V.K. u Akademska četvrt

Uživo, ali ne za sve! Necijepljeni studenti ovog fakulteta predavanja će ipak slušati ONLINE

Predavanja na koja dolazi više od 100 osoba, necijepljeni će ipak slušati od kuće.

22. rujna 2021 13:02
Indeks i studenti

Indeks i studenti Foto: MojFaks

Kraj je rujna i nova akademska godina nam je za petama. Osim što je ovo posebno stresno razdoblje za sve brucoše diljem zemlje, brucoši Pravog fakulteta svoja predavanja moraju pratiti u kino-dvoranama Branimir centra.


>>>Predavanja u kinu? Studenti ovog fakulteta ove bi godine mogli 'preseliti' u CineStar<<<


Podsjetimo, zbog potresa koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb, zgrada Pravnog fakulteta se sanira, stoga su s Pravnog fakulteta uputili javni poziv u kojem su tražili adekvatne prostore u kojima bi mogli obavljati nastavu za veće grupe studenata. Na natječaju je prošao CineStar u Branimir centru jer, osim velike površine svojih dvorana i udaljenosti unutar tri kilometara od glavne zgrade koliko se tražilo u natječaju, imaju svu potrebnu opremu za obavljanje nastave.


Orijentacijski dani aktualizirali pitanje nastave uživo za necijepljene studente


>>>U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO<<<


Nedavno su na Facebook grupi studentskog doma "Stjepan Radić" zabrinuti studenti pokrenuli raspravu o orijentacijskim danima za brucoše koje organizira Pravni fakultet u Zagrebu. Naime, na objavljenom posteru kojim se najavljuje ovo događanje za Grupu B ( 20. i 21. rujna) definirani su uvjeti pod kojima će studenti moći prisustvovati orijentaciji.


"Aktivnostima u okviru dana orijentacije koje se održavaju u zatvorenom prostoru (kino CineStar) mogu prisustvovati studenti koji su: 1. cijepljeni, što se dokazuje predočenjem digitalne ili isprintane COVID potvrde, ili liječničke potvrde o cijepljenju, ili su 2. preboljeli bolest unazad 9 mjeseci, što se dokazuje predočenjem liječničke potvrde o preboljenju, ili predočenjem nalaza pozitivnog PCR testa unazad 11 dana do 9 mjeseci", piše na posteru.



>>>Studenti splitskog Prava u šoku: Na zadnjem roku položila samo JEDNA osoba! Pitali smo profesoricu u čemu je problem<<<


Ponukani brigom studenata za skupinu kolega koja nije spomenuta na posteru (studenti koji nisu preboljeli bolest, a ne planiraju se cijepiti) kontaktirali smo aktualnog prodekana za nastavu Pravnog fakulteta, doc.dr. sc. Marka Jurića da nam pojasni kako će na fakultetu organizirati nastavu u nadolazećem jesensko/zimskom semestru, posebice kad su masovna predavanja u pitanju, s kojima se uglavnom susreću brucoši na početku studija.


Za predavanja uživo ipak ćete morati zadovoljiti sljedeće kriterije


Ako je suditi po odgovoru prodekana Jurića, predavanja na kojima se očekuje veliki broj polaznika neće biti uživo dostupna studentima koji se nisu cijepili niti su preboljeli zarazu COVID-19.


"Studenti koji se nisu cijepili, nisu preboljeli bolest i nemaju negativan PCR test stariji od 72 sata ne mogu prisustvovati predavanjima uživo u dvoranama gdje očekujemo dolazak više od 100 osoba. Za te grupe ćemo osigurati prijenos putem streama. Seminarima, vježbama i drugim oblicima nastave koji se izvode u manjim grupama mogu pristupiti svi studenti, uz primjenu odgovarajućih protuepidemijskih mjera", kazao je Jurić za MojFaks.


>>>Ako studiraš na velikom fakultetu, moglo bi te zanimati: Ovo su okolnosti u kojima će studenti MORATI imati COVID potvrdu<<<


Kako nam dodatno pojašnjava, predavanjima mogu pristupiti samo studenti koji su cijepljeni, ili preboljeli, ili imaju negativan PCR ne stariji od 72 sata. "Svi imaju obvezu nošenja maski. Za one studente koji ne ispunjavaju uvjete da bi prisustvovali nastavi u dvorani, organiziramo paralelni stream, pa mogu pratiti od kuće", kazao je.


Po pitanju izvođenja i praćenja seminara, vježbi i izbornih predmeta, situacija je nešto drugačija. "Ovim oblicima nastave mogu pristupiti svi studenti. Oni koji nisu cijepljeni grupiraju se po mogućnosti u poseban dio dvorane. Svi imaju obvezu nošenja maski", kazao je za MojFaks.


Komentari studenata su raznovrsni


Studenti su svoja mišljenja i stavove o obavezi cijepljenja podijelili u kometarima ispod objava na društvenim mrežama.


Neki pak tvrde da na određenim fakultetima popušta strogoća provođenja epidemioloških mjera... / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


>>>Ako studiraš na velikom fakultetu, moglo bi te zanimati: Ovo su okolnosti u kojima će studenti MORATI imati COVID potvrdu<<<


Neki misle da je dovoljan razlog za cijepljenje i sloboda koju donosi COVID potvrda.


Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"


"Poanta je u pokornosti i kontroli", kaže student.


Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


>>>Plaća da netko položi ovaj ispit umjesto nje! Zagrebački profesor odgovara: 'Oni koji su dosad znali za 3, to će sada biti 2...' Evo što se promijenilo<<<


Neki studenti misle da je ilegalno zabraniti upisanim studentima pristup fakultetu ako nisu cijepljeni.


Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić - "Sava"


Studenti su izrazili svoje mišljenje i pokrenuli zanimljive diskusije po pitanju dostupnosti sadržaja za necijepljene kolege.


Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Neki misle da je ovo pitanje ljudskih prava, a drugi da je ovo test...


Foto: screenhot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"


Unatoč aktualnim okolnostima i dvojbama s kojima se suočavaju, svim brucošima želimo dobrodošlicu i sreću u novoj akademskoj godini.

Još vijesti