Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: 'Ove godine mora biti drugačije!' Imamo odgovor prodekanice

Na svim obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj na snazi je obustava nastave koja traje već treći tjedan. Iako je početna odluka bila kako će se nastava na daljinu odvijati dva tjedna, naknadnom odlukom MZO-a nastava na daljinu produljena je najmanje do 19. travnja, a na nekim se fakultetima među studentima već šire neprovjerene informacije da nastave uživo neće biti do kraja semestra...

2. travnja 2020 17:50
Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: 'Ove godine mora biti drugačije!' Imamo odgovor prodekanice

Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: 'Ove godine mora biti drugačije!' Imamo odgovor prodekanice Foto: MojFaks

I dok su se u ova tri tjedna profesori i studenti različitih fakulteta uspjeli uhodati kada su u pitanju online predavanja i seminari, sa sve većom neizvjesnošću oko daljnje epidemiološke situacije u Hrvatskoj, neizvjesno je i obavljanje praktične nastave i vježbi. Na većini fakulteta studenti se inače potiču da obavljaju praksu, na nekima je obvezna kao dio semestra, a pojedini fakulteti u velikom dijelu svog programa sadrže upravo praktičnu nastavu, laboratorijske i druge vježbe. 

S prebacivanjem u online sferu predavanja, praktična nastava pala je niže na listi prioriteta. Još uvijek se ne zna hoće li praktični dio nastave na nekim fakultetima biti obustavljen ili odgođen. Studentima medicine tako je praksa otkazana još i prije uvođenja online predavanja, a trenutno veliki problem s nedostatkom prakse i vježbi imaju i studenti nastavničkih smjerova, ali i Kineziološkog fakulteta.

...Od \'cool online pismenog\' do \'skajpanja\' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Merlin ne može zamijeniti vježbanje praktičnih elemenata


Na redakcijsku mail adresu zaprimili smo komentar studenta treće godine Kineziološkog fakulteta, razočaranog dosadašnjim izvođenjem nastave i nedostatkom prakse. Naš sugovornik smatra da se situacija na KIF-u trebala bolje organizirati. 

"Od dana kad je prekinuta nastava pa do danas dobivamo samo prezentacije preko sustava Merlin i video-primjerke ispitnih elemenata. Nismo obaviješteni što je s kolokvijima i ispitima koji su se trebali održati osim da su odgođeni do prestanka mjera", započinje naš sugovornik. 

...Medicinari bez nje, drugima odgođena ili preseljena: Evo kako se snalaze studenti koji online osim štrebanja odrađuju i PRAKSU...


Otkako je nastava na daljinu započela, ništa osim prve službene Obavijesti na stranicama Kineziološkog fakulteta nije iskomunicirano prema studentima. 

"Nije najavljeno apsolutno ništa osim da pratimo Merlin što i radimo. Njihov je interes da se ostvare ishodi učenja i da vjerojatno svi dobijemo potpise. Ali ukoliko budemo morali polagati cijele ispite bez da se oslobodimo barem praktičnog ili teoretskog dijela, to će stvarno biti poprilično težak posao", ističe naš sugovornik. 

Kako se na trećoj godini po programu odvija nastava sportova na vodi i skijanje, sve je izglednije da će takav terenski oblik nastave ove godine biti neizvediv.


foto:Shutterstock By Microgen

"Ostatak nastave smo stvarno na gubitku jer su tu i plivanje te ritmička gimnastika koju je isto nemoguće vježbati kod kuće. One predmete za koje je moguće održati online predavanja, toga također nema, samo dobivamo prezentacije i jednom tjedno i zadaću koja se računa kao dolazak na nastavu", tvrdi naš sugovornik.


Što je s ispitima i rokovima?


Na službenoj stranici Kineziološkog fakulteta, u Obavijesti piše kako se predviđeni ispitni termini do kraja trajanja ove mjere neće održavati.

