V.K. u Akademska četvrt

Najnovija pravila za online predavanja su tu: Nema snimanja ni klopanja, a odjeća mora biti prikladna

Sa sve većim brojem zaraženih, povećava se i mogućnost da će se fakulteti vratiti u virtualni svijet. Iako je kontaktna nastava potrajala svega par mjeseci, a na većini fakulteta prakticira se još uvijek, valja se podsjetiti na pravila ponašanja za vrijeme online nastave.

10. studenog 2021 15:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon prošlogodišnjeg lockdown-a nastava na svim sveučilištima u svijetu premjestila se u virtualni svijet. Nakon toga, na mnogobrojnim fakultetima shvatili su da je potrebno definirati pravila ponašanja i za ovu vrstu predavanja.


"Bisera" nije nedostajalo


Nakon "zaključavanja" smo imali prilike pročitati vijesti o svemu i svačemu: studenti su se profesorima javljali iz kreveta, u pidžamama, nisu palili kamere nego su predavanja slušali poput pozadinskog šuma dok su radili bilo što drugi, neku su prali tuševe usred predavanja, rezali šunke i jeli, neki su sjedili na toaletu, bili u "ribičiji", a bilo je onih koji su se prepustili strastima, s naravno, uključenom kamerom, pa su napravili svojevrsnu predstavu za profesora i kolege, ali i pretjerivanja s rigoroznim kontrolama od strane profesora. Bilo je tu svega.


>>>Muke po Zoomu i Meetu: 9 urnebesnih memeova koji nas podsjećaju na online predavanja 2020.<<<


No, još se od kraja ovog ljeta spekuliralo da će akademska godina krenuti "kontaktno", pa su se svi morali prilagođavati "starim", pred-pandemijskim rasporedima.


S obzirom da je dosad nekoliko fakulteta najavilo povratak online nastave, barem na neko vrijeme, potrebno je podsjetiti se nekih "pravila ponašanja" u virtualnom okruženju. Dakako, zabranjuje se pranje tuš-kabine tijekom predavanja.


Smjernice za sudjelovanje u virtualnoj nastavi


Smjernice za sudjelovanje u nastavi u virtualnom okruženju objavio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu. U svojim smjernicama podsjećaju studente da moraju imati osigurane minimalne uvjete za neometani rad, poput mirnog i tihog prostora za rad.


Uz to, daju i neke korisne savjete kako se bolje namjestiti na kameri. "Prije spajanja, u postavkama za video, provjerite kako izgleda pozadina i osvjetljenje, a ako želite postavite odgovarajuću pozadinu. Nemojte sjediti ispred jakog izvora svjetla, jer bi tako moglo biti previše tamno pa se nećete vidjeti na kameri. Razmotrite dodavanje fotografije profila koja se vidi u slučaju isključene video kamere.Takva fotografija mora biti pristojna i profesionalna. Za nastavu se odjenite prikladno, kao da dolazite na nastavu u zgradu Fakulteta", piše u smjernicama.


>>>Dojila tijekom Zoom predavanja pa zaratila s profesorom: 'Sad ste studenti i sve ostalo morate odgoditi za kasnije...'<<<


Snimanje zabranjeno, kao i hranjenje tijekom predavanja


Iako su najbolji memeovi nastali upravo zato jer je netko snimao nastavu, u Smjernicama stoji kako je to zabranjeno, osim ako nemate dozvolu predavača. "Nemojte snimati zaslon ili na drugi način snimati sat, kolege iz nastavne grupe ili nastavnika bez izričitog dopuštenja za to", kažu.


Među ostalim, profesor vam mora dati dozvolu da isključite kameru, a i podsjećaju da ne bi trebali konzumirati hranu za vrijeme predavanja. "Kameru isključite samo u iznimnim okolnostima ili kao vam nastavnik dozvoli. Dok vam je uključena kamera, izbjegavajte konzumiranje hrane", stoji u Smjernicama.


>>>Svi problemi polaganja online ispita u Hrvatskoj: '5 minuta za test, 15 sekundi za odgovor – na faksu se to NIKAD ne bi dogodilo!'<<<


Nadalje, kako i stoji u akademskom bontonu, trebali biste biti aktivni na satu i doprinositi diskusiji i zajedničkom radu grupe. Na kraju smjernica Ekonomski je fakultet nadodao i detaljne upute za nastavnike kako preuzeti izvještaje o sudjelovanju na satu ili primjerice kako sakriti "bookmarks".

izvor: efst.unist.hr