Ivana Petrić u Akademska četvrt

Ali ne postoji ocjena 7! Studenti ispričali kako su roditeljima objašnjavali da ECTS bodovi nisu ocjene

Kada je riječ o brojkama u indeksu, njegovu unutrašnjost osim ocjena krase i ECTS bodovi. Ponekad se studenti znaju šaliti pa poželjeti da su im ECTS bodovi ustvari ocjene jer bi tada bili pravi odlikaši.

5. travnja 2018 17:22
indeks, ocjene

indeks, ocjene Foto: MojFaks

Indeks pun petica i četvorki može se vidjeti i kod najgoreg studenta, ali naravno u vidu ECTS bodova. Bez obzira na to koju ocjenu na ispitu dobili, ECTS-ovi se ne mijenjaju pa je nebitno je li ocjena petica ili dvojka – bod će biti upisan u indeks.

Ovisno o tome kako je kolegij zahtjevan i koliko će vam trebati sati za odrađivanje svih obaveza koje podrazumijeva, različiti kolegiji nose različit broj ECTS-a, a nerijetko je to baš broj pet. Roditelji studenata, osobito ako nisu studirali, ne razumiju baš najbolje što je s tim ECTS bodovima (ruku na srce, često ne znaju ni sami studenti) pa često pomisle da su to u biti ocjene. Takve priče ste sigurno čuli ili čak i sami iskusili, a mi smo pitali studente je li im se dogodila situacija da su morali roditelje razočarati pa reći da silne "petarde" u indeksu ipak nisu ocjene.

Osim ECTS bodova, studenti roditeljima teško objašnjavaju što znači "studirati po bolonji"


Student Ekonomskog fakulteta u Osijeku ispričao nam je smiješnu situaciju na temu ECTS-ova, ocjena u indeksu i roditelja. Kaže da su njegovi roditelji barem tri godine mislili da ima "baš dobre ocjene u indeksu", a radilo se o bodovima.


foto: V.S., MojFaks


"Kampanjac sam i ne učim kontinuirano pa se često žalim kada se nakupi gradiva za učiti. Budući da još živim s roditeljima, oni to sve moraju slušati, a kada bih nakon ispita otvorio indeks i pokazao im što sam dobio uvijek su bili oduševljeni. Nije mi baš bilo jasno zašto su govorili 'pa dobro je to Marko, a ti stalno kukaš kako ćeš pasti', ali iskreno – nisam se ni bunio. Tek negdje na trećoj godini faksa, stari je rekao da sam štreber na što sam ga ja upitao zašto to govori (jer nije baš da se nešto trgam od učenja). Kada je prstom pokazao u ECTS bodove u indeksu i rekao 'pa koliko vidim imaš same četvorke i petice' sam tek skužio da on nema pojma gdje treba gledati ocjene. Nakon toga sam mu objasnio da ipak nisam tako super student kao što on i mama misle..."
, ispričao nam je kroz smijeh budući ekonomist Marko.

Studentica diplomskog studija novinarstva i odnosa s javnošću sa Sveučilišta u Zadru, Ivana, kaže da je prošla jednako s roditeljima baš kao i Marko.

"Nisam neki odlikaš, ali ni 'dvojkaš'. Učim i uglavnom sam zadovoljna ocjenama iako mi one ne predstavljaju neku bitnu stavku u studiranju. No, bila je smiješna situacija kada sam roditeljima dva puta objašnjavala da ECTS bodovi nisu ocjene. Objasnila sam im to jednom za vrijeme preddiplomskog studija kada su im bila puna usta hvale zbog 'mojih petica u indeksu' koje su ustvari bile bodovi. Drugi put se isti njihov 'fail' dogodio na prvoj godini diplomskog studija. Malo sam se mučila na fakultetu, odnosno, par predmeta mi je predstavljalo veliku tlaku i učila sam baš puno da ih prođem. Kada sam ih konačno prošla i dobila ocjenu, mama mi je rekla 'ti si se toliko plašila tog ispita, a gle, peticu ti upisao profesor'. Uslijedio je isti scenarij u kojem sam morala objasniti da sam dobila dvojku baš kao što sam im preko telefona odmah rekla nakon ispita i da je ovo ECTS. Smijali su se", prepričava nam Ivana.

Tihomir, bivši student sadašnjeg Sveučilišta Sjever, nekada Veleučilišta u Varaždinu, kaže da on i brat i dalje mami moraju naglasiti da to što gleda nisu ocjene nego ECTS-ovi.

"I buraz i ja smo proveli podosta godina na faksu, a i dalje majci objašnjavamo da ne postoji ocjena 7 već da je to broj ECTS bodova. I onda naravno treba joj objasniti ECTS bodove..."
, kazao nam je.

...Otvorili nam svoje indekse: Zagrebački studenti nam pokazali 'najfriškiju' ocjenu koju su dobili...


...'Doći ću opet' ili 'Ma, piši dva'': Studenti otkrili kad je bolje odbiti, a kad prihvatiti ocjenu...


U razgovoru sa studentima doznajemo da nisu bodovi i ocjene jedine stvari koje moraju roditeljima pojašnjavati. Bolonja je čini se donijela puno zbunjenosti, kako među studente, tako i među njihove roditelje neovisno o tome jesu li u mladosti studirali ili ne. Student splitskog FESB-a, Saša, šali se da "dok svojima objasni što je bolonja, princip kolokvija i ispita, može završiti još jedan faks". Dodaje da nije ni njemu to još najbistrije. Istu stvar prolazi i Dora, studentica njemačkog jezika na zadarskom Sveučilištu.

...Kada ti dvojka nije dovoljna: 7 trikova za dobre ocjene na faksu ako ne učite samo za prolaz...


"Roditeljima nisam objašnjavala ECTS bodove i ocjene, ali im neke situacije u vezi bolonje često moram objašnjavati. Tata bi moždani doživio dok bi mu objašnjavala kako je moguće da imam kolizije tj. različite ispite ili predavanja u isto vrijeme", kaže Dora.

Kako god bilo, istovremeno je i smiješno i malo tužno vidjeti razočaranje u roditeljskim očima kada shvate da nismo briljantni studenti sa samim peticama u indeksu.

Još vijesti