"Kolokviji ne postoje, a to nam inače uvelike olakšava polaganje pojedinih predmeta, pogotovo zbog velikog broja praktičnih elemenata. Nadam se da će se što prije unormaliti jer ionako je mali broj studenata koji godinu daju u roku, a ako se ovakvim ritmom nastavi, smatram da će ih biti još i manje", govori ovaj student. 

A kako se u "normalnim" uvjetima odvija nastava na KIF-u?


Kako kaže student koji je želio ostati anoniman, studentima ovog fakulteta raspored iz svakog praktičnog kolegija izgleda tako da tijekom godine imaju praktične kolokvije koji im omogućavaju polaganje praktičnih elemenata.

"Ovisno o predmetu toliko i varira broj elemenata koji je potrebno položiti. Recimo za ritmičku gimnastiku moramo položiti sve pojedinačne elemente kojih je oko 40-50 (polažu se preko kolokvija) i tek onda možemo izaći na završnu vježbu koja se polaže na ispitnom roku. Tek nakon položenih praktičnih dijelova možemo izaći na teorijski dio ispita", priča ovaj student i dodaje da razumije da se zbog situacije ne može omogućiti polaganje praktičnih dijelova, ali smatra da su im trebali omogućiti rješavanje teorijskog dijela ispita, koji, kako nam je objasnio, nije nimalo jednostavan.

"Evo primjera za Kineziterapiju koji je po fondu sati i broju ECTS-a jedan od zahtjevnijih predmeta na trećoj godini. Nastava se sastoji od teorijskih predavanja i vježbi na kojima učimo postupke rehabilitacije pojedinih ozljeda ili deformacija tijela. Trenutna situacija je takva da dobivamo prezentaciju predavanja koje se trebalo održati taj tjedan. Dobijemo popis vježbi i zadaću - napisati rehabilitacijski program za navedenu temu. To je super, ali takve stvari ne bismo dobivali na redovnoj nastavi. Ova zadaća potvrđuje našu prisutnost na nastavi koja se vrlo lako može utvrditi i ako se održi online predavanje na Merlinu. Ispit iz Kineziterapije izgleda tako da moramo napisati programe rehabilitacije za određene deformacije ili ozljede uz nekoliko općih pitanja te nakon položenog pismenog imamo usmeni. Kada govorim da se neke stvari mogu olakšati mislim da je ovaj predmet konkretan primjer za sve ostale predmete i da se puno toga moglo odvijati i u drugom smjeru", ističe naš sugovornik. 

...Zdravstvena kineziologija i zdravstveni turizam - novi studij za izobrazbu sportskih trenera...


Napominje ni da od strane Studentskog zbora nisu dobili nikakve informacije. "Studentski zbor bi trebao biti taj neki kontakt između studenata i glavnih na fakultetu koji donose odluke, ali ni od njih nema nikakvih informacija", dodaje.


Novonastala situacija sve je izbacila iz ustaljenih kolosijeka


Razgovarali smo s prodekanicom za nastavu i studente dr. sc. Majom Horvatin koja nam je rekla da još uvijek nemaju točan odgovor kako će se i na koji način odvijati ispitni rok na Kineziološkom fakultetu jer se svi na ovoj sastavnici zagrebačkog Sveučilišta svakodnevno prilagođavaju novonastaloj situaciji.

"Još uvijek vam ne mogu ništa reći. Ministarstvo je sveučilištima prije dva dana poslalo prijedloge održavanja ispita, a mi još uvijek tražimo najbolje rješenje jer je Kineziološki fakultet specifičan upravo zbog praktičnih oblika nastave", kaže nam. "Unutar fakulteta svi aktivno komuniciramo, kao i sa Studentskim zborom, te će studenti na vrijeme i službenim putem biti obaviješteni o načinu odvijanja nastave", kazala nam je prodekanica Horvatin.

Anja Zulić
foto: Facebook@Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu