Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Pokretanje ovog studija učinilo je Hrvatsku jedinstvenom zemljom na karti Europe

Ova akademska godina nosi nam novosti kojima se s punim pravom možemo ponositi...

9. studenog 2016 12:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U sklopu Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije od ove akademske godine pokrenut je novi studij – Diplomski studij romistike.

Studij mogu upisati svi studenti koji su završili preddiplomski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ili drugi kompatibilan studij u Hrvatskoj i inozemstvu. Studij traje četiri semestra i može se upisati kao jednopredmetni diplomski studij (120 ECTS) ili kao dvopredmetni diplomski studij (60 ECTS).

U povodu početka akademske godine novinari portala Crol.hr razgovarali su s profesorom i jednim od osnivača tog studija, Ljatifom Demirom, koji je pobliže objasnio zašto je pokretanje ovog studija toliko važno, ali i upozorio na nezavidan položaj ove manjine u Hrvatskoj.

Razloga za pokretanje ovog studija je mnogo


Europski statistički podaci o obrazovanosti Roma govore da je gotovo 24% romske populacije nepismeno. Taj postotak je veći kod Romkinja i iznosi oko 44%. Slika kakvu javnost nerijetko ima o Romima jest da su "prljavi i nečisti" te da "kradu, lažu, prose", piše Crol.hr.

Jedan od povoda za osnivanje ovog studija svakako je razbijanje predrasuda vezanih uz Rome, ali motiva je još mnogo.

...Jedina Romkinja na Sveučilištu u Splitu: \'Prva sam u obitelji dospjela do fakulteta\'...


"Zagreb predstavlja vrata između istoka i zapada, a studij romistike prvi se put uvodi u Europi i to ovdje u Zagrebu! Drugi povod zbog čega se otvara studij romistike jest zato što sam bio doktorand Filozofskog Fakulteta kad su otvorili prvi izborni kolegiji poput Uvoda u romski jezik I i II te Uvod u književnost i kulturu Roma I i II., koji već četiri godine idu redovno. To znači da je interes za te izborne predmete vrlo dobar. Daje prve rezultate", kaže za Crol.hr profesor Demir.

U Zagrebu funkcionira i Zagrebačka romistička škola, a pored diplomskog studija romistike i izbornih kolegija, odlukom Vijeća FFZG-a u travnju 2014. godine otvorio se i istraživački centar: Europski centar za Romske studije koji djeluje u okviru Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije. Taj Centar proučava i istražuje romski jezik, kulturu, književnost, povijest, znači sve ono što je vezano uz život Roma.

Romi u Hrvatskoj žive više od 700 godina


"Studenti dolaze ne samo s Filozofskog, nego i s drugih fakulteta. Najčešći motiv jest da mnogi studenti ne znaju ništa o Romima. Pokušavamo im objasniti bitne povijesne činjenice koje su vezane za Rome, primjerice da Romi žive u Hrvatskoj više od 700 godina, te da su od devetog stoljeća na ovim prostorima tj. na balkanskom poluotoku, onda se posebno pojavi taj interes", pojašnjava Demir.

Kaže da studente najviše zanima zašto se pojavljuju diskriminacija, predrasude i stereotipi o Romima i pitaju se jesu li Romi zaista takvi kakvima ih se prikazuje. Inače, studij je jednako otvoren i za Rome i za ne-Rome.

Reakcije na studij dosad su pozitivne


"Nitko nam dosad nije rekao da je to pogreška. Mi otvaramo studij ondje gdje pripadaju romski jezik i kultura, pa i povijest i književnost. Tamo gdje se već o njihovoj pradomovini uči 50-tak godina. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je najbolja indološka katedra. Sve drugo je neprirodno za romistiku. Otvoriti studij na drugim odsjecima je potpuno nelogično i neobično. Ovdje se na romistici može dosta toga naučiti u dvije godine i reakcije su zaista pozitivne. Imamo političku i obrazovnu potporu. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi puno nam je pomogao da se otvori studij romistike, kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta gdje smo također dobili snažnu potporu", kaže Ljatif.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Crol.hr
foto: Shutterstock

Još vijesti