Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Oni će istjerati pravdu na fakultetima: Upoznajte studentske pravobranitelje najvećih hrvatskih sveučilišta

Ponekad studenti ne znaju prepoznati situacije kada se prema njima postupa nepravedno, a često ne znaju ni što učiniti kada su svjesni da su zakinuti već po nekoj osnovi. U takvim situacijama u pomoć uskaču studentski pravobranitelji, a sve što studenti trebaju napraviti jest - obratiti im se.

22. svibnja 2017 16:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno smo pisali o studentskog pravobraniteljici Barbari Šimić koja pomaže studentima sa Sveučilišta u Zagrebu, koja nam je objasnila u kojim sve slučajevima može pomoći svojim kolegama i "spasiti" im budućnost. Studentski pravobranitelj djeluje preventivno, odnosno savjetuje studente o načinima ostvarivanja studentskih prava. Osim toga "uskače" i kad je određeno pravo povrijeđeno, što je, tvrdi Barbara, češći slučaj.

...U slučaju nepravde zovite nju: Studentska pravobraniteljica može vam spasiti godinu i budućnost...


...Komentirale zaposlenice u referadi: studentice suspendirane s Ekonomije zbog komentara na Facebooku...


No, ne pomažu studentski pravobranitelji samo zagrebačkim studentima nego oni postoje na svim sveučilištima, odnosno u svim većim sveučilišnim gradovima. Studentski pravobranitelji najčešće smatraju da studenti još uvijek nisu dovoljno informirani o svojim pravima pa ponekad niti o postojanju funkcije pravobranitelja na fakultetu što nikako nije dobro jer kada "voda dođe do grla", ne znaju kome se obratiti.

Upravo iz tog razloga predstavit ćemo vam studentske pravobranitelje iz Splita, Zadra, Rijeke, Zagreba i Osijeka kako biste znali kome se obratiti kada "zagusti":

Sveučilište u Osijeku: Matej Markotićfoto: privatna arhiva

Fakultet:
3. godina preddiplomskog stručnog studija na Građevinskom fakultet u Osijeku

Zašto je postao studentski pravobranitelj:
smatra da su studenti neinformirani o svojim pravila

"Na odluku da se kandidiram za studentskog pravobranitelja potaklo me to što vidim da su studenti relativno neinformirani o svojim pravima i da fakulteti to masovno koriste. Budući da su me pravo i socijalna politika oduvijek zanimali, bio je logičan slijed mojih aktivnosti, što u društvenoj zajednici, što na fakultetu i sveučilištu kroz studentski zbor. Trudit ću se da budem susretljiv svakom studentu u svakom pogledu te se nadam da će moje zalaganje biti prepoznato."

Gdje mu se javiti:
mmarkotic93@gmail.com


Sveučilište u Zagrebu: Barbara Šimićfoto: privatna arhiva

Fakultet:
3. godina Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Zašto je postala studentska pravobraniteljica: želi doprinijeti zaštiti studentskih prava

"Ne mogu opisati koliko je lijep osjećaj kad uspijem nekome pomoći i kad vidim da je baš taj moj dopis upućen dekanatu ili rektoratu uspio spasiti nekome studij i njegovu budućnost. Veseli me kad je svo moje slobodno vrijeme i sav volonterski rad uložen u pravu stvar, stvar koja donosi rezultate, stvar koja zaista nekome pomaže."


