Anja Z u Akademska četvrt

Jesmo li napokon prestali mlade obrazovati za BURZU? U ovoj županiji, popis 'beskorisnih' zanimanja nikad nije bio KRAĆI

Većina studijskih programa za kojima postoji sve šire potreba na tržištu rada je u STEM području, zatim su tu prirodne znanosti koje uključuju i biomedicinu, tehničke znanosti te matematika.

15. Siječnja 2021 11:34
Inswx

Inswx Foto: MojFaks

Stručni studij sestrinstva, sveučilišni studiji medicine, strojarstva, računarstva, elektrotehnike, rehabilitacije, farmacije i logopedije samo su neki od studijskih programa za koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje ove godine procijenio da zbog deficitarnosti na primorsko-goranskom tržištu rada zahtijevaju povećanje upisnih kvota ili pak veći broj stipendija, piše Novi list.

Popis deficitarnih programa nikad nije bio duži, a na njemu su se našli i sveučilišni studij fizike i matematike i to nastavnički smjer, kao i nastavnički studij matematike te matematike i informatike. Poželjni su i nastavnički smjerovi biologije i kemije, geografije, kineziologije te geografije i povijesti. Na popisu deficitarnih struka je i sveučilišni studij građevinarstva, brodogradnje, socijalnog rada, socijalne pedagogije, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, glazbene pedagogije, bibliotekarstva te geodezije i geoinformatike.


...Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!...


Novi programi


Navodeći kako je većina studijskih programa za kojima postoji potreba na tržištu rada u području koje se naziva STEM područjem, prirodne znanosti koje uključuju i biomedicinu, tehničke znanosti te matematiku, rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija za Novi list ističe da Sveučilište u Rijeci izvodi većinom studije baš u tim područjima, svake se godine povećavaju kvote, ali i broj upisanih studenata u STEM području.

"S obzirom na to da svake godine završi približno sličan broj studenata, zaključujem iz preporuka, iz kojih je razvidno da je popis deficitarnih zanimanja porastao, da je u Primorsko-goranskoj županiji porasla potreba za ovim strukama. To svjedoči ili o intenziviranim javnim i gospodarskim aktivnostima u PGŽ-u što bi bila odlična vijest, ili o migraciji dijela završenih STEM studenata iz PGŽ-a. Kako bilo, mi u pravilu imamo dovoljno upisnih mjesta za većinu navedenih studija, a kvote ćemo i dodatno prilagođavati", govori rektorica.


Za neka deficitarna zanimanja nema interesa


Godinama se poduzima niz informativnih i popularizacijskih aktivnosti kako bi se učenike motiviralo na upis deficitarnih zanimanja poput nastavničkog smjera studija fizike ili matematike ili na brodogradnju, no na te se studije, unatoč potrebama tržišta, upisuje mali broj studenata.


...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


"Ove godine se vratilo povjerenje mladih ljudi u potencijal zapošljavanja u brodogradnji, koji je bio godinama poljuljan zbog statusa brodograditeljske industrije u Hrvatskoj, pa smo ove godine zabilježili rast upisanih studenata. Međutim, što se tiče nastavničkih studija matematike i fizike, vjerujemo da učenike demotivira status nastavnika i učitelja u našem društvu", govori prof. dr. Prijić Samaržija.
 

Više studenata na ovim studijima


Nastavno na prošlogodišnje upute ove godine povećane su kvote za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a za ovu godinu planira se povećanje kvote i na studiju računarstva.


"U pripremama smo kako bismo što prije na Sveučilištu u Rijeci akreditirali i studij farmacije, što će se, vjerujem, dogoditi tijekom ove godine. Potreba za farmaceutima je velika ne samo u našoj županiji. Optimistična je procjena da bi taj studij krenuo već ove godine, sve činimo kako bismo uspjeli, ali sasvim sigurno kreće od sljedeće", ističe rektorica. 


...Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao ...


Na razini Ministarstva kroz programsko financiranje, postoji veliko razumijevanje za pokretanje novih deficitarnih studija poput logopedije ili farmacije, ali i povećanje kvota u deficitarnom STEM području, što je od velikog značaja za sveučilišta. Razmišlja se i o pokretanju studija socijalnog rada

Na crnoj listi i dalje ekonomija, upravni studij...


Popis studijskih programa kod kojih zbog suficitarnosti na tržištu rada treba smanjiti upisne kvote daleko je manji od programa čiji će studenti po završetku vrlo brzo naći radno mjesto, ali i daleko manji od identičnih popisa prijašnjih godina.

Prema tom popisu upisne kvote treba smanjiti za stručni upravni studij te sveučilišne studije poslovne ekonomije, poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu i na sveučilišnom studiju prava te logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu. Konstatirajući da je popis studija na kojima se obrazuju kadrovi koji teško nalaze posao bitno smanjen, rektorica navodi da to svjedoči o tome da se nadišla situacija u kojoj se govorilo da obrazujemo mlade ljude za burzu.

Zaključujući da nema stručnih studija koji su deficitarni, odnosno u kojima treba pokrenuti studijske programe ili povećati broj studenta, prof. dr. Prijić Samaržija kaže da to znači da se pokrivaju potrebe za tim profilom.


izvor: Novi list

Još vijesti