V.K. u Akademska četvrt

U Osijeku ćete uskoro moći upisati 2 popularna i tražena studija – jedan od njih i na engleskom jeziku

Osijek u ponudi već ima studij medicine na njemačkom jeziku, a u strateškim ciljevima Sveučilišta navedeno je i širenje kapaciteta za dva nova studija.

17. Siječnja 2022 15:32
Medicinski fakultet u Osijeku

Medicinski fakultet u Osijeku Foto: screenshot via Facebook@Medicinski fakultet Osijek/Screenshot

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med. i dekan Medicinskog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dr. med., potpisali su ugovor o poslovnoj, stručnoj i znanstveno-nastavnoj suradnji u području biomedicine i zdravstva u ime Kliničkog bolničkog centra Osijek i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.


Obojica se slažu kako su nastavni, znanstveni i stručni rad u Kliničkom bolničkom centru Osijek kao nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta Osijek, jedinstven i nedjeljiv proces te da taj rad predstavlja važan uzajamni interes ostvariv jedino zajedničkim aktivnostima i suradnjom, piše Glas Slavonije.


Uskoro čak dva nova studija


"Skrbimo o zdravlju istoka Hrvatske, a zdravstveni sustav kakav postoji u obliku KBC-a zahtijeva stalnu edukaciju i cjeloživotno obrazovanje zdravstvenog kadra. Zbog toga je i osnovan Medicinski fakultet u Osijeku iz kojega izlaze diplomirani liječnici. Medicinski fakultet je obrazovna ustanova, a KBC naša najveća nastavna baza. Služimo istoj svrsi, a to je što bolja edukacija budućih liječnika koji će biti na razini visoke kvalitete svojih kompetencija kako bi prevenirali, dijagnosticirali i liječili bolesti u našoj populaciji", pojašnjava dekan Mihaljević.


>>>Godina medicine na njemačkom košta 16 tisuća eura – s fakulteta tvrde: 'Ovo nije za dijasporu'<<<


Osim toga, dekan naglašava i njihovu suradnju s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo. Mihaljević smatra da ove institucije moraju raditi zajedno, te da u daljnjem razvoju Medicinskog fakulteta žele unaprjeđivati studij medicine koji se održava na njemačkom jeziku.


Osim što uskoro dolazi i nova generacija brucoša na ovaj fakultet, Mihaljević otkriva kako uskoro kreće još jedan novi studij – studij farmacije, koji će se provoditi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku te studij biotehnologije na engleskom jeziku, no za to će biti potrebni veći prostorni, nastavni i znanstveni kapaciteti na fakultetu. Kako bi mogli ispuniti ovo proširivanje, Sveučilište u Osijeku postavilo je ovo povećanje u svoj strateški cilj, jer ipak, radi se o višegodišnjem procesu.


Od 90 do 100 posto studenata cijepljeno


Bez obzira na kompleksnost i zahtjevnost projekta, pandemija im nije poremetila planove. Kako naglašava ravnatelj KBC-a Osijek, već se i prošle godine inzistiralo da studenti kao budući zdravstveni djelatnici rade vježbe u direktnom kontaktu s pacijentima, stoga im je i procijepljenost iznimno visoka.

Kako navodi Glas Slavonije, trenutačna procijepljenost studenata iznosi oko 90 posto na svih šest godina studija medicine i na studijima medicinsko-laboratorijske dijagnostike, dok je procijepljenost studenata medicine na njemačkom jeziku stopostotna.


>>>Studenti medicine neće moći ulaziti u zdravstvene ustanove bez COVID potvrde ili testa<<<


"Stav je Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i uprave Sveučilišta J. J. Strossmayera da je kontaktna nastava najbolji oblik održavanja nastave. Kao dekan imam ovlasti donijeti odluku o održavanju online nastave u opsegu do 20 posto, no nadam se da će ostati situacija kao sada, kada je sva nastava kontaktna. Cilj je integrirati teorijsku i praktičnu nastavu s akcentom na što kvalitetnijem izvođenju kliničkog dijela nastave", kaže dekan.


Nove nastavne baze


Osim toga, velike se promjene događaju i unutar samog fakulteta, sve u svrhu poboljšanja nastave za buduće liječnike. Tako se trenutno na fakultetu ustrojava kabinet kliničkih vještina, ali u novom KBC-u kao nastavnoj bazi, dok će budući simulacijski prostori biti u najmodernijem obliku koji su iznimno potrebni.


"Naši studenti trebaju uživo moći vidjeti i pratiti operaciju, a među kliničkim granama najzanimljivije su kirurgija, potom pedijatrija s neonatologijom. Studenti će imati priliku vježbati na lutkama, uz nadzor izvoditi kliničke vježbe s pacijentima i tako izvježbani započinjati svoju buduću liječničku praksu", objašnjava dekan.


>>>Što je to 'sindrom studenta medicine'? Provjerite jer možda ga imate i vi<<<


S druge strane, ravnatelj Zubčić smatra kako bi se nastavna baza trebala jačati "u domicilnom kliničkom centru" te da je potrebno produbiti odnose s glavnom nastavnom bazom, onom osječkom jer je ona takozvana jezgra koja "drži" Medicinski fakultet.


"Moramo vidjeti jesu li svi ugovori učinkoviti, jer ne može nešto biti nastavna baza, a da se ondje ništa ne događa. Nasuprot onim neaktivnim, Poliklinika Magdalena i Specijalna bolnica Sv. Katarina, obje iz Zagreba, te pojedine druge zdravstvene ustanove, vrhunske su kvalitete u stručnome dijelu, što daje dodatan plus našemu fakultetu", smatra doc. Zubčić.


Dekan Mihaljević je spomenuo da su osječki studenti u uvjetima pandemije privremeno prestali odlaziti u spomenute ustanove, no kaže kako će se suradnja obnoviti jer su ankete pokazale veliko obostrano zadovoljstvo u radu s izmještenim nastavnim bazama. Također, obnovit će se ugovori sa svim onim nastavnim bazama koje su korisne za podizanje kvalitete nastave na Medicinskom fakultetu Osijek, tvrde sugovornici.


>>>Jedini u zemlji nemaju pravo na cjepivo! Prvih 100 studenata medicine iz Tuzle odlazi u Beograd na cijepljenje: 'Ovo je tek prvi dio...'<<<


izvor: glas-slavonije.hr

Još vijesti