L.B. u Akademska četvrt

'Nobela za studente' prvi put u 120 godina dobio Bosanac: Munib je dobitnik najprestižnije stipendije na svijetu

Prestižna stipendija po prvi put u povijesti dodjeljivanja odlazi u ruke mladića iz BiH.

14. listopada 2021 14:31
Munib Mešinović

Munib Mešinović Foto: Shutterstock

Munib je prvi državljanin Bosne i Hercegovine koji je osvojio prestižnu Rhodes stipendiju koja se dodjeljuje od 1903. godine, a njeni su stipendisti bili mnogi nobelovci, istaknuti znanstvenici, političari, ekonomisti, novinari, književni laureati i slično. Sada je i jednom mladiću s Balkana pošlo za rukom da ju dobije i time si otvori vrata Sveučilišta u Oxfordu.


"Zovem se Munib Mešinović i dolazim iz Travnika podno Vlašića iz Srednje Bosne. Odrastao sam u skromnoj radničkoj obitelji gdje se uvijek cijenilo obrazovanje. Možda najvažnije u građenju mog životnog puta je bila sreća što su me roditelji podučili da je znanje najvažnija valuta ne samo u građenju odnosa s drugima već i u građenju vlastitog karaktera", počinje svoju priču za Politički.ba ovaj mladić.


Umjesto domaćih, odabrao američke fakultete


Nakon škole, počeo je razmišljati što će studirati. "Za moju obitelj bilo je teško financirati studiranje u Sarajevu ili Mostaru, ali nije bilo nemoguće. Međutim osnovni razlog zašto sam aplicirao na inozemno sveučilište je želja i znatiželja za drugačijim iskustvom. Bio sam upoznat s načinom studiranja na domaćim fakultetima i to nije u meni budilo vatru za odlaskom na studij. Bez te inspiracije i strastvenosti osjećao bih se kao da radim nešto što ili ne želim ili ne iskorištava potpuno moj potencijal i ambicije", govori Munib.


Tako je počela potraga. U njegovom rodnom Travniku ne postoji Američki kutak ili ured USAID-a. To ga je nagnalo da da se samostalno raspituje o procesu apliciranja na američke fakultete.  Paralelno, pripremao se za prijemne ispite putem interneta.


"Zato što nisam pohađao međunarodnu srednju školu ili IB program već nastavni program FBiH kao i većina srednjoškolaca koji se ne priznaje na ovim fakultetima, morao sam polagati triput više prijemnih ispita, kao neku razliku u predmetima. Moja aplikacija se sastojala od standardiziranih ispita na engleskom jeziku iz fizike, dva iz matematike i dva iz engleskog jezika, iz preporuka prevedenih na engleski jezik, te nekoliko eseja na engleskom jeziku", prisjetio se.


Studirao u Abu Dhabiju, Omanu, Londonu...


Kaže da je ovo bila riskantna investicija, ali se na kraju isplatila kada mu je Sveučilište u New Yorku ponudio punu stipendiju za studiranje na njihovom kampusu u Abu Dhabiju. Bez puno oklijevanja, prihvatio je ponudu. "U toku svoje četiri godine na NYU Abu Dhabi, studirao sam i radio na projektima godinu dana u New Yorku, te proveo jedan zimski semestar u Londonu, a drugi u Omanu. Učeći od renomiranih profesora, zavolio sam informatiku i elektrotehniku i primijenjene tih znanosti u polju zdravstva", pojašnjava.


Munib Mišanović Munib Mišanović Foto: screenshot via Facebook@Munib Mešinović/ScreenshotNa prvoj godini završio je projekt koji koristeći virtualnu realnost djecu s autizmom podučava geometriju u tri dimenzije. Na drugoj godini bio je dio tima koji je osvojio zlatnu medalju na iGEM natjecanju u Bostonu za prototip uređaja koji detektira patogene u hrani za 10 minuta. "Ta tehnologija je kasnije bila ključna u razvijanju mehanizama brzog testiranja na COVID čime su spašeni brojni ljudski životi širom planete", govori.


Prvi Bosanac stipendist u povijesti


Neka vrsta prekretnice dogodila se na četvrtoj godini studija, kada je dobio prestižnu Rhodes stipendiju za studij na Sveučilištu u Oxfordu kao prvi Bosanac u 120-godišnoj povijesti ove najprestižnije stipendije na svijetu koju neki nazivaju i "Nobelovom nagradom" za studente. "Uz pomoć te stipendije ispred Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su me  nominirali, ove godine sam završio magistarski studij iz Napredne informatike na Oxfordu, a moj disertacijski rad na temu korištenja napredne umjetne inteligencije za povećanje efikasnosti genetskog inženjeringa je osvojio najviše počasti", kaže.


Trenutno počinje doktorat iz zdravstvene informatike uz podršku Rhodes stipendije i Vlade Velike Britanije preko državnog Vijeća za znanost i inženjerstvo.


Ističe i da iz Bosne i Hercegovine nije otišao zato što je razmišljao o mogućnosti zaposlenja ili loših standarda rada. "Otišao sam studirati u inozemstvo jer sam htio drugačije iskustvo i vidjeti svijet i kulture izvan granica Sredozemnog mora i Atlantika. Stekao sam prijatelje koji žive na svim kontinentima (uključujući i Antarktik) i osjećam da sam stasao u svjesniju osobu iako ne znam kako da to točno predočim riječima", govori.


izvor: Politicki.ba