L.B. u Akademska četvrt

Nije mu ostala dužna! Studentica u ime 13.000 kolega: 'Zgroženi smo Milanovićevom izjavom da smo 'komunalni radnici…' Reagiralo i Veleučilište

Predsjednik Zoran Milanović opet je sredinom tjedna uzburkao javnost nakon obračuna s ministrom uprave i pravosuđa Ivanom Malenicom kojemu je poručio da „dijeli lekcije iz prava, a predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima“.

26. ožujka 2021 12:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ova sintagma razljutila je studente Veleučilišta u Šibeniku. Naime, upravo je njima na kolegijima Upravno pravo i Upravno procesno pravo predavao Malenica prije ministarskog angažmana, a bio je i dekan te visokoobrazovne institucije.


Iako se Malenica nije želio posebno osvrtati na ovu izjavu, Dijana Radovniković, studentica Računovodstva i financija na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu, koja uz to, studira i odnose s javnošću u Zagrebu nije mu ostala dužna, piše Slobodna Dalmacija.


Dijana je ujedno i predstavnica Inicijative Stop diskriminaciji studenata stručnih studija, koja okuplja 12 760 studenata, a Milanoviću je poručila da se srami i osudila njegovu izjavu o studentima stručnih studija, koje je posprdno nazivao "komunalnim radnicima".


Traže javnu ispriku


Uputila je Uredu predsjednika RH i dopis u ime studentske inicijative "300=300" koja okuplja studente stručnih studija u borbi protiv diskriminacije.


"Oštro osuđujemo i zgroženi smo izjavom Predsjednika, koji je u medijskom istupu posprdno nazvao studente stručnih studija 'komunalnim radnicima'. Smatramo da kao građani Republike Hrvatske ne zaslužujemo takav tretman, pogotovo ako se radi o visokom dužnosniku koji bi trebao biti predsjednik svih građana, pa tako i naš. Pitamo se kako zaustaviti diskriminaciju i predrasude, kada osoba tolikog utjecaja u javnom životu kao što je Predsjednik se odnosi prema studentima na ovakav način", napisala je u dopisu.


Iz tih razloga, navodi dalje, smatraju da se Predsjednik treba javno ispričati svim studenticama i studentima stručnih studija koje je uvrijedio ovakvim načinom govora. "Osobno ne mislim da je imao lošu namjeru nego njegovu izjavu smatram nepromišljenom i ishitrenom, pa stoga mislim da bi to trebao i dokazati priznanjem greške i isprikom te time poslati jasnu poruku cjelokupnoj javnosti o sprječavanju diskriminacije u Republici Hrvatskoj", napisala je Radovniković te izrazila nadu da će Milanović ipak "postupiti ispravno i u interesu svih građana RH".


Javilo se i Veleučilište


I samo Veleučilište u Šibeniku jučer je oštro osudilo ovaj ispad.


"Nažalost jučer smo bili svjedoci krajnje neciviliziranog ispada predsjednika Republike Zorana Milanovića prilikom kojeg je, ničim izazvan, izvrijeđao studente Upravnog studija Veleučilišta u Šibeniku nazvavši ih podrugljivo 'komunalnim radnicima'. Na taj način predsjednik je uvrijedio i 50-ak tisuća drugih studenata koji u ovom trenutku studiraju na stručnim studijima u Hrvatskoj", objavili su s Veleučilišta.


Osim studenata, predsjednik je, kažu s Veleučilišta, uvrijedio i njihovog kolegu Malenicu te ostale predavače na Upravnom studiju, ali i stručnim studijima općenito, s naglaskom na upravno-pravne. "Predsjednik je pritom uvrijedio i našeg kolegu, predavača na Upravnom studiju, ministra pravosuđa i uprave dr. sc. Ivana Malenicu, kao i sve druge predavače na stručnim studijima, poglavito onim upravno-pravnim. Ne ulazeći u razloge ovakvog predsjednikovog ispada, smatramo da studenti stručnih studija ne smiju biti predmetom vrijeđanja i omalovažavanja te stoga najoštrije osuđujemo predsjednikovu sramotnu izjavu i očekujemo njegovu ispriku studentima Upravnog studija Veleučilišta u Šibeniku, ali i svim drugim studentima stručnih studija u Hrvatskoj", sročili su u objavi s ovog Veleučilišta.


Milanović pisao na Facebooku


Ubrzo nakon osuđujuće objave na službenoj FB stranici Veleučlišta, Milanović se na svojoj Facebook stranici ispričao studentima, koje, kako tvrdi, nije namjeravao uvrijediti.


Studentice i studente stručnih studija nepotrebno sam spomenuo u svog javnom istupu u Cresu. Ako ih je moja izjava...

Objavljuje Zoran MilanovićČetvrtak, 25. ožujka 2021.

Još vijesti