L.B. u Akademska četvrt

Apsolutna dominacija studentica: Ovo su hrvatski 'ženski' fakulteti kojima bez sumnje vladaju djevojke

Podaci Državnog zavoda za statistiku iz 2018. godine pokazali su da djevojke i dalje dominiraju hrvatskim učilištima. Udio studentica povećan je na 57 posto, što je 0,3 posto više nego prethodne godine i pokazuje nastavak trenda prevlasti broja studentica u odnosu na muške kolege.

24. veljače 2021 16:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U pola stoljeća zabilježene su velike promjene u području obrazovanja žena. Ako promatramo žene u dobi od 15 i više godina prema najvišoj završenoj školi, vidljivo je da su žene kroz desetljeća sve obrazovanije.


...Djevojke, samo učite! Istraživanje pokazalo da se žene koje završe fakultet udaju bogato i zarađuju više...


Naime, prema podacima Popisa stanovništva 1961., čak je 92,4% žena imalo osnovno obrazovanje ili manje, a njih svega 0,8% visoko obrazovanje. S druge strane, podaci posljednjeg Popisa stanovništva 2011. pokazuju da je najveći broj žena, točnije gotovo polovica ukupnog broja, imao srednjoškolsko obrazovanje. Na području visokog obrazovanja zabilježene su najveće promjene. Udio visokoobrazovanih žena iznosio je 16,7%, dok je udio visokoobrazovanih muškaraca iznosio 16%. Visoko obrazovanje je tako jedno od područja u kojem žene ne samo da su postigle ravnopravnost s muškarcima, već su ih i prestigle, svjedoče podaci kojima raspolaže Državni zavod za statistiku.


Split "muško" Sveučilište, a Zadrom, Dubrovnikom i Osijekom "vladaju" djevojke


Što se sveučilišta tiče, djevojke su brojčano uvjerljivo premoćne na Sveučilištu u Osijeku gdje čine 81% studenata, Zadru u kojemu je 75% djevojaka i Puli sa 68%, dok je u drugim sveučilišnim gradovima situacija uglavnom izjednačena.


...Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega...


Na dubrovačkom Sveučilištu godine 2018./2019. studiralo je 55% djevojaka, na Sveučilištu Sjever 54%, a Zagreb i Rijeka bilježe značajan pad u broju djevojaka, kad je omjer s kolegama u pitanju. Naime, dok je na riječkome Sveučilištu 2013./2014. godine studiralo 57% djevojaka, godine 2018./2019. taj je postotak iznosio 35%. Slično je i u Zagrebu gdje je postotak iz 2013./2014. iznosio 55%, a u posljednjoj godini za koju je dostupna satistika 39%.


Sveučilište u Splitu očito je "muško" sveučilište jer je u ukupnome broju studenata, samo 15% djevojaka.


Fakulteti na kojima dominiraju djevojke


Zanimljivi su i podaci o tome na kojim je fakultetima uvjerljivo najviše djevojaka,a kojima raspolaže i Agencija za znanost i visoko obrazovanje. I dok na nekim fakultetima, poput Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu te Tehničkom fakultetu u Rijeci čine manje od 20% studentske populacije (ili tek nešto više od 20%, točnije 22% kad je zagrebački FER u pitanju), na nekim su fakultetima uvjerljivo dominantne.


...Sve više djevojaka studira – dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome...


S obzirom da je sve više djevojaka koje se odlučuju na studij pa je prema tome njihov broj na visokim učilištima u Hrvatskoj sve veći, izdvojili smo samo fakultete na kojima djevojke čine najmanje 68% pa nadalje udjela u ukupnom broju upisanih studenata. Kako je moguće razabrati, područje medicinskih znanosti, biotehnologije, kemije, ali društveno-humanističkih znanosti popularni su odabiri za djevojke u Hrvatskoj.


Učiteljski fakulteti TOP odabir


Ne čudi koji su fakulteti uvjerljivo najpoželjniji među djevojkama. Učiteljski fakultet u Rijeci broji čak 97% djevojaka, a zagrebački čak 94%. Ovdje se, što se postotaka tiče, smjestio i zagrebački Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet na kojemu studira čak 95% djevojaka. Osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti također potvrđuje da je područje odgoja, edukacije i rehabilitacije djece, kako u redovnome školstvu, tako i u posebnim programima u slučaju poteškoća s razvojem, zasad dominantno "žensko" područje (87% djevojaka među studentima).


Uvjerljivo nadmoćne kad su medicinske znanosti u pitanju


2015. godine, tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu podigao je prašinu u javnosti svojom izjavom da razmišljaju o uvođenju prijemnog ispita "jer se medicina sve više feminizira".


