V.K. u Akademska četvrt

Povratak u predavaonice u cijeloj Hrvatskoj: Od sutra opet uživo na fakultetima

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu još su u petak dobili e-mail u kojemu ih obavještavaju da će se ispiti održavati fizički na fakultetu. Uz njih, zadarsko Sveučilište također je svojim studentima objavilo ovu vijest.

31. svibnja 2021 11:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Krajem prošloga tjedna objavili smo da se studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu fizički vraćaju u svoje predavaone, točno pred sam kraj akademske godine.


>>>Povratak u klupe i uživo: Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta opet poziva studente u predavaonice<<<


Ovo ne čudi s obzirom da su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene nove preporuke za održavanje nastave za sve akademske institucije u RH, a koje savjetuju da se nastava i ostale obveze odvijaju uživo, u prostorijama fakulteta.


Naime, kako stoji u obavijesti, "uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju, posebno se uzima u obzir da se bliži završetak akademske godine te je nužno omogućiti licem u lice odnosno u predavaonicama nastavne sadržaje koji se ne mogu kvalitetno odvijati na daljinu a koji su odgađani zbog nepovoljne epidemiološke situacije".


Uživo praktična nastava i ispiti, ali u manjim grupama


Kako dalje detaljnije pojašnjavaju, praktična nastava, studentske vježbe i seminari, laboratorijska nastava, terenska nastava te ostala nastava kod kojih izvođenje na daljinu u velikoj mjeri narušava ishode obrazovanja, uzimajući obzir značajke tih specifičnih nastavnih procesa mogu se održavati licem u lice.


Uz to, fizički se na fakultetima mogu održavati i svi oblici ispita, kolokvija te drugih oblika provjere usvojenosti znanja i ishoda učenja, neposrednim, fizičkim odnosno kontaktnim putom. Kako bi se fizička nastava izvađala u čim sigurnijim uvjetima, iz HZJZ-a šalju preporuke kako treba inzistirati na manjim grupama studenata stalnog sastava kada je god to moguće.


S obzirom na to da je ova obavijest nadopuna starih uputa, i dalje su svi obavezni nositi maske i držati razmak od minimalno 1,5 metara između svih prisutnih osoba.


Tijekom visokoškolske nastave u pojedinim specifičnim okružjima, primjerice u zdravstvenim ustanovama, ustanovama u socijalnoj skrbi ili sl., primjenjuju se protokoli tih ustanova. Za nužno okupljanje većeg broj studenta (sadržaj koji se ne može odraditi na daljinu a zbog kraja akademske godine se ne mogu dalje odgađati), nužno je pridržavati se odluka Stožera CZ uz ograničenje od 100 sudionika te uz razmak ako je moguće 2 metra (4m2 po osobi) i obavezno nošenje maske.


Uz navedeno, kod većeg broja sudionika potrebno razmotriti hibridni oblik nastave (kombinacija učioničke nastave i nastave na daljinu). Ova nadopuna stupa na snagu od 1. lipnja.

Još vijesti