Gdje joj se javiti: pravobranitelj.unizg@gmail.com ili na Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu


Sveučilište u Splitu: Ivan Jagnićfoto: privatna arhiva

Fakultet:
3. godina Pravnog fakulteta Split

Zašto je postao studentski pravobranitelj: kako bi svojim radom pomogao podizanju studentskog standarda

"Od malena sam htio aktivno sudjelovati u svim odlukama koje se tiču mene i mojih vršnjaka i ne biti objektom nečije samovolje. Kad sam upisao fakultet, studentski aktivizam je bio logičan izbor, a ja sam se aktivirao kroz ulogu studentskog Pravobranitelja Sveučilišta u Splitu. Smatram da svojim radom doprinosim podizanju studentskog standarda na višu razinu. Isto tako, moja je uloga stati u zaštitu studenata onda kad su im prava prekršena i to činim beskompromisno, ali vodim se onom \'bolje spriječiti, nego liječiti\', pa sa svojim timom u Uredu pravobranitelja jako predano radimo na tome da studenti prvo saznaju za svoja prava kako bi ih mogli konzumirati jer, nažalost, često svjedočimo činjenici neinformiranosti studenata o istima."

Gdje mu se javiti: ijagnjic@gmail.com


Sveučilište u Zadru: Anita Pavićizvor: privatna arhiva

Fakultet:
3. godina preddiplomskog studija francuskog i ruskog jezika te književnosti na Sveučilištu u Zadru

Zašto je postala studentska pravobraniteljica: interesira ju borba za ljudska prava

"Mjesto studentske pravobraniteljice bilo je idealna prilika za bavljenje nečim što me zaista zanima. Jako sam zainteresirana za zaštitu i borbu za ljudska prava tako da je ovo mjesto bio odličan početak za, ja se nadam, moju buduću profesiju. Osjećaj nakon što nekoga informiraš, pomogneš mu ili ga pak uspiješ senzibilizirati za druge studente posebice za one iz \'ranjivih skupina\', je zaista neprocjenjiv."


Gdje joj se javiti: anitapavic555@gmail.com ili na Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zadru


Sveučilište u Rijeci: još traje natječaj za pravobraniteljaizvor: sz-ri.com

 Budući da u Rijeci još uvijek nije izabran novi pravobranitelj, kontaktirali smo predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Krunu Topolskog, koji je pozvao riječke studente da mu se obrate s povjerenjem u slučaju ugroženih prava na fakultetu.

"Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci uskoro će ponovno provoditi javni poziv za izbor Studentskog pravobranitelja na razini Sveučilišta u Rijeci. Studentski pravobranitelj ima značajnu ulogu u očuvanju i promicanju studentskih prava te zajedno sa studentskim predstavnicima u Studentskom zboru djeluje nadzorno, nepristrano i transparentno nad provođenjem istih.
Koristim priliku pozvati sve zainteresirane studente Sveučilišta u Rijeci da se prijave na javni poziv i da svojom pravednošću, marljivošću, nepristranošću te željom za poboljšanjem i očuvanjem kvalitete studentskih prava pomognu i zaštite sve studente našeg Sveučilišta. Iako vjerujem da su studenti ponekad zbunjeni i nije im dovoljno jasan cijeli sustav studentskih pravobranitelja i studentskog predstavništva pozivam sve studente da nam se jave ako trebaju bilo kakvu pomoć kako bi ih savjetovali i pomogli im pronaći odgovarajuću informaciju ili pomoć. Dok se ne izabere Studentski pravobranitelj savjetujem svim studentima da se prvo za pomoć obrate studentskim pravobraniteljima na svojim sastavnicama, a ako problem ne mogu riješiti na svojoj sastavnici neka se obrate studentskim predstavnicima u Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci na email ured@sz.uniri.hr.",
rekao je Kruno.

Gdje mu se javiti: svaki radni dan na adresu Trg braće Mažuranića 10 u Rijeci, na broj telefona 051 406 557 ili na ured@sz.uniri.hr.


Sljedeći puta kada budete imali neki problem na fakultetu koji ne znate riješiti ili ste došli u situaciju da vam godina na fakultetu visi o niti te smatrate da ste osjetili nepravdu, znajte da se možete javiti studentskom pravobranitelju koji zna što učiniti. Kao što vidite, pomoć je dostupna, a sada znate i gdje ju potražiti.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Pixlr