L.B. u Akademska četvrt

'Online predavanja su zapravo super': Objasnio zašto se nada da će i najesen studirati na daljinu

Neki se studenti vesele mogućnosti da se online nastava produlji i iduće akademske godine.

19. srpnja 2021 14:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako univerzalna odluka o izvođenju nastave u novoj akademskoj godini nije izglasana niti objavljena, te će, kao i dosad, vjerojatno uvelike ovisiti o epidemiološkoj slici u našoj zemlji, među studentima ima i onih koji se vesele mogućnosti da se online predavanja nastave i dalje.


>>>70-30 ili nitko više ne broji? Provjerili smo koliko su online predavanja obavezna: 'Nikoga nije briga, bog ih blagoslovio...'<<<


Unatoč problemima o kojima smo izvještavali u protekle dvije godine, a koji se uglavnom tiču slabije komunikacije sa profesorima ili par izmjeni pravila i načina polaganja ispita kako bi se umanjila prilika za prepisivanje i varanje na ispitima, neke od prednosti predavanja na daljinu su svakako ušteda vremena koje inače studenti utroše da dođu na predavanje, snimljena predavanja i materijali kojima se studenti mogu vraćati kad god požele i slično.


>>>Ovo Svečilište – prvo u Hrvatskoj – u POTPUNOSTI prelazi na online! Roditelji ogorčeni: 'Do kad će to trajati i moramo li nastaviti plaćati stanove iz kojih nam djeca odlaze?'<<<


Na strani online predavanja je i ovaj student koji je za britanski portal za studente The Tab napisao tekst u kojemu objašnjava zašto baš priželjkuje nastavak ovog režima pohađanja nastave.


Prijevod članka u prilagođenom obliku donosimo u nastavku.


"8:45 sati, ponedjeljak. Razvlačiš se jer se kviz u obližnjem bircu pretvorio u cuganje koje je kulminiralo depresivnim kebabom u 5 ujutro. Sad imaš 15 minuta da dođeš do faksa, samo da bi se sat vremena znojio na predavanju tijekom kojega profesor ispaljuje riječi koje je pokupio iz knjige koju definitivno nije napisao. Što kad se ovo ne bi događalo? Što kad bismo živjeli u svijetu u kojemu su predavanja snimljena i online? Ali, čekaj. Živimo. I ja sam ovdje da vam kažem zašto je to super.


Online i snimljena predavanja znače da, kad ti u glavi dvije gorile udaraju u cimbala, a želučana kiselina rastura unutrašnjost, ne moraš ući u veliku prostoriju da ti netko kaže koja je razlika između spondeja i daktila (nemam pojma što su, sjećam se samo da imaju veze s poezijom).


>>>Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!<<<


Umjesto toga, možeš nastaviti spavati, a kasnije se vratiti tom predavanju iz poezije na svom računalu, kad god poželite. Snimljena online predavanja omogućavaju veću fleksibilnost i znače da možete studirati u svom ritmu. Možda to može biti i duplo brže.


A ako želite postavljati pitanja, napišete ih u chatu ili u jednome od 53 foruma koje je vaš faks pokrenuo od početka pandemije. Hej, a zašto ne pokušati e-mailom?


Ne samo da vam online predavanja omogućavaju veću fleksibilnost nego bi mogli zaustaviti i kriminalno rasipanje vremena predavača. Profesor predavanje može snimiti kod kuće, štedeći na taj način vrijeme koje mu je potrebno da dođe do fakulteta, i dovoljno je da to napravi jednom umjesto da ponavlja isto predavanje u nedogled. Naravno da se neke stvari unutar kolegija mijenjanju, no takve je dijelove lako umetnuti umjesto da se sve ponavlja iznova i iznova.


I ne samo da su online predavanja fleksibilnija nego im je lakše i pristupiti. Studentima s invaliditetom može biti izazov doći na fakultet i u predavaonicu, samo da bi slušali nešto što su mogli pratiti od kuće.


>>>Inače na faksu gljivite po cijeli dan, a sada? Evo koliko STVARNO vremena studenti potroše na online predavanja<<<


Jednako tako, internacionalni studenti možda su otputovali u posjet obitelji, i ako zaglave sa slabom internetskom vezom, snimljeno predavanje svakako će spasiti situaciju.


A što bismo mogli s tim vremenom koje na ovaj način uštedimo? Više predavanja u manjim grupama. Uz osoblje koje je manje rastegnuto i opterećeno konstantnim predavanjima uživo, stvara se više prilika za seminare ili čak konzultacije 'jedan na jedan' s profesorom ili u manjim grupama.


Jer, budimo realno, to je dobra nastava.


izvor: The Tab

Još vijesti