V.S u Akademska četvrt

MISTERIJ OTKRIVEN: Uznemirujuća fotografija polaganja ispita s povezanim očima nastala na Hrvatskom katoličkom sveučilištu – ovako je nastao viralni screenshot

Nastava na svim fakultetima u Hrvatskoj već se punih mjesec dana provodi na daljinu odnosno online putem. Nakon što su predavanja već dobila svoju ustaljenu formu, došao je red i na vrednovanju znanja, a načini vrednovanja razlikuju se ovisno o fakultetu.

17. travnja 2020 15:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na društvenim se mrežama proširila fotografija na kojoj se nalaze studenti u sklopu svojevrsnog održavanja online nastave, ni više ni manje već, s povezima na očima.

U nastavku screenshot-a navedeno je da se radi o usmenom ispitivanju na psihologiji na FIlozofskom fakultetu u Zagrebu, a da studenti imaju zavezane oči da ne gledaju knjigu.

foto: screenshot

Nakon što je fotografija u kratkom roku izazvala lavinu reakcija te je podijeljena širom društvenim mreža, ubrzo se i odazvao Studentski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Oni, naime, obrambeno demantiraju da se ovdje ne radi o metodi ispitivanja u sklopu online nastave ili online ispitivanja koja je sprovedana na Filozofskome fakultetu. Napominju, dakako, da je ovdje riječ o dezinformaciji!

Nadalje, u komentarima ove objave javili su se komentari da se radi o psihologiji, no onoj na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ovo nam je potvrdila i studentica (podaci poznati redakciji) ovog fakulteta. Iako na višoj godini studija psihologije, o čemu se točno radi provjerila je s kolegicama koje završavaju prvu godinu psihologije pri HKS-u od kojih je saznala da je screenshot nastao na kolegiju Percepcija profesorice Tihane Brkljačić. Iako smo ovu informaciju pokušali potvrditi od strane dotične profesorice od ranih poslijepodnevnih sati, njen odgovor nije stigao.

No, u večernjim se satima oglasio sam HKS.

Fotografija nastala tijekom kolokvija na kolegiju \'Percepcija\', a svih 42 studenata je pristalo na povez


Nakon svih nagađanja, ova informacija je i potvrđena. Hrvatsko katoličko sveučilište priopćilo je da je fotografija nastala tijekom provođenja jednog od kolokvija na Odjelu za psihologiju.

Riječ je o kolegiju Percepcija, koji se održava na 1. godini  preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, a kolokvij je održan u četvrtak, 16. travnja, pomoću platforme Microsoft Teams. Po očitovanju nositeljice predmeta izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić, izvedba i način kolokvija održan je u dogovoru i uz prethodni puni pristanak uključenih studenata. Na predmetu Percepcija nije neobično da vježbe uključuju i deprivaciju od pojedinih osjeta (vid, sluh), pa studentima ovo nije bila neobična, nego uobičajena simulacija koja je izravno vezana uz sadržaj samoga kolegija. Da se uključeni studenti pritom nisu osjećali niti neugodno niti “podređeno“, kako bi iz objavljene fotografije netko mogao zaključiti, potvrđuju i rezultati provedene ankete o zadovoljstvu provođenjem spomenutog kolokvija, u kojoj je svih četrdeset dvoje uključenih studenata na ponuđenoj skali  od „značajno neugodnije od ostalih kolokvija“ do „značajno ugodnije od ostalih kolokvija“ odgovorilo kako je njihovo iskustvo na kolokviju bilo “značajno ugodnije“ od ostalih kolokvija.

Ovaj postupak je izravno vezan uz sadržaj kolegija koji je specifičan i primijenjen na provedbu kolokvija


Studenti, čiji je identitet poznat Odjelu za psihologiju, izražavajući podršku svojoj profesorici, istaknuli su da se nitko od njih ne žali na način izvođenja kolokvija. U svom očitovanju o navedenome kolokviju i pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk potvrđuje kako je kolokvij održan na temelju izvedbenog plana uz prethodni dogovor sa studentima.

Također je pojasnila kako je specifičnost kolegija Percepcija, koja se očituje u načinu održavanja vježbi, primijenjena i na provedbu kolokvija. No, upravo zbog te specifičnosti, takav oblik ispitivanja nije uobičajena praksa, već iznimka vezana isključivo uz ovaj kolegij. Inače, provedba kolokvija i ispita u okolnostima održavanja nastave na daljinu propisana je Odlukom Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

FFZG ni na koji način nije povezan s ovom fotografijom


Premda način provedbe kolokvija čija se fotografija pojavila u javnosti, slijedom iznesenih pojašnjenja, ne smatramo spornim, žao nam je što je fotografija naših studenata, na nama nepoznat način, objavljena bez njihovog izričitog pristanka. Žalimo, također, i zbog činjenice da je u pojedinim medijskim objavama u cijeli “slučaj“ uključen i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji s predmetnim kolokvijem i slučajem kojega je on prouzročio, nije ni na koji način povezan, zaključili su u službenom priopćenju koje možete pročitati ovdje.