V.K. u Akademska četvrt

Nove odluke na hrvatskim sveučilištima: Provjerite koji još fakulteti prelaze 'na daljinu', a na kojima uvode COVID potvrde

Fakulteti odabiru svaki za sebe: na nekima su rekli 'ne' propusnicama, na drugima pak prelaze na online nastavu, a treći od studenata zahtijevaju COVID potvrde za pohađanje predavanja i ulazak u zgrade fakulteta.

23. studenog 2021 11:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošli su tjedan na snagu stupile nove preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su izazvale revolt i bunt među studentima koji i dalje biraju ne cijepiti se. S druge pak strane, inetres za cijepljenjem raste među stanovnicima RH. Studenti su organizirali i "odradili" i prva protestna okupljanja prošloga tjedna - počevši s Veterinarskim i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a kasnije i na drugim kampusima i hervatskim sveučilištima, poput onoga u Splitu.


Iako su studenti izuzeti iz mjera u kojima svi sugrađani moraju imati negativan test ili propusnicu ako žele ući u javne ustanove, fakulteti zbog svoje autonomije zasebno mogu odlučiti hoće li od svojih studenata tražiti propusnice za ulazak na fakultete ili ne.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


Sve više fakulteta traži potvrde


Do sada, svi su se fakulteti i Sveučilišta oglasili po pitanju ovih mjera. Zasad, Medicinski fakultet i Veterinarski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu zahtijevaju COVID potvrde od svojih studenata, Filozofski fakultet ih je najavio, no dekan je rekao da će odluku donijeti do kraja ovog tjedna. Kineziološki fakultet također je najavio da će početkom prosinca tražiti od svojih studenata propusnice, dok je Fakultet hrvatskih studija najavio da neće od studenata tražiti ništa.


Podsjetimo, studenti su prošli ponedjeljak stigli pred vrata Veterinarskog, a potom i Filozofskog fakulteta gdje su palili lampaše, a potom i razgovarali s dekanom Miljenkom Jurkovićem koji im je poručio da nemaju razloga za zabrinutost jer su bez obzira na COVID potvrde, najavili online model izvođenja nastave, barem do kraja ovog mjeseca.


Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci također razmatra uvođenje COVID propusnica. "Prateći epidemiološku situaciju a s ciljem da održimo sustav kontaktne nastave, Uprava Filozofskog fakulteta u Rijeci priprema moguće uvođenje COVID potvrde i za studente", piše u obavijesti.


>>>Još dva zagrebačka fakulteta objavila da će od studenata zahtijevati test ili propusnicu<<<


Većinom hibridna i online nastava


Osim njih, Sveučilište Sjever je također objavilo svojim studentima kako im je nastava online, točnije, hibridno gdje će se predavanja za veće studijske grupe održavati online, dok će vježbe i seminari biti kontaktno.


Nastava je online je na čitavome Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, kao i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, dok je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu donio dopunu odluke u kojoj se studentima koji nemaju propusnicu, dokaz o preboljenju ili PCR test, omogućava praćenje nastave na daljinu.


Uz njih, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci od studenata također zahtijevaju COVID potvrde za pohađanje kliničke nastave, a ako studenti nemaju potrebne dokumente, za njih je osigurano besplatno testiranje.


>>>Još jedan fakultet ponovo online! Do kraja mjeseca studenti su kod kuće: Evo svih detalja<<<


Prijelazni period za zagrebačke studente


Na temelju prijedloga Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, koje je Senat ovog Sveučilišta i prihvatio, zagrebačkim studentima osiguran je "prijelazni period" u trajanju od 22 dana kako bi odlučili hoće li se cijepiti ili testirati svaki put kad budu morali na fakultet.


>>>Novosti za sve zagrebačke studente: Imaju pravo na 'prijelazni period' prije vađenja COVID potvrde<<<


"Preporuča se sastavnicama Sveučilišta, koje će od studenata za ulazak u zgrade sastavnica tražiti na uvid EU digitalnu COVID potvrdu (ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenoj bolesti odnosno testiranju), da utvrde prijelazni period od 22 dana od donošenja odluke do njezine pune provedbe za studente", objavili su prošli tjedan na svojoj Facebook stranici.

Još vijesti