Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Opčinjena studijem u Abu Dhabiju: Hrvatska studentica Paula ispričala kako je studirati u Emiratima

Često se mogu pročitati iskustva domaćih studenata sa studija u inozemstvu, a riječ je uglavnom o studiranju u europskim državama te SAD-u. Međutim, priče o tome kako je primjerice studirati u državama Arapskog poluotoka rijetko imamo prilike čuti. Kako je biti student u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata ispričala je 20-godišnja Paula Brečak.

20. prosinca 2018 15:14
Opčinjena studijem u Abu Dhabiju: Hrvatska studentica Paula ispričala kako je studirati u Emiratima

Opčinjena studijem u Abu Dhabiju: Hrvatska studentica Paula ispričala kako je studirati u Emiratima Foto: MojFaks

Njezina priča nekima će zasigurno poslužiti kao inspiracija, a kako i ne bi kada je 20-godišnja Paula Brečak, bila itekako hrabra pa je nakon godine provedene u Meksiku, tijekom razmjene učenika srednje škole, svoje obrazovanje nastavila ni manje ni više nego u dalekom Abu Dhabiju, u kojem je na NYU Abu Dhabi upisala smjer Social Research and Public Policy, što bi se u Hrvatskoj kratko opisalo kao sociologija, piše tportal.

Izvor: Pixabay

U razgovoru za tportal odmah je naglasila kako njezini roditelji nisu ni diplomati ni imućni ljudi, a svoj san ostvarila je zahvaljujući dobrim ocjenama i položenom prijemnom ispitu na NYU Abu Dhabi, koji joj je potom omogućio sve što je potrebno svakom studentu u dalekoj zemlji - od smještaja i hrane, preko stipendije, do povratnih avionskih karata dva puta godišnje do Hrvatske.

Kada je otkrila svoj kampus bila je zadivljena


Uz to što studira, Paula Brečak je voditeljica marketinga i komunikacija za jednu modnu dizajnericu iz Emirata, a taj joj posao omogućava da radi iz bilo kojeg grada u svijetu jer se sve obavlja preko interneta."Sjećam se kada sam tek otkrila svoj fakultet, kada sam prvi put došla na kampus, koliko sam bila opčinjena i zadivljena. Lako se to zaboravi i smiješno mi je sada kada vidim nove kandidate kako gledaju sve razrogačenih očiju. Zaboravljam da sam i ja bila takva. Naravno da jesam kada sam došla iz zemlje u kojoj se ne ulaže u obrazovanje, iz državne zagrebačke gimnazije u kojoj se, kao i u većini drugih, i strop i prozori raspadaju, sve smrdi po cigaretama, a menza je dućan sa sendvičima.", počinje Paulina priča.

...Splićanka oduševljena studiranjem u Nizozemskoj iako su domovi skuplji od stanova, a obrok u menzi košta 35 kuna...


Kaže da je veliki sanjar i vrlo ambiciozna osoba. Uvijek ima neke ideje i planove, koji se drugima čine neizvedivima, a tako je zapravo krenula u sva svoja putovanja. S 15 godina otišla je na razmjenu u Meksiko na godinu dana i otkrila svoju ljubav prema putovanjima, prema rizicima te počela stvarati velike planove za dalje. Vjeruje u energiju i u karmu te misli da sve što daš, vrati ti se u poslovnom ili privatnom smislu, svaki trud biva nagrađen, a svaka dobra vibra uvećana. Nakon Meksika živjela je još dvije godine u Zagrebu pa nakon srednje škole otišla studirati u Abu Dhabi. Paulin san oduvijek je bio studiranje na New York Universityju.

I sama je priznala da ne zna odakle joj je sinula ta ideja, vjerojatno je, kaže, za njega čula iz filmova, a već je u osnovnoj školi krenula s istraživanjem i sanjarenjem da jednog dana na njemu i studira. Ipak, odlazak na Sajam stipendija promijenio joj je život. Tamo je doznala da postoji i sestrinsko sveučilište NYU Abu Dhabi.

View this post on Instagram

Moj drugi grad i ja, ehh, nismo se voleli nikada preterano. U njegovim drndavim taksijima s lošom amortizacijom uvek mi pozlije. Skupa točena piva bljutavog okusa ugrije se brzo na vrućem zraku. Jednom mjesečno prehladim se od klime koja uvijek puše na 16 stupnjeva. Grad u kojem sam vidjela rasizam na djelu, u kojem sam zbog svoje boje kože u poziciji koja me u isto vrijeme čini i superiornom i inferiornom. Grad u kojem je Tinder onoliko odvratan koliko može biti, a i kada upoznaš nekog normalnog sve se opet svede na ništa jer nitko ovdje ne pušta korijenje. Ne, nismo se voljeli nikada, ali bio je to prvi grad u kojem sam živjela sama. Grad koji mi je dao toliko prilila za putovanja, za poslove, za rad na sebi. Grad koji me naučio gledati i slušati i, iako se ne volimo nikako, koji mi zafali malo svaki puta kada mislim da se više neću vratiti. ???? Huawei P20 Pro ____________________________________________ #abudhabi #uae #myabudhabi #grandmosque #sheikhzayedmosque #sheikhZayed #love #travelblogger #traveling #travel #traveller #trip #vacation #holiday #backpacking #backpacker #photo #photography #travelphoto#travelblog #lifestyle #lifestyleblog #thewolfnomad #girl #femaletravel #solotravel #solotraveller

