Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Osnovana Radna skupina za studentski rad: Zašto nitko iz Ministarstva nije obavijestio studente?

Iako je premijer pozvao sve studente da se uključe u izradu nacrta zakona koji će regulirati studentski rad, iako ministar Barišić govori da ovim zakonom Vlada poručuje da je socijalno osjetljiva, ostaje pitanje zašto o tome da je osnovana Radna skupina nema vijesti na web stranicama MZO-a i zašto još uvijek nisu odgovorili pokretaču peticije za omogućavanje rada 'na studentski ugovor'...

21. ožujka 2017 14:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Marko Leskovar početkom veljače pokrenuo je peticiju kako bi "ispipao" javno mnijenje i mišljenje kolega studenata o problemu zvanome studentski rad. Nakon što je njegova peticija sakupila oko sedam tisuća potpisa i u javnome prostoru potaknula raspravu o nedovoljnoj zakonskoj regulativi u ovom slučaju, ali i statusu izvanrednih studenata koji nemaju pravo obavljanja studentskih poslova posredstvom studentskih servisa, čitava je priča naizgled stala.

Naime, iako je Leskovar s nekolicinom kolega peticiju uputio na adresu Ministarstva znanosti i obrazovanja te ministra Pave Barišića, već mjesec dana s druge strane komunikacijskog kanala vlada muk – odgovor nisu dobili.

Ministarstvo upoznalo Radnu skupinu s problematikom studentskog rada


Odgovor smo stoga zatražili sami. Iako nas je u jučerašnjem razgovoru jedan od zamjenika ministra, Srećko Tomas, otpravio s objašnjenjem da "nije zadužen za službeni odgovor", anonimni odgovor iz Ministarstva stigao je danas.

...Trebaju li izvanredni studenti raditi na studentski ugovor? Suprotstavljena mišljenja mladih i stručnjaka...


U odgovoru napominju da je "Vlada Republike Hrvatske na 19. sjednici održanoj 2. veljače 2017. godine donijela Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona kojim će se urediti zapošljavanje i rad učenika i studenata."

Video snimku spomenute sjednice, na kojoj je ministar Barišić govorio o ovoj točki dnevnog reda možete pogledati ovdje uz napomenu da spomenuta tema počinje u 37-oj minuti snimke.

Nadalje, obaviještavaju da je "Radna skupina održala prvi sastanak u utorak, 14. ožujka 2017. godine, te je na prvoj sjednici Ministarstvo znanosti i obrazovanja upoznalo članove Radne skupine s upitima izvanrednih studenata da i toj skupini studenata omogući ovakav oblik zapošljavanja."

Na ovaj način, tvrde, "Ministarstvo je otvorilo raspravu da se u prijedlogu zakona proširi mogućnost rada na sve studente koji nisu u radnom odnosu odnosno nemaju ugovor o radu. Nakon što Radna skupina predloži Nacrt prijedloga zakona isti će biti upućen u javnu raspravu putem koje će dionici moći iznijeti mišljenja i prijedloge na predloženi Nacrt."

Ostaje pitanje: zašto isti odgovor nije stigao na adresu pokretača peticije?


Marko Leskovar, pokretač ove inicijative i peticije, s ovakvim odgovorom i dalje nije zadovoljan. Kako kaže, čini mu se neodgovornim da je stigao na našu, a ne njegovu mail adresu.

"Ja kao pokretač inicijative i peticije nisam dobio nikakav odgovor iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Smatram kako je to prilično neodgovorno. Također smatram kako se ovaj problem ne smije provlačiti mjesecima, godinama, nego ga se treba riješiti u što kraćem mogućem roku", kaže nam Leskovar.

U svjetlu ovog komunikacijskog tajca koji već mjesec dana muči kolegu Leskovara, pomalo je ironična izjava premijera Andreja Plenkovića koji je na spomenutoj sjednici Vlade otvaranje ove točne nazvao "pružanjem ruke partnerstva mladima", jer kako je postalo jasno mjesec dana kasnije, tim istim mladima koji su čitavu priču i "zakotrljali" iz Ministarstva nitko nije pružio ruku dobre volje, pa barem putem e-mail komunikacije iako je premijer na samoj sjednici pozvao sve studente da se uključe u raspravu o ovoj temi.

...Izvanredni studenti nakon peticije kreću u prosvjed? Iz MZO-a već mjesec dana nema odgovora...


Jednako tako, osvrćući se na riječi ministra Barišića, a kojima je prisutnima na toj istoj sjednici pojasnio da će se stvaranjem jednog cjelovitog zakona koji će napokon obuhvatiti studentski i učenički povremeni rad napokon stati na kraj konfuznim i djelomičnim rješenjima aktualnih Pravilnika, teško je zamisliti na koji to način planiraju na praktičnoj razini pokazati studentima "iznimnu socijalnu zauzetost i odgovornost prema mladim ljudima" ako ne odgovaraju na mailove studenata angažiranih na tom planu niti ih o tome obavještajavu na svojim web stranicama (na kojima u rubrici "Novosti" nema vijesti vezanih uz osnivanje radne skupine, imena i prezimena osoba koje će djelovati u toj Skupini i sl.).

Zbog svega ovoga Leskovar kaže da će, ukoliko kroz iduća dva tjedna ne dobije odgovor iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, biti prisiljen organizirati prosvjed kojim bi ukazalo na hitnost rješavanja ovog problema.

"Smatram kako se ovaj problem mora što prije riješiti, jer školovanje mnogih izvanrednih studenata ovisi o tome. Također nadam se kako potrebe za prosvjedom ipak neće biti, te da će u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prepoznati veliku važnost i hitnost rješavanja ovog problema", zaključio je naš sugovornik za kraj.

* * *

Sat vremena nakon objave našeg članka Leskovar je javio da mu je iz MZO-a stigao isti odgovor koji su uputili i na našu adresu.

L.B./foto: MojFaks

Još vijesti