Anja Z u Akademska četvrt

Neki su studiji i dalje isključivo ŽENSKI ili MUŠKI – provjerite gdje dominiraju žene, a gdje 'testosteron'

Iako je 2021. godina, statistika pokazuje da se studiji na fakultetima i dalje dijele na one koje uglavnom upisuju muškarci i one na kojima je većina žena.

12. veljače 2021 15:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U procesu odrastanja već se u ranim godinama susretnemo s frazama poput "to je isključivo muški posao" ili "nisi neka djevojčica da se time baviš", aludirajući na podjelu zanimanja na "muška" i "ženska". Posljednjih godina u društvu se sve više razgovara o takvim predrasudama i stereotipima te ih se pokušava dokinuti, ali i najnovije statistike pokazuju da je, ovisno o tome što odaberete studirati, i dalje vrlo vjerojatno da ćete na predavanjima sretati isključivo pripadnike istog spola.


...Kad studiraš na 'muškom' faksu: Studentica s dečkima s faksa proslavila djevojačku večer...


HESA (Experts in higher education dana and analysis) je objavila rezultate nove analize, prema kojoj 80% studenata inženjerstva i dalje čine muškarci, potvrđujući tako dobre stare stereotipe. Suprotno, isto se može reći za studije psihologije i veterine na kojima je čak 80% polaznika ženskoga spola.


...Nitko ga neće zaposliti jer je muško? Zagrebački student želi promijeniti zanimanje, ali jedna stvar ga brine...


"Industrija u cjelini mora istražiti zašto muškarce studij psihologije ne privlači", rekao je za The Tab John Barry, predsjedatelj Odjela za mušku psihologiju pri Britanskom psihološkom društvu. "Jedna pretpostavka polazi od toga da unutar nekih škola mišljenja vladaju negativni pogledi na muškost, što ostavlja dojam da psihologija nije mjesto gdje se muškarci razumiju ili cijene", smatra Barry.

Sveučilište Sunderland pokrenulo je prvi svjetski modul za mušku psihologiju, koji istražuje evolucijsko objašnjenje ponašanja muškaraca i objašnjava zašto su problemi poput samoubojstava muškaraca prisutni i postojani. Kako Barry ističe, najviše polaznika studija bile su – sasvim očekivano – studentice, ali se nada da će modul idućih godina privući i više muških studenata. 


...Djevojke, samo učite! Istraživanje pokazalo da se žene koje završe fakultet udaju bogato i zarađuju više...


Uz inženjerstvo, računarstvo i matematika su također studiji na kojima dominiraju muškarci. Na prirodnim (biološkim) znanostima podjela između muškaraca i žena je najujednačenija i iznosi 50:50. No, može se reći da se stvari ipak mijenjaju nabolje. Naprimjer, broj studentica inženjerstva povećao se za gotovo petinu u odnosu na prethodne dvije akademske godine. 


...Kako mladi biraju fakultet koji će upisati? Iznenadit ćete se, ali možda ste baš i vi zato upisali svoj faks!...


"Najveći broj muškaraca studira inženjerstvo ili računarstvo u odnosu na bilo koju drugu STEM znanost, a osim predmeta povezanih s medicinom i psihologijom, broj žena studentica inženjerstva i računarstva usporediv je s brojem u ostalim STEM znanostima", govori Elizabeth Donnelly, izvršna direktorica Ženskog inženjerskog društva za The Tab te ističe kako su stalno usmjereni ka stvaranju društva u kojemu će se broj inženjerki izjednačiti s brojem muških kolega u tom poslu.

Prema statistici koju je objavila HESA, ovo su studiji s najvećim postotkom muških studenata:


Inženjerstvo: 80,18 %


Računarstvo: 79,92 %


Matematika: 62,66 %


Arhitektura: 61,9 %


Fizika: 59,41 %


Poslovanje i upravljanje: 51,66 %


Biološke (prirodne) znanosti: 50,83 %


Studiji s najvećim postotkom studentica su sljedeći:


Veterinarske znanosti: 81,68 %


Psihologija: 81,16%


Medicinske znanosti: 79,12 %


Nastavnički smjerovi: 77,11%


Jezici: 71,03 %


Humanističke znanosti: 70,3 %


Društvene znanosti: 66,42 %


izvor: The Tab

Još vijesti