A post shared by PAULA BREČAK ☾ (@thewolfnomad) on"Nekako mi je došlo do glave to da si NYU u New Yorku ne mogu priuštiti i da mojima ne pada na pamet uzimati kredite za moj faks, a NYU Abu Dhabi daje pune stipendije koje pokrivaju sve, i više nego što je potrebno. Pokrivaju školarinu, knjige, let kući dva puta godišnje, smještaj, hranu u menzi, namirnice, zdravstveno u cijelom svijetu, teretanu, pomoć pri svemu i džeparac. Reklo bi se da nas faks plaća da studiramo! Osim stipendija, privukao me liberalni program koji dopušta slušanje predavanja s različitih odsjeka i puno akademskih putovanja koja su obavezna kako bi se diplomiralo. Moj smjer se zove Social Research and Public Policy, prevodimo ga kao sociologiju, a sekundarna disciplina, tj. minor mi je Literature and Creative Writing, tj. književnost i kreativno pisanje.", otkrila je Paula Brečak, dodavši kako isprva njezini roditelji nisu vjerovali da će \'upasti\' na takav prestižan fakultet.


...Zašto je baš Njemačka najpoželjnije odredište hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu?...


Ipak, kada se to dogodilo, priznaje, bili su itekako skeptični zbog Bliskog istoka, no, dodaje, znali su da nema smisla pokušavati je odgovoriti ili, u najgorem slučaju, zabraniti joj odlazak. O samom životu u Abu Dhabiju kaže kako taj grad nije onakav kakav se doživi na televiziji ili u kratkom turističkom posjetu.

"Većina zapadnog svijeta shvatila je da štrebanje nema smisla, a Hrvatska još uvijek ne pušta taj način obrazovanja"


Pričajući o životu u Abu Dhabiju, priznaje da je bilo trenutaka kada joj je bilo teško, no isto tako smatra da bi bilo kakva alternativa za nju bila puno gora."Gledam svoje prijatelje iz Hrvatske koliko se muče na fakultetu jer je cijeli sustav obrazovanja zastario. Na mojem sveučilištu gotovo uopće nema onih \'pravih\' ispita iz društvenih znanosti. Ispite ili nosimo doma ili na ispit možemo donijeti sve svoje bilješke i literaturu. Većina zapadnog svijeta shvatila je da štrebanje nema smisla, a Hrvatska još uvijek ne pušta taj način obrazovanja. Jednom sam s prijateljicom, koja je na Sveučilištu u Zagrebu, čekala njen usmeni ispit šest sati jer profesoru nije palo na pamet napraviti raspored, nego je pozvao 40 studenata u isto vrijeme. Ne, nisam požalila što sam izbjegla takva iskustva.", kaže 20-godišnja studentica.

Unatoč velikim kulturološkim razlikama, Paula Brečak otkriva da njezin fakultet ulaže uistinu puno truda u učenje o prihvaćanju, toleranciji, poštovanju.

"Sramota me priznati koliko se šokiram svaki put kada se vratim u Hrvatsku pa čujem i vidim koliko smo netolerantni, koliko se manjine vrijeđaju, koliko se prava ugroženih skupina zanemaruju i ismijavaju… Jedan kandidat nije upao na NYUAD zato što su ga čuli da priča rasističke šale, a jednom semestralno obvezan je seminar o seksualnom uznemiravanju i pristanku. Mnogo puta su me pitali koliko je Abu Dhabi siguran i je l\' me strah, a iskreno, osjećam se sigurnije na NYUAD-u, nego u Zagrebu.", ispričala je.

View this post on Instagram

Prijavljujem se da budem, pa hajmo reći, mentorica studentima na svom fakultetu. "Kakvo nasljeđe želiš ostaviti zajednici sveučilišta?" Došla sam na fakultet sa željom da mijenjam svijet, da budem velika političarka ili znanstvenica, bogata i slavna. Slušam kolege kako pričaju o planovima - pravo na Harvardu, biznis na Columbiji, posao za McKinsey... A ja gledam ove slike sa Šri Lanke - mokra mi je kosa od provlačenja kroz grmlje jer sam skrenula krivo planinareći po mraku da dočekam izlazak Sunca, vadila pijavice iz čarapa, izgrlila se sa ovim psom, zaprljala ruke zemljom... Promjene se želje, promjene se planovi. Ako svako toliko ne zastaneš i ne zašutiš, nećeš čuti kada ti duša krene novim snovima. ⛰️ ???? Olympus OM-D E-M10 Mark ll ________________________________________________ #srilanka #ella #dog #lankandogs #mountain #hike #hiking #sunrise #trek #love #travelblogger #traveling #travel #traveller #trip #vacation #holiday #backpacking #backpacker #photo #photography #travelphoto#travelblog #lifestyle #lifestyleblog #thewolfnomad #girl #femaletravel #solotravel #solotraveller

A post shared by PAULA BREČAK ☾ (@thewolfnomad) onOno što joj su život i studiranje u Abu Dhabiju pružili su i česta putovanja u zemlje koje vjerojatno nikada ne bi imala prilike posjetiti da su joj se karte posložile drugačije. Paula je tako, zahvaljujući svom fakultetu i njihovim semestrima razmjene, kao i međusemestru u siječnju, imala prilike obići puno toga.

Cijelu Paulinu priču oko studiranja u Abu Dhabiju pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: tportal
foto: Instagram@thewolfnomad/Facebook@Paula Brečak
Još vijesti