L.B. u Akademska četvrt

Ovo je fakultet na koji se najteže 'upada': Više od 60 tisuća prijava, mjesta za nešto više od 2000

Jeste li se ikada zapitali na koje sveučilište hrli najveći broj studenata?

1. veljače 2022 15:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na listi 100 najboljih sveučilišta na svijetu, čak 26 pozicija zauzimaju američka sveučilišta, a gotovo da i ne postoji maturant ili student koji nije čuo za tamošnja "Ivy League" sveučilišta koja upisuju samo najbolje i najtalentiranije studente iz cijeloga svijeta.


Stoga, ne čudi da je ovakva navala na upisima baš na američka sveučilišta.


Upadne otprilike svaki 26. kandidat


Naime, za svoje mjesto na Sveučilištu Columbija ove se godine bori 60.551 potencijalni student, a od tog broja svoje će mjesto u tamošnjim predavaonicama i amfiteatrima pronaći njih samo 2358.


Ove godine, Kolumbija je američka visokoobrazovna institucija na koju se najteže upisati, sa stopom upisa od samo 3,9 posto. Ova je stopa značajno snižena u odnosu na 2020. godinu nakon što se broj prijava za prvu godinu studija povećao za 51 posto.


Holistički pristup procjene kandidata


Kolumbija u procesu selekcije kandidata prakticira "holistički" pristup u sklopu kojega, osim akademskog uspjeha, procjenjuje i ocjenjuje i životna iskustva kandidata, njihovu socio-ekonomsku pozadinu, vannastavne aktivnosti i slično.

Akademski portfelj svakog studenta prolazi rigoroznu provjeru u kojoj se boduju raznovrsnost i zahtjevnost položenih ispita, kao i dobivene ocjene. Također se razmatraju i motivacijska pisma te pisma preporuke koje kandidati prilažu uz svu ostalu upisnu dokumentaciju.


Neki od najpoznatijih alumnija ove prestižne obrazovne institucije su i bivši predsjednik SAD-a, Barack Obama, glumci Jake Gyllenhaal i Casey Affleck, glazbenica Alicia Keys zatim Amelia Earhart, Isaac Asimov, Warren Buffett, Chelsea Clinton, Hunter S. Thompson, Federico García Lorca i brojni drugi.


Odmah nakon Columbije, nalazi se Sveučilište Stanford, a nakon njega Sveučilište Harvard.


Popis ostalih sveučilišta na koje je podjednako teško "upasti" provjerite ovdje.

Još vijesti