Anja Z u Akademska četvrt

Prvo Zagreb, sad i Petrinja! Fakultet 'na koljenima' moli za pomoć: 1000 kvadrata kolijevke učiteljskog obrazovanja teško oštećeno... FOTO

Potresi koji su prošlog ponedjeljka i utorka pogodili Hrvatsku, odnijeli su nekoliko života i prouzročili ogromnu materijalnu štetu Petrinji, Sisku, Glini te okolnim mjestima. Danas je Vlada RH zbog toga proglasila i stanje katastrofe na ovome području.

4. Siječnja 2021 15:36
Petrinja

Petrinja Foto: Shutterstock

U razornome potresu u Petrinji oštećen je i tamošnji odsjek Učiteljskog fakulteta. Samo osam mjeseci ranije, u potresu je stradala i zgrada Fakulteta u Zagrebu.

"Nažalost, Učiteljski fakultet u zadnjih 8 mjeseci pretrpio je dvije velike štete. 22. ožujka, kad je bio potres u Zagrebu, teško je oštetio našu središnjicu, a nažalost jučerašnji potres i naš odsjek u Petrinji. Ovdje boravi oko 500 studenata, na različitim studijskim programima, preddiplomskim i diplomskim. Nažalost, zgrada je privremeno neupotrebljiva. Iako izvana izgleda neoštećena, budući da je energetska obnova završena prije godinu dana, nažalost u unutrašnjosti ima oko 1000 kvadrata koji su teško oštećeni. Riječ je o pregradnim zidovima, ali i o nosivim zidovima", kazao je dekan Učiteljskog fakulteta u Petrinji Siniša Opić u razgovoru za HRT.


...Odsjek Učiteljskog fakulteta oštećen u potresu: Kada prođe online nastava, upitno GDJE će se studenti vratiti...


Prije dva tjedan, završena je sanacija u središnjici u Zagrebu, a sada preostaje obnoviti odsjek u Petrinji. Kako bi se odsjek što prije obnovio, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, putem službene stranice uputio je apel onima koji mogu da svojim prilogom doprinosu stavljanju u funkciju zgradu Fakulteta u Petrinji.

"Poštovani,
uslijed razornog potresa koji je pogodio Petrinju i okolna mjesta stradao je i naš Lokacijski odsjek u Petrinji, koji predstavlja kolijevku učiteljskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj od davne 1821. godine.


...Solidarnost studenata na djelu: Pokrenuli grupe na Facebooku, prikupljaju donacije, organiziraju prijevoze!...


...Student iz Petrinje zahvalio se kolegama na pomoći i poručio: \'Molimo vas da ne dolazite u neorganiziranim i spontanim skupinama ovdje…\'...


Solidarni s našim kolegama i studentima u Petrinji koji proživljavaju iznimno teške trenutke uzrokovane stradanjem i oštećenjima od potresa, pozivamo sve one koji su u mogućnosti da svojim prilogom doprinesu obnovi i stavljanju u funkciju zgrade našega Fakulteta u Petrinji.

U želji da našim kolegama i studentima čim prije osiguramo uvjete za funkcionalan rad, molimo vas da svoju uplatu izvršite prema sljedećim podatcima:


Primatelj: Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, Savska cesta 77, 10 000 Zagreb,
IBAN:HR9124020061500080595,
Model:HR00
Poziv na broj: 301220
SWIFT: ESBCHR22
Svrha uplate: Za obnovu odsjeka u Petrinji UFZG


Zahvaljujemo na pomoći", napisali su.foto: Screenshot @ Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebuizvor: HRT i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu