V.K. u Akademska četvrt

110 studenata zagrebačkog prava još nije upisalo godinu: Pitali smo dekana ostaju li bez studentskih prava

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ulazi u novu akademsku godinu s mnogo problema, no, novi dekan uvjerava studente da će sve biti u redu.

4. listopada 2021 18:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu u zadnje vrijeme prolazi stresno razdoblje. Osim što glavna zgrada još uvijek nije sanirana nakon velikog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku prošle godine, pa veće grupe studenata slušaju nastavu u CineStaru u Branimir centru, nedavno smo pisali i o problemu potencijalnog kupovanja ispita zbog izmijenjene literature koja je, po nekim studentima, preteška i preapstraktna. Ovih dana studente prava mori još jedan problem: onaj upisa u novu akademsku godinu.


>>>Plaća da netko položi ovaj ispit umjesto nje! Zagrebački profesor odgovara: 'Oni koji su dosad znali za 3, to će sada biti 2...' Evo što se promijenilo<<<


Nekoliko se studenata požalilo kako s dolaskom nove akademske godine dolaze i nove komplikacije – tvrde da nisu upisani na fakultet čime gube studentska prava. Studentima upisi uglavnom traju i do nekoliko dana, a većina se upisa po fakultetima obavlja kada im još uvijek vrijede studentska prava od prethodne akademske godine.


Kraći period upisa?


No, nekoliko se studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu požalilo da su od ove godine dani za upis na fakultet skraćeni s deset na samo dva dana, a prema njihovim riječima ni danas se nisu upisali u novu akademsku godinu, što podrazumijeva gubitak studentskih prava (subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje...)


Kontaktirali smo prof. dr. Ivana Koprića, novog dekana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kako bi nam pojasnio o čemu je riječ. Koprić je, naime, na poziciju dekana službeno stupio s 1. listopada ove godine.


Upisali 5027 studenata, još 110 čeka svoj red


>>>Predavanja u kinu? Studenti ovog fakulteta ove bi godine mogli 'preseliti' u CineStar<<<


"Na sve naše studijske programe proteklih je dana upisano 5027 studenata dok još 110 studenata čeka upis, ispis ili rješenje molbe za izvanrednim upisom diplomskog rada ili odobrenje željenog mentora završnog odnosno diplomskog rada koji zbog toga čekaju cjeloviti upis za akademsku godinu 2021./2022.", pojašnjava trenutno stanje za MojFaks, ali napominje i važne informacije za sve studente koji su se pronašli u situaciji "neupisanih".


"Najkasnije tijekom sutrašnjeg dana svih tih 110 studenata dobit će obavijest da će njihova molba biti riješena najkasnije do kraja ovoga tjedna. Ni jedan student neće izgubiti niti jedno pravo povezano s njegovim studentskim statusom", poručuje.


>>>Studenti splitskog Prava u šoku: Na zadnjem roku položila samo JEDNA osoba! Pitali smo profesoricu u čemu je problem<<<


Kako nastavlja dekan, nitko neće izgubiti svoja studentska prava jer nema roka do kojeg moraju biti upisani. "Upisi se i na drugim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj odvijaju još i tijekom dijela listopada te ni jedna od ustanova kod kojih se ostvaruju druga prava povezana sa studentskim statusom nema rokove koji bi eliminirali studente od pristupa tim pravima do kraja listopada", poručuje.


Angažirat će dodatno osoblje


Također, dekan nam iskreno priznaje i s čime se trenutno suočava na novoj poziciji. "Odredio sam da se na rješavanju zaostatka nastalog uslijed pandemije, odlaska službenika iz radnog odnosa i načinom rada sustava za prijavljivanje molbi angažira dodatno osoblje. Ispričavam se svima koji nisu dobili odgovor kad su ga očekivali. Uvjeren sam da se to za trajanja mandata moje Uprave više neće dogoditi“, zaključuje za kraj.


Studenti koji još uvijek čekaju potvrdu o upisu nove akademske godine stoga ne moraju brinuti da će trpjeti posljedice gubitka studentskih prava kao niti bojazan da nisu upisani na fakultet jer se njihovo pitanje nije riješilo do kraja protekloga tjedna. Kao što to tvrdi dekan Koprić, tijekom idućih nekoliko dana riješit će se i status preostalih 110 studenata koji još uvijek nisu službeno upisali ovu akademsku godinu u svoj indeks.

Još vijesti