V.K. u Akademska četvrt

Ako studiraš na velikom fakultetu, moglo bi te zanimati: Ovo su okolnosti u kojima će studenti MORATI imati COVID potvrdu

Iako sveučilišta pozivaju svoje studente na cijepljenje, jedan dio njih i dalje odbija cjepivo. No, u nekim situacijama će studenti ipak morati imati COVID potvrde.

7. rujna 2021 16:49
Ispitni rok pod maskama

Ispitni rok pod maskama Foto: Shutterstock

Statistika o procijepljenosti pokušava se definirati svakim danom. I dok raspolažemo generalnim brojkama po godinama, i dalje ne postoje točni podaci o broju cijepljenih studenata po fakultetima.


Iako se neki cijepe samo kako bi dobili COVID potvrdu jer njome dobivaju "slobodu kakvu su imali prije", studenti su i dalje skeptični prema cjepivu. Kako smo već prenosili, postoje podaci o broju mladih cijepljenih po godinama i županijama. Također, iako je preko 80 posto studenata Medicinskog fakulteta cijepljeno, i dalje je ukupan broj cijepljenih među mladima vrlo nizak.


>>>Samo 27 posto mladih Hrvata cijepljeno: Na ova dva fakulteta čak 80% studenata ipak reklo 'da' cjepivu<<<


>>>Interaktivna karta procijepljenosti – evo gdje su se mladi najmanje cijepili<<<


Za samo nekoliko tjedana počinje nova akademska godina, i kako smo prenosili, i Ministar Radovan Fuchs i HZJZ objavili su kako se nastava na svim visokim učilištima vraća na kontaktnu nastavu. Također, u svom je dopisu ministar naglasio da bi ona učilišta koja žele nastavu i dalje održavati online, moralaju poslati zahtjev Agenciji za obrazovanje koja bi potom taj zahtjev morala razmotriti, a onda i odobriti.


>>>Njih se čekalo! Konačno stigle preporuke za fakultete: Povratak predavanja uživo – ali u skraćenoj varijanti?<<<


Od 40-ak točaka, točnije, preporuka koje je HZJZ objavilo, sada su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja objavili još nekoliko dopuna i preporuka. Iako se neke točke ponavljaju, kao u ovim preporukama, najbitnije mjere su one koje se tiču COVID potvrda.


"Ako nije moguće organizirati razmak od 1,5 metra u prostoru (amfiteatar, dvorana, predavaonica) u kojem boravi više osoba (studenata i nastavnika), organizira se boravak osoba prema broju stalnih fiksnih mjesta predviđenih za sjedenje do ukupnog broja od 100 osoba i to na način da osobe koje su cijepljene i koje su preboljele bolest unazad 9 mjeseci sjede bliže jedne drugima kako bi se ostavilo više mjesta, odnosno najmanje 1,5 m razmaka između onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli bolest unazad 9 mjeseci, pri čemu svi prisutni nose maske", stoji u preporukama Ministarstva.


"Iznimno, na visokim učilištima koja imaju veliki broj studenata može se dopustiti boravak i više od 100 osoba (studenata) u velikim prostorima (amfiteatrima i dvoranama) koje imaju više od 100 fiksnih mjesta za sjedenje ako su svi cijepljeni ili su preboljeli bolest unazad 9 mjeseci uz uvjet da visoko učilište organizira evidenciju i kontrolu na ulazu u prostore (amfiteatre i dvorane); cijepljenje ili preboljenje se dokazuje predočenjem digitalne COVID potvrde ili iznimno predočenjem nalaza pozitivnog PCR testa unazad 11 dana do 9 mjeseci ili liječničke potvrde o preboljenju ili cijepljenju", poručuju.


>>>Poplava LAŽNIH PCR testova! Studentica tvrdi – nitko ih ne provjerava: 'Test napravim za dvije minute, prije ulaska u klub'<<<


>>>Nakon 2 godine! Ovaj zagrebački fakultet konačno organizira promociju studenata uz bacanje kapica UŽIVO<<<


Osim na nastavi na kojoj će prisustvovati više od 100 osoba, u još jednoj situaciji su ipak potrebne COVID potvrde.


Potvrde i na promocijama


Dotaknuli su se i promocija. "Visoka učilišta mogu organizirati promocije za studente koji su diplomirali uz primjenu epidemioloških mjera za zatvorene prostore uz maksimalan broj studenata i vanjskih posjetitelja na način da se osigura razmak od najmanje 1,5 m između fiksnih sjedećih mjesta uz korištenje maske", pišu.


Ako sudionici promocije imaju potvrdu o cijepljenju ili preoboljenju tada nisu obvezni nositi maske. "Broj osoba na svečanosti promocije ograničava se na 100. Iznimno, može se dopustiti i više od 100 osoba na promocijama ako osobe imaju COVID potvrde. U tom slučaju visoko učilište dužno je organizirati provjeru i evidenciju posjedovanja COVID potvrde za osobe koje budu prisutne na promociji. Preporučuje se organizacija promocije za studente koji su diplomirali na otvorenome prostoru u dvorištu zgrade visokog učilišta", stoji u Preporukama MZO-a.


Ostale preporuke možete pronaći ovdje.