L.B. u Akademska četvrt

Opći povratak na kontaktnu nastavu? Ministar tvrdi: 'Fakulteti su spremni za dolazak studenata'

Ususret novoj akademskoj godini na Sveučilištu VERN' održan je okrugli stol na temu online nastave i povratka u predavaonice pod nazivom 'Vraćaju li se studenti na fakultete?'

21. rujna 2021 15:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Raspravljalo se o kvaliteti visokoškolskog obrazovanja u izazovnim, pandemijskim okolnostima uz generalni zaključak, kako profesora, tako i studenata, da kvaliteta obrazovanja opada ako profesori i studenti, te studenti međusobno, nemaju kvalitetnu komunikaciju na nastavi uživo, bez obzira na najsuvremenije tehničke i obrazovne metode uvedene u izvanrednim uvjetima s online nastavom.


Prednosti nastave uživo


Profesori u kontaktnoj nastavi brže i bolje primjenjuju individualni pristup prema studentu i lakše uočavaju one koji se žele aktivno uključiti, a upravo je takav pristup iznimno važan kako bi studenti postigli maksimalne ishode učenja. Na panelu se moglo čuti i da pojedini fakulteti još nisu donijeli službenu obavijest kako će se odvijati nastava u novoj akademskoj godini unatoč preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju nastave kao i prije pandemije.


>>>Njih se čekalo! Konačno stigle preporuke za fakultete: Povratak predavanja uživo – ali u skraćenoj varijanti?<<<


Ovdje treba napomenuti da svaka sastavnica sveučilišta ima pravo donijeti odluku u skladu s potrebama studijskog programa i mišljenjem nastavnoga osoblja, no generalni je stav da će od listopada nastava krenuti uživo.


Fakulteti spremni za povratak studenata


"Vjerujem da će sveučilišta naći način da se studenti vrate na fakultete u što većem broju, što će naravno ovisiti o ukupnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, ali i o odgovornosti samih sveučilišta i studenata. Mogu samo apelirati na što veću procijepljenost jer je to jedan od ključnih preduvjeta za povratak na uvjete prije pandemije, kako pokazuju iskustva vodećih sveučilišta u inozemstvu. Primjerice, većina privatnih sveučilišta u SAD-u uvela je pravilo da samo cijepljeni studenti mogu pratiti nastavu u živo dok se Europa više oslanja na svijest građana i ide samo s preporukama, kao što smo napravili i mi s druge strane, brojni su fakulteti stvorili uvjete za fizičku nastavu i spremni su za dolazak studenata", istaknuo je prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.


Na panelu se moglo čuti kako su razni fakulteti uložili maksimalan trud u najsuvremenije metode predavanja i tehničku podršku pa ne čudi zadovoljstvo njihovih studenata on-line nastavom iako ona nije model koji bi trebalo zadržati dugoročno, tvrde.


Online nastava nije dugoročno održiva


Panelisti ističu kako su studenti i profesori diljem Hrvatske iznimno zainteresirani za povratak u fakultetske zgrade, te ističu podršku povratku nastave na fakultete u novoj akademskoj godini.


>>>Iz MZO-a smatraju: Dosta je bilo online nastave – od jeseni ipak SVI uživo?! Na daljinu samo uz poseban zahtjev...<<<


"Nakon godinu i pol dana online ili kombiniranog tipa nastave, jasno je kako takva nastava u visokoškolskom obrazovanju nije dugoročno održiva. Dodatno ohrabrenje povratku klasičnom tipu nastave daje i sve veća procijepljenosti među nastavnim osobljem i studentima. Stoga uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, nema prepreka održavanju nastave kao i prije pandemije", rekao je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN’.


Na PMF-u zadovoljavajuća procijepljenost


S druge strane, brojni su fakulteti stvorili uvjete za fizičku nastavu i spremni su za dolazak studenata.


"Naše su ankete pokazale procijepljenost 85 posto zaposlenih i oko 60 posto studenata, od onih koji su sudjelovali u istraživanju. Mi smo spremni za kontaktnu nastavu jer smatramo da je interakcija glavna dodana vrijednost nastave uživo. Razgovarati, postavljati konceptualna pitanja i poticati raspravu glavna je odlika kvalitetne nastave i mora biti jedan od najvažnijih ciljeva", rekao je prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Anketa studenata pokazuje nezadovoljstvo mladih


I dok u akademskoj zajednici i dalje traju polemike o optimalnim modelima izvođenja nastave, studenti imaju svoje mišljenje o proteklih godinu i pol nastave u online obliku, kako je pokazala uvodna reportaža uoči panela koju su pripremili studenti Sveučilišta VERN’. Njihova anketa među kolegama s različitih fakulteta u Zagrebu ukazuje na nedovoljnu motiviranost za nastavu, dekoncentraciju tijekom trajanja online nastave, povećanu količina seminarskih radova i zadaća, kao i nedostatak socijalnog kontakta te povećanje varanja na ispitima kao glavnih negativnih pojava tijekom proteklih godinu i pol od izbijanja pandemije.


"Studenti su apsolutno svjesni svih prednosti i mana nastave u izvanrednim uvjetima, a kako pokazuju i ankete najviše im nedostaje socijalni aspekt i druženje. Važno je osvijestiti da bi online nastava mogla unazaditi kompetencije mladih u budućnosti", kazao je Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.


"Više mladih trebalo bi se cijepiti"


Iako neizvjesna jesen donosi povećanje broja oboljelih od koronavirusa, iz HZJZ-a ističu jasne preporuke kako osigurati zdravstvenu zaštitu, te istovremeno održavati kontaktnu nastavu.


>>>Ako studiraš na velikom fakultetu, moglo bi te zanimati: Ovo su okolnosti u kojima će studenti MORATI imati COVID potvrdu<<<


"Prosječna procijepljenost djelatnika u obrazovnom sustavu je 59 posto, a što je viša razina obrazovanja, to je i veća procijepljenost. No, studenti bi se trebali više cijepiti. Podaci za mlade od 20 do 25 godina pokazuju da je nešto više od 30 posto njih cijepljeno, odnosno jasno je da bi ta brojka trebala biti veća", istaknula je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Još vijesti