Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Neravnopravne: Žene u Hrvatskoj i dalje zarađuju manje, a obrazovanije su od muškaraca

Već godinama možemo pročitati kroz rezultate različitih istraživanja da je više djevojaka na fakultetima nego mladića, ali i da je više visoko obrazovanih žena i muškaraca. Ipak, žene su i dalje manje plaćene od muškaraca i to na istim poslovima.

6. svibnja 2019 15:35
 Neravnopravne: Žene u Hrvatskoj i dalje zarađuju manje, a obrazovanije su od muškaraca

Neravnopravne: Žene u Hrvatskoj i dalje zarađuju manje, a obrazovanije su od muškaraca Foto: MojFaks

U cijeloj Europi muškarci su prilikom Eurostatova istraživanja zadovoljstvo kvalitetom života ocijenili višom ocjenom nego što su to učinile žene. To ne čudi ako znamo da unatoč tome što su u svakom pogledu napredovale tijekom godina, još nisu ravnopravne s muškarcima u mnogim segmentima. Tako imaju, unatoč većoj obrazovanosti, manje plaće od muškaraca i manje ih je na rukovodećim pozicijama, piše 24sata.

Izvor: Unsplash

U Hrvatskoj su žene u prvom kvartalu ove godine zarađivale 5 420 kuna mjesečno, za razliku od muškaraca, kojima je plaća iznosila 6 149 kuna. Osim toga, udio žena na čelnim pozicijama ni u jednoj državi EU ne prelazi 50 posto. U Hrvatskoj je na takvim pozicijama tek 30 posto žena. U brakove Hrvatice ulaze ranije nego Hrvati, iako se današnje žene, u odnosu na razdoblje prije četrdesetak godina, sve kasnije odlučuju na stupanje u brak. Starost nevjesti povisila se za šest godina i žene u brak ulaze s 28 godina. Čak 79 posto žena svakodnevno skrbi o djeci i njihovim potrebama, dok to u Hrvatskoj radi samo 54 posto muškaraca, dok se kućanskim poslovima bavi njih 12 posto. Razlikuju se kad je u pitanju odlazak iz roditeljskog doma. Muškarci s roditeljima ostaju živjeti do 33 godine, a žene do 29, prenosi 24sata rezultate DZS-a.

Žene u Hrvatskoj su obrazovanije od muškaraca, ali zarađuju manje


U prvom kvartalu 2019. prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5 763 kune. Muškarci u Hrvatskoj imaju u prosjeku 13 posto višu plaću od žena. Općenito, i žene u Europi imaju 9 posto niže plaće od muškaraca.

Izvor: Unsplash

U Hrvatskoj je više muškaraca nego žena završilo srednju školu, ali je puno veći postotak žena koje su visokoobrazovane. Ipak, više je zaposlenih muškaraca nego žena. Samo je 30 posto žena na rukovodećim položajima u tvrtkama te 70 posto muškaraca.

Detalje ove poražavajuće i nimalo optimistične studije možete pročitati na linku.

...Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega...


...Sve više djevojaka studira - dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome...MojFaks
izvor: 24sata
foto: Unsplash
Još vijesti