Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Studirali, diplomirali, a za Hrvatsku NE POSTOJE: Potpišite peticiju - pomozite ovim magistrima da pronađu zasluženi posao

Krajem prošle godine očaj mladih s diplomom Medicinskog fakulteta u Osijeku zainteresirao je domaće medije. Naime, nakon pet godina studiranja i stjecanja diplome magistra medicinsko-laboratorijske dijagnostike, našli su se u apsurdnoj situaciji – na burzi rada ne prepoznaju ih kao postojeći potencijal na tržištu rada.

2. veljače 2018 11:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Unatoč završavanju prvo preddiplomskog, a onda i diplomskog studija MLD-a, njihova se struka još uvijek ne nalati u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu. Zbog ovog propusta  – ne mogu se zaposliti. Preddiplomski studij postoji od 1962., a nedavno je u Osijeku i Rijeci pokrenut diplomski sveučilišni studij kao logična nadogradnja.

Prva generacija na diplomski studij upisana je u akademskoj godini 2013./14., a studij je završila u kraćem roku nego što je nadležnim institucijama potrebno da reguliraju status diplome na tržištu, izvijestio je još u listopadu prošle godine Jutarnji list.

Iako se rado o stručnjacima koji su kompetentni zaokružiti čitav tehnološki proces u laboratoriju i zbog čega bi ih liječnici rado vidjeli u svojim timovima, zbog lijenosti i inercije hrvatske birokracije još uvijek se nalaze u pat-poziciji.

...Mladi s diplomom Medicinskog faksa, ali bez budućnosti: Država im platila studij, a sad ih ne može zaposliti...


"Magistri medicinsko laboratorijske dijagnostike nezaobilazni su u zdravstvenom sustavu svih zemalja članica EU. Međutim, njihov položaj u Hrvatskoj je još samo jedan apsurd u nizu. Dok se medicinski laboratoriji diljem zemlje zatvaraju, Ministarstvo zdravstva ne priznaje kvalifikacije magistrima koje su stečene prema europskim kriterijima iako se ti isti magistri zapošljavaju u svim državama članicama EU. Ovaj apsurd je samo još jedan segment patnje hrvatskog zdravstva čiji teret nose pacijenti ponekad i po cijenu života", upozoravaju iz Radne skupina za ozakonjenje magistara MLD-a.

Studenti MLD-a zbog toga su pokrenuli peticiju za podršku magistrima medicinsko laboratorijske dijagnostike. Zbog ove "nevidljivosti" za hrvatski zakon, u šali napominju da većina Hrvatske vjerojatno uopće ne zna za čiji se cilj ova peticija zalaže, ali upozoravaju da ima onih koji su itekako svjesni ove svoje pozicije: otkako su zastali pred ovim birokratskim zidom, osjećaju se prevareno, izigrano i nemoćno.

"Osjećam se jadno, necijenjeno, namagarčeno, idiotski. Naš diplomski studij je odobren, prošao je reakreditaciju, tržište nas treba, ali država koja je mnogima od nas platila čitav studij, očito ne mari. U ovome trenutku za nas nekoliko stotina u Hrvatskoj nema radnog mjesta, nema budućnosti", ispričala je prošle godine za Jutarnji 25-godišnja magistrica iz Osijeka.

"Za one koji ne znaju: mi smo dio zdravstvenog sustava koji rijetko susreće pacijente, ali itekako radi za njih! Svakodnevno bi na tisuće vaših uzoraka prelazilo preko naših ruku, očiju i misli da nas se u zdravstvu zaposli sukladno našem obrazovanju koje je na razini EU", kažu nam članovi Radne skupine koji su nam se obratili za pomoć.

"Na našim nalazima se temelje liječničke odluke, dijagnoze i liječenje. Tržište našeg rada trenutno je u svim državama članicama EU osim u Hrvatskoj. Apsurdno, znam! Stoga vas molim da pomognete danas nama kako bismo mi imali priliku pomoći sutra vama ili dok smo (i vi i mi) još uvijek mladi i u Hrvatskoj", kazala nam je Petra Medač.

Pisali su i žalili se relevantnim institucijama: Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu obrazovanja, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika no dosad pomaka nije bilo. Zbog toga pokreću ovu peticiju – u nadi da će ih napokon netko čuti, doživjeti i riješiti ovaj apsurdni problem.

Peticiju možete potpisati ovdje.

L.B./foto: Drew Hayes/Unsplash