Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Pojačane mjere sigurnosti naredna četiri dana: Državna matura je u tijeku!

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina danas počinje državna matura za više od 34.000 hrvatskih učenika. Kako bi se izbjegli scenariji proteklih godina koji su uključivali krađe ispita, prepisivanja s pomoću kamera na kemijskim olovkama - uvedena su stroža pravila.

3. lipnja 2019 12:55
Pojačane mjere sigurnosti naredna četiri dana: Državna matura je u tijeku!

Pojačane mjere sigurnosti naredna četiri dana: Državna matura je u tijeku! Foto: MojFaks

Nove mjere sigurnosti uveo je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Zabranjena je uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi mogli pomoći varanju, a pristupnici će ispite pisati kemijskim olovkama koje će NCVVO dostaviti u škole i ispitne centre, piše Dnevnik.hr.

Kažnjavat će se i svako ometanje pisanja mature, osvrtanje kolegi u klupi iza ili razgovaranje tijekom ispita, ali i upisivanje neprimjerenih sadržaja u tekst. Ako se neko odluči za kršenje ovih pravila, prvo slijedi opomena. Za one uporne u ponavljanju takvog ponašanja prekida se pisanje testa i on se, naravno, poništava.

...Neugodne misli koje te muče dok se prijavljuješ na fakultet...


Kako navodi Dnevnik.hr strože su kazne i za teže prekršaje. Maturanti koji prepisuju ili imaju mobitel kraj sebe, kao i oni koji predaju test drugog pristupnika ili pak neovlašteno dođu do ispitnih materijala – za njih nema opomene. Neće im se poništiti samo ispit na kojem su pokušali varati, već svi položeni ispiti, a ovo ljeto matura je za njih gotova. Pored tehničkih promjena, u Ispitnim katalozima objavljenima početkom ove školske godine, NCVOO je istakao i pojednostavljenje pribora za ispite iz matematike, fizike i kemije.

Najveći interes za STEM područja


Za ispite iz obveznih predmeta – hrvatskoga jezika, matematike i stranog jezika - učenici su višu razinu ispita prijavljivali uglavnom iz hrvatskoga i stranih jezika, dok je iz matematike ispit više razine prijavila jedna trećina pristupnika.

Foto:Unsplash @akshayspaceship

Učenici su i ove godine iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti. Tako je od izbornih predmeta najviše maturanata prijavilo fiziku, njih 8602, a slijede biologija (6306), politika i gospodarstvo (5810), psihologija (4598), kemija (4207) te informatika (3022). Najmanje zanimanja maturanti su opet pokazali za polaganje etike (74), glazbene umjetnosti (120), vjeronauka (140) i logike (149).

Ispiti se polažu tijekom četiri tjedna


Prvi tjedan ispita otvaraju testovi iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog (viša i niža razina) te ispit iz grčkog jezika, prenosi Index.hr.

U utorak, 4. lipnja, matura se nastavlja esejom iz materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina, a na rasporedu je i ispit iz latinskog jezika na obje razine. Kemija i filozofija pišu se u srijedu, 5. lipnja, u četvrtak, 6. lipnja, slijedi ispit iz njemačkog jezika na obje razine te ispit iz povijesti, dok su u petak na rasporedu fizika te politika i gospodarstvo.


...Polaganje bez po\' muke: Na FESB-u besplatne pripreme za državnu maturu iz fizike i matematike...


Kako Index dalje izvještava drugi tjedan mature počinje ispitima iz geografije i sociologije 10. lipnja, u utorak, 11. lipnja, na redu su likovna umjetnost te obje razine talijanskog jezika, dok se u srijedu, 12. lipnja, polažu biologija i psihologija, a u četvrtak, 13. lipnja, informatika i vjeronauk. Hrvatski jezik polaže se početkom trećeg ispitnog tjedna pa će tako maturanti u ponedjeljak, 17. lipnja, pisati test na obje razine, idućeg dana, 18. lipnja, esej, a taj dan na rasporedu su i obje razine francuskog jezika.

Ove se godine za višu razinu hrvatskoga jezika prijavilo nešto više od 22 tisuće pristupnika, dok ih je osnovnu razinu prijavilo 9,8  tisuća.

U srijedu, 19. lipnja, maturanti će polagati ispit iz engleskog jezika, iz kojeg se na višu razinu prijavilo više od 18 tisuća pristupnika te više od 11 tisuća na nižu.

Što se tiče promjena u ispitnim katalozima, za više razine engleskog, njemačkog, francuskog i talijanskog te za niže razine njemačkog i francuskog jezika uveden je zajednički kriterij prema kojem će se sastavak s nedovoljno ili nimalo riječi na zadanu temu bodovati s nula bodova, dok trajanje ispita, vrste zadataka i broj bodova ostaju isti, prenosi Index.hr

Zadnji tjedan ispita počinje polaganjem matematike u srijedu, 26. lipnja, a ove se godine za višu razinu prijavilo 11.252, a za nižu 21.139 učenika. U četvrtak, 27. lipnja, na rasporedu su ispiti iz logike i obje razine španjolskog jezika.


...Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao...


Državna matura završava 28. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike.

Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja. Podjela svjedodžbi je 17. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza. Budući studenti sretno i bez prepisivanja, ne isplati se!

MojFaks
Izvor: Dnevnik.hr, Index.hr
Foto: ncvvo.hr

Još vijesti