...Medicina se sve više feminizira: Miličić o ponovnom uvođenju prijemnog na Medicinski fakultet...


"Medicina je struka koja se sve više feminizira u nas i u svijetu. Bez prijemnog ispita, imali bismo omjer djevojaka prema momcima 70:30 posto. Prijemni ispit prema našim je analizama pridonio da se odnos popravi, tako da ove godine imamo 43 posto muških brucoša, a ostalo su brucošice. Djevojke, naime, brže dozrijevaju i posebno na početku srednjoškolskog obrazovanja u pravilu su bolje učenice od dječaka. Kasnije se momci uozbilje i postaju jednako dobri odlikaši kao i djevojke, ali su djevojke u pravilu bolje u ukupnom zbiru srednjoškolskih ocjena. Za svaku je struku poželjno imati podjednak broj žena i muškaraca, pa je naš prijemni mali doprinos i u tome pogledu", izjavio je tom prilikom Davor Miličić.


Ovaj je trend postojan i dalje. Naime Medicinski fakultet u Zagrebu jedini broji manji postotak djevojaka (65%), dok su oni u Splitu (72%) te Osijeku i Rijeci (oba 71%) uvjerljivo "ženski" fakulteti.


Sličan je omjer i na srodnim fakultetima. Na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija djevojaka je 82%, zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu 81%, Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku 77%, a zagrebačkom Stomatološkom fakultetu 69%. Sveučilišni odjel zdravstvenih studija u "muškome" Splitu broji čak 75% studentica, a Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu ima čak 82% djevojaka među polaznicima studija.


Društveno-humanističke znanosti popularan odabir


Nije novost da je broj studentica na fakultetima društveno-humanističkih znanosti nadmoćan. Osim "filozofija", rado se upisuju i na pravne znanosti. Tako Filozofski fakultet u Splitu broji 85% djevojaka, riječki 84%, zagrebački 78%, a osječki 72% djevojaka u predavaonicama. Hrvatski studiji sličnog su omjera, iako manjeg, u korist djevojaka – 69%.


...Ususreta Danu žena: Statistika jasno pokazuje – djevojke osvajaju fakultete u Hrvatskoj...


Što se pravnih fakulteta tiče, uvjerljivo dominiraju zagrebačkim. Pravni fakultet u hrvatskoj metropoli broji 83% djevojaka, riječki 79%, a splitski i osječki jednako – 74%. Političke znanosti također su popularne; Fakultet političkih znanosti pohađa čak 68% studentica.


STEM znanosti, prirodne znanosti i tehnički fakulteti


Iako je statistika s početka teksta, a koja ukazuje na maleni broj djevojaka na STEM i tehničkim fakultetima u Hrvatskoj, porazna, na nekim sastavnicama ipak dominiraju.


Među tehničkim fakultetima to je slučaj sa zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom koji broji 68% djevojaka u svojoj "populaciji" studenata. Tekstilno-tehnološki fakultet još je jedan popularan odabir među djevojkama pa broji čak 84% djevojaka među polaznicima. Osim arhitekture i tekstilne tehnologije, djevojke zanima i kemija. Tako na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu čine 82% studenata, na osječkom Odjelu za kemiju 82% studenata, a na zagrebačkom Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije čak 71% upisanih.


...'Muški' i 'ženski' fakulteti: Predrasude o djevojkama s tehničkih fakulteta...


Osim kemijske tehnologije, među djevojkama odlično kotira i prehrambena tehnologija. Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu ima 87% studentica, a osječki Prehrambeno-tehnološki 81%. Odjel za biotehnologiju u Rijeci broji 80% studentica.


Ne boje se ni prirodnih znanosti. Odjel za matematiku u Rijeci pohađa 84% studentica, osječki Odjel za biologiju 79% njih, a Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu većinski je "ženski" – 69%. Zagrebački je ovdje ujednačeniji što se spolova tiče pa broji 58% djevojaka.


Trendovi kao i u ostatku svijeta


Trendovi u Hrvatskoj ne razlikuju se mnogo od onih u ostatku svijeta. Naime, kako je to nedavno objavio studentski portal The Tab, djevojke su u Velikoj Britaniji dominantne u veterinarskim znanostima (81,68 %), psihologiji (81,16%), medicinskim znanostima (79,12%), nastavničkim smjerovima (77,11%), jezicima (71,03%), humanističkim znanostima (70,3%) i društvenim znanostima (66,42%) što uvelike odgovara stanju i u našoj državi.


...Neki su studiji i dalje isključivo ŽENSKI ili MUŠKI – provjerite gdje dominiraju žene, a gdje 'testosteron'...

Još vijesti