"Apsolutno se slažem s tim kodeksom. Apsolutno. Pa nedavno kolega ulazi na predavanje, a profesor komentira: \'Kolega, vama samo još šugaman fali, eto vas k\'o na plaži!\'", student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Niti piercing nije poželjan... izvor: Pixabay

"Nabijem ih. To je suludo jer kako da dođem do faksa bez da umrem? Hoće mi osigurati novac da budem tako obučen? Svlačionice da se presvučem? Što ako netko ima tetovaže ili piercing od prije? Pa nismo u 19. stoljeću da nam to treba. Treba ih tužiti sudu za ljudska prava. Ovo je sulud prijedlog za faks. Kodeks oblačenja za faks treba biti: imaj trunku soli u glavi i ne krši zakon", student Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Po meni nije normalno da se u 2018. ovakve stvari još uvijek događaju. Normalno da na predavanja nećeš doći kao zadnja seljačina, dakle, prljav, smrdljiv, gol i što ja znam kakav sve ne, ali braniti ovakve stvari je idiotizam koji se obično događa samo u filmovima. Ili Saudijskoj Arabiji. Što puno govori. Čitam ta pravila i ne vjerujem", studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Ni trenitke nisu na popisu poželjne odjeće na fakultetu... izvor: Unsplash






Ivana Petrić
foto: Unsplash/Pixabay/Pixlr


...Stop tetovažama, trbusima i dekolteima na izvol\'te! Kodeks odijevanja studenata izazvao rat – potreba ili gušenje osobnih sloboda?...


...Pogledajte kako se ova djevojka došla prijaviti na Medicinski faks - je li ovo neprimjereno?...


Još